Nederlands Tijdschrift voor Energierecht 2016 nr. 6

Voorwoord

Michelle de Rijke Het artikel is in de opmaak van het tijdschrift rechts als pdf beschikbaar.

De kop van 2017 is er al af als dit slotnummer van 2016 u bereikt, maar de actualiteit en relevantie van de inhoud is niet door de tijd ingehaald.

Mrs Mick Knops en Roland de Vlam nemen de lezer aan de hand door de ontstaansgeschiedenis, ontwikkeling en werking van de energiebelasting. Zij beschrijven de rol die deze belasting speelt in de energietransitie en stellen daarbij ook de vraag aan de orde of de energiebelasting wel de meest geëigende weg is om duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.

Mr. Marc van Beuge heeft het tweeluik over de verwijdering van energie-installaties voltooid met zijn artikel over de ontmanteling van kernenergie-installaties. Hierin trekt hij een vergelijking met het eerste deel van de tweeluik over offshore installaties. Met name op het punt van de financiële zekerheid signaleert en verklaart hij een aantal verschillen tussen de toepasselijke regimes.

Bij de afsluiting van NTE- jaargang 2016 past een voorzichtige vooruitblik op juridische onderwerpen die in 2017 op de energieagenda staan.

De Wet Voortgang Energietransitie lokt veel opinies en debat uit, wat opmerkelijk is te noemen. Het voorstel bevat immers een herhaling van onderdelen uit het wetsvoorstel STROOM, dat al de volledige parlementaire behandeling tot aan de Eerste Kamer had doorlopen, voordat het werd afgestemd door de Eerste Kamer. ACM, netbeheerders en commerciële spelers op de energiemarkt grijpen niettemin de ontstane gelegenheid om het debat over de rolverdeling in de energietransitie opnieuw in volle omvang te voeren met beide handen aan.

2017 is ook het jaar van de herziening van de Warmtewet, een relatief jonge wet, die alweer aan revisie toe is. De koerswijziging ten aanzien van warmte grijpt ook in in de gassector. Het kabinet heeft in de Energieagenda immers aangekondigd dat geen nieuwe gasinfrastructuur meer wordt aangelegd in nieuwbouwwijken (de Gaswet wordt hierop aangepast) en dat de aansluitplicht voor gas in de Gaswet wordt vervangen door een breder aansluitrecht op energie-infrastructuur voor verwarming.

Een onderwerp dat al direct bij aanvang van (het verkiezingsjaar) 2017 de gemoederen bezighoudt is het al dan niet verplicht stellen van de sluiting van kolengestookte energiecentrales. Bij het ter perse gaan van deze aflevering was een amendement aangekondigd voor de eerdergenoemde Wet Voortgang Energietransitie over het afdwingen van een lager netto elektrisch rendement voor deze centrales. Voor juristen een opmerkelijk initiatief omdat dergelijke verplichtingen milieumaatregelen behelzen waarvoor de Wet Voortgang Energietransitie niet het aangewezen wetgevingskader lijkt.

En tot slot het Winterpakket dat de Europese Commissie op 5 december 2016 heeft gepresenteerd waarin energie-efficiëntie centraal staat en dat maar liefst acht wetsvoorstellen bevat. Dit pakket biedt tal van onderwerpen voor artikelen in het NTE.

De redactie kijkt terug op goed gevulde afleveringen in 2016 met dank aan alle auteurs die hieraan een bijdrage leverden. De redactie wenst haar lezers en de auteurs alle goeds voor 2017!

Namens de redactie,

Michelle de Rijke

Deel deze pagina:

Nog niet beoordeeld

Bijlage(n)

Artikel informatie

Type
Overig
Auteurs
Michelle de Rijke
Auteursvermelding
Ik ben auteur van dit artikel
Datum artikel
Uniek Den Hollander publicatienummer
UDH:NTE/14085

Verder in 2016 nr.6

 Voorwoord

De kop van 2017 is er al af als dit slotnummer van 2016 u bereikt, maar de actualiteit en relevantie van de inhoud is niet door de tijd ingehaald. Mrs Mick Knops en Roland de Vlam nemen de lezer a...

 Energiebelasting – sturingsmiddel of melkkoe?

In dit artikel beschrijven wij de werking van de energiebelasting en de rol die deze belasting speelt in de energietransitie. Daartoe zullen wij eerst kort de ontstaansgeschiedenis van ...

 De verwijdering van energie-installaties (Deel II): kerninstallaties

De sluiting van kernenergiecentrales is in Nederland en omringende landen aan de orde van de dag. In Duitsland werd in 2002 al het besluit genomen dat kerncentrales op termijn zouden mo...

 Geschillenbeslechting bij Energy Charter Treaty in interactie met Europees recht - Verslag NeVER bijeenkomst 31 oktober 2016

Op 31 oktober 2016 kwamen de leden van de NeVER bijeen in Amsterdam ten kantore van Holland Van Gijzen. Het thema van de bijeenkomst was: ‘Geschillenbeslechting bij investeringen in hernieuwbare...