Tijdschrift voor Agrarisch Recht nr.
  •  
Let op! Deze editie is nog niet gepubliceerd en alleen zichtbaar voor de editiebeheerder! Klik rechts op "Editie beheren" om te publiceren.

NB: Pluimvee

W.Bruil

Artikel kopen € 79,00 excl. BTW

In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.

Verschillende ingrepen bij pluimvee (snavels, achterste tenen, sporen, kammen) zijn vanaf 2001 verboden op basis van het Ingrepenbesluit, maar er geldt een vrijstelling. Deze vrijstelling wordt verlengd met 10 jaar tot 2021. Die tijd kan worden benut om te zoeken naar alternatieven. Wel wordt de infraroodmethode bij snavelbehandeling verplicht. (Kamerstukken II, 2010-2011, 28286, nr. 521). Ook bij het slachten van pluimvee verbetert het dierenwelzijn. De multipele waterbadverdoving wordt uitgefaseerd en vervangen door de ‘head only’-methode. Dit betekent niet dat de kippen zonder kop verder moeten, maar dat de kipmet de poten in de slachthaak wordt gehangen, waarna de kop in de goede houding wordt gebracht door het liften van de conus. Vervolgens fixeren 2 elektroden de kop en gaat er door de kop een stroom lopen met een ingestelde waarde van 240 mA en 50 Hz (AC sinusvorm) met een duur van 0.5, 3 of 5 s. Dat is beter voor de kip en ook voor de filets.

U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.

Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.


Deel deze pagina:

Nog niet beoordeeld

Bijlage(n)

  • Bijlagen zijn alleen beschikbaar voor abonnees.

Artikel informatie

Type
Actualia
Auteurs
W.Bruil
Auteursvermelding
Ik ben auteur van dit artikel
Onderwerp
Dieren
Datum artikel
Uniek Den Hollander publicatienummer
UDH:TvAR/9323