Agrarisch Recht Actualia

Productiebegrenzing melkveehouderij

prof. mr. D.W. Bruil , 3 juli 2015 11:34

In een brief aan de Tweede Kamer van 2 juli jl. heeft de regering een nieuw stelsel van fosfaatrechten voor de melkveehouderij aangekondigd. Twee alternatieven zijn nog overwogen: dierrechten en melk(productie)rechten. Voor fosfaatrechten is gekozen omdat dat rechtstreeks stuurt op de fosfaatproductie. Deze fosfaatproductie was nu juist het probleem vanwege de eis van de Brusselse derogatie: een maximum fosfaatplafond. Daarmee kan dan ook het terugdringen van fosfaat in het voer worden beloond. Het stelsel van fosfaatrechten houdt in:

·         Voor elk bedrijf wordt de maximaal te produceren hoeveelheid fosfaat in een kalenderjaar vastgesteld, op basis van het aantal gehouden stuks melkvee.

·         Het referentiejaar is 2014.

·         De fosfaatexcretie wordt forfaitair bepaald, maar er kan gekozen worden voor een bedrijfsspecifieke verantwoording.

·         De peildatum voor de knelgevallenregeling is 2 juli 2015, zodat wijzigingen in de bedrijfsvoering tussen het referentiejaar en deze datum kunnen worden meegenomen in de berekening van de fosfaatproductie.

·         De fosfaatrechten worden verhandelbaar, maar zijn alleen te gebruiken voor melkvee. De rechten zijn niet uitwisselbaar met de productierechten voor varkens en pluimvee.

Met de sectororganisaties is overeenstemming bereikt over de hoofdlijnen van het nieuwe stelsel, aldus de staatssecretaris.

Deel deze pagina:

Informatie

Type
Actualia
Onderwerp(en)
Milieurecht
Sector(en)
Agrarisch
Auteurs
Auteurs met profiel
Datum gepubliceerd