Nederlands Tijdschrift voor Energierecht 2016 nr. 1

Voorwoord

Het artikel is in de opmaak van het tijdschrift rechts als pdf beschikbaar.

Wind is het centrale thema in deze aflevering van NTE, of meer specifiek: windturbines.

 

Het eerste artikel met de titel ‘Windturbines en Ecologie: Gebiedsbescherming’ gaat over de toepassing van de Natuurbeschermingswet (Nbw) op de realisatie van windturbines. Mr. Erwin M.N. Noordover zet daarin uiteen dat bij de realisatie van windturbines rekening moet worden gehouden met de mogelijke effecten voor ecologie vanwege de mogelijkheid van een vergunningplicht onder de Nbw. Deze bijdrage vormt het eerste deel van een tweeluik, waarvan u het tweede deel, over de Flora- en faunawet, in één van de volgende NTE-afleveringen tegemoet kunt zien.

 

Het tweede artikel heeft als titel: ‘Hoor de wind waait…’ en behandelt de juridische aspecten van het geluid van windturbines. Mr. Robin J.J. Aerts en mr. Aart Jan van der Ven spreken daarin de verwachting uit dat de komende jaren veel procedures over het realiseren van windparken zullen worden gevoerd en dat geluidhinder in veel gevallen een belangrijke beroepsgrond zal zijn. Zij nemen in hun artikel het standpunt in dat het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling voorzien in een regeling waarmee recht wordt gedaan aan de diverse betrokken belangen bij het geluid dat door het in werking hebben van windturbines wordt veroorzaakt.

 

Veel procedures over windturbines zullen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State worden gevoerd. Het College van beroep voor het bedrijfsleven is het andere bestuursrechtelijke (appel)college voor procedures in energiezaken. Dat laatste College neemt in de ontwikkeling van het – niet omgevingsrechtelijke – energierecht een zeer bepalende positie in. De besluiten van de ACM worden door dit College getoetst en dat heeft ertoe geleid dat een schat aan kennis van en ervaring aanwezig is bij dit College over het reguleringsproces en het transitieproces in de energiesector alsook over de specifieke technische karakteristieken van de energiesector.

 

Het wetsvoorstel Wet organisatie hoogste bestuursrechtspraak is dan ook slecht nieuws voor de energiesector. Dit wetsvoorstel strekt tot wijziging van de Wet op de Raad van State, de Algemene wet bestuursrecht, de Wet op de rechterlijke organisatie en enkele andere wetten in verband met de scheiding van taken binnen de Raad van State en de opheffing van de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Het gaat om het laatste: de voorgenomen opheffing van het College waardoor de rechtspraak wordt overgeheveld van het College naar de Afdeling Bestuursrechtspraak, echter zonder dat de personele invulling is geregeld. Met andere woorden het is niet gegarandeerd dat alle sinds het eind van jaren 90 opgebouwde sectorspecifieke kennis en ervaring binnen het College integraal meegaat met de overheveling van alle lopende en toekomstige energiedossiers naar de Afdeling Bestuursrechtspraak. Ondanks indringende kritische adviezen houdt de wetgever voet bij stuk: 

‘Anderzijds moet worden geconstateerd dat er in de nu voorliggende adviezen en reacties geen wezenlijk nieuwe argumenten zijn aangedragen voor de keuze voor de ene of andere variant. Mede in het licht van het Regeerakkoord acht de regering het daarom nog steeds van belang dat nu een beslissende stap wordt gezet om het stelsel van de hoogste bestuursrechtspraak te vereenvoudigen.’ (Kamerstuk 34389, MvT . p. 17).

Vereenvoudiging is een mooi streven, maar kan en mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. De borging van dit laatste mist in dit wetsvoorstel. 

Het woord is nu aan het Parlement.

Deel deze pagina:

Nog niet beoordeeld

Bijlage(n)

Artikel informatie

Type
Overig
Auteursvermelding
Ik ben auteur van dit artikel
Datum artikel
Uniek Den Hollander publicatienummer
UDH:NTE/12958

Verder in 2016 nr.1

 Hoor de wind waait… - Juridische aspecten rond het geluid van windturbines!

Nederland heeft in Europees verband de doelstelling aanvaard om in 2020 op duurzame wijze te voorzien in 14% van de energieconsumptie.[2] Het kabinet heeft ervoor gekozen om een...

 Windturbines en Ecologie: Gebiedsbescherming

1. Windturbines en ecologie (deel I): Gebiedsbescherming 1.1. Inleiding Bij de realisatie van windturbineparken op land, veelal ongeacht de omvang daarvan, speelt de natuurregelgeving uit de Natu...

 Voorwoord

Wind is het centrale thema in deze aflevering van NTE, of meer specifiek: windturbines.   Het eerste artikel met de titel ‘Windturbines en Ecologie: Gebiedsbescherming’ gaat over...