Agrarisch Recht Actualia

Aankondiging

12 april 2017 10:09

Hierbij nodig ik u namens het bestuur van de Vereniging voor Agrarisch Recht uit deel te nemen aan de 58ste Jaarvergadering. Deze zal worden gehouden op vrijdag 12 mei 2017 in het Openluchtmuseum aan de Hoeferlaan 4 te Arnhem. De vergadering bestaat uit twee delen, een wetenschappelijk deel en een huishoudelijke vergadering. Het thema van het wetenschappelijk deel is: ‘Bedrijfsoverdracht in de landbouw’.

Bij een bedrijfsoverdracht in de landbouw komt veel kijken. De belangen zijn groot en de materie is complex. Niet alleen ‘zakelijke’ civielrechtelijke vraagstukken betreffende de overdracht van bijvoorbeeld grond, opstallen en machines en andere rechten die een vermogenswaarde vertegenwoordigen, zoals productierechten, vergunningen en subsidies, houden de overdrager bezig, maar vanzelfsprekend ook financierings- en familievermogensrechtelijke aangelegenheden. Om over de fiscale aspecten nog maar te zwijgen. En dat alles overgoten met een saus van agrarische regelgeving. Op de jaarvergadering staat een aantal aspecten van en rondom bedrijfsoverdracht op het programma.

Door de volgende pre-adviseurs zal een preadvies worden verzorgd:

  • prof. mr. dr. W. Burgerhart – Estate planning/erfrecht/successierecht;
  • mr. H.A Verbakel-van Bommel en mr. drs. C.C. van Harten – Publiekrechtelijke aspecten;
  • mr. dr. J. Geerlings – Sociaal economische aspecten.

De preadviezen worden gepubliceerd in het Tijdschrift voor Agrarisch Recht. Tijdens de jaarvergadering zullen de preadviezen worden toegelicht door de preadviseurs en zullen korte pitches worden gehouden door prof. mr. T.J. Mellema, mr. L. Valk, mr. F.H. Damen, mr. S.F.J.J. Schenk en door de heer R. Veldman.

Programma

09.00 – 09.45 Ontvangst

09.45 – 10.45 Toelichting door preadviseur

10.45 – 11.05 Korte pitch

11.05 – 11.20 Pauze

11.20 – 12.30 Toelichting door preadviseur

12.30 – 13.30 Lunch

13.30 – 14.30 Toelichting door preadviseur

14.30 – 14.50 Korte pitch

14.50 – 15.05 Pauze

15.05 – 15.30 Korte pitch

15.30 – 15.55 Korte pitch

15.55 – 16.30 Algemene Ledenvergadering

16.30 Borrel

 

Na afloop van het wetenschappelijke deel wordt zoals gebruikelijk de jaarlijkse huishoudelijke vergadering gehouden. De leden worden van harte uitgenodigd daaraan deel te nemen. Leden ontvangen voor de vergadering een agenda voor de huishoudelijke vergadering, een jaarverslag, het verslag van de ALV 2016, het financieel overzicht 2016 en de begroting 2017.

Kosten

Leden van de Vereniging voor Agrarisch Recht betalen geen deelnamekosten, maar dienen zich uiteraard wel aan te melden (zie hierna). Bent u geen lid van de vereniging? Dan bedragen de deelnamekosten € 100,-, inclusief lunch, koffie/ thee en een afsluitende borrel.

Opleidingspunten

De Nederlandse Vereniging van Rentmeesters heeft één studiepunt toegekend. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft vijf studiepunten toegekend. De Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs heeft vier PE-punten toegekend. De Stichting Opleiding Medewerkers in het Notariaat heeft vijf PE-punten toegekend. Het Register Belastingadviseurs heeft in de categorie fiscaal 2 punten en niet-fiscaal 2,5 punt toegekend. De Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat heeft vijf studiepunten toegekend.

Advocaten kunnen op grond van de Verordening op de vakbekwaamheid en meer in het bijzonder artikel 4 van de Regeling vakbekwaamheid zelf beoordelen of het bijwonen van de jaarvergadering hun vakbekwaamheid ten goede is gekomen, aan de voorwaarden uit de Regeling vakbekwaamheid voldoet en daarmee opleidingspunten kan opleveren. In voorgaande jaren heeft de Nederlandse Orde van Advocaten aan het bijwonen van de jaarvergadering vier opleidingspunten toegekend.

Aanmelden

NB! U dient zich dit jaar aan te melden per e-mail: info@iar.nl (dus niet via het secretariaat van de VAR). Na aanmelding ontvangt u een bevestiging.

Informatie 

Vereniging voor Agrarisch Recht

Mevrouw mr. H.A. van Basten (secretaris/penningmeester VAR)

hvanbasten@verenigingagrarischrecht.nl

www.verenigingagrarischrecht.nl

Rabobank Utrecht IBAN rekeningnummer NL11 RABO 0336 8523 39

Deel deze pagina:

Informatie

Type
Actualia
Bijlage
Datum gepubliceerd