Agrarisch Recht Actualia

Aankondiging

8 mei 2017 11:42

Hierbij nodig ik u namens het bestuur van de Vereniging voor Agrarisch Recht uit deel te nemen aan de 58ste jaarvergadering. Deze zal worden gehouden op vrijdag 12 mei 2017 in het Openluchtmuseum aan de Hoeferlaan 4 te Arnhem. De vergadering bestaat uit twee delen, een wetenschappelijk deel en een huishoudelijke vergadering. Het thema van het wetenschappelijk deel is: ‘Bedrijfsoverdracht in de landbouw’.

Bij een bedrijfsoverdracht in de landbouw komt veel kijken. De belangen zijn groot en de materie is complex. Niet alleen ‘zakelijke’ civielrechtelijke vraagstukken betreffende de overdracht van bijvoorbeeld grond, opstallen en machines en andere rechten die een vermogenswaarde vertegenwoordigen, zoals productierechten, vergunningen en subsidies, houden de overdrager bezig, maar vanzelfsprekend ook financierings- en familievermogensrechtelijke aangelegenheden. Om over de fiscale aspecten nog maar te zwijgen. En dat alles overgoten met een saus van agrarische regelgeving. Op de jaarvergadering staat een aantal aspecten van en rondom bedrijfsoverdracht op het programma.

Door de volgende pre-adviseurs zal een preadvies worden verzorgd:

  • prof. mr. dr. W. Burgerhart – Estate planning/erfrecht/successierecht
  • mr. H.A. Verbakel-van Bommel en mr. drs. C.C. van Harten – Publiekrechtelijke aspecten
  • mr. dr. J. Geerlings – Sociaal economische aspecten

De preadviezen worden gepubliceerd in het Tijdschrift voor Agrarisch Recht. Tijdens de jaarvergadering zullen de preadviezen worden toegelicht door de preadviseurs en zullen korte pitches worden gehouden door prof. mr. T.J. Mellema, mr. L. Valk, mr. F.H. Damen, mr. S.F.J.J. Schenk en door de heer R. Veldman.

Programma

09.00 – 09.45 Ontvangst

09.45 – 10.45 Toelichting door preadviseur

10.45 – 11.05 Korte pitch

11.05 – 11.20 Pauze

11.20 – 12.30 Toelichting door preadviseur

12.30 – 13.30 Lunch

13.30 – 14.30 Toelichting door preadviseur

14.30 – 14.50 Korte pitch

14.50 – 15.05 Pauze

15.05 – 15.30 Korte pitch

15.30 – 15.55 Korte pitch

15.55 – 16.30 Algemene Ledenvergadering

16.30 Borrel

 

Na afloop van het wetenschappelijke deel wordt zoals gebruikelijk de jaarlijkse huishoudelijke vergadering gehouden. De leden worden van harte uitgenodigd daaraan deel te nemen. Leden ontvangen voor de vergadering een agenda voor de huishoudelijke vergadering, een jaarverslag, het verslag van de ALV 2016, het financieel overzicht 2016 en de begroting 2017.

Kosten

Leden van de Vereniging voor Agrarisch Recht betalen geen deelnamekosten, maar dienen zich uiteraard wel aan te melden (zie hierna). Bent u geen lid van de vereniging? Dan bedragen de deelnamekosten € 100,00, inclusief lunch, koffie/ thee en een afsluitende borrel.

Opleidingspunten

De Nederlandse Vereniging van Rentmeesters heeft 1 studiepunt toegekend. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft 5 studiepunten toegekend. De Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs heeft 4 PE-punten toegekend. De Stichting Opleiding Medewerkers in het Notariaat heeft 5 PE-punten toegekend. Het Register Belastingadviseurs heeft in de categorie fiscaal 2 punten en niet-fiscaal 2,5 punt toegekend. De Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat heeft 5 studiepunten toegekend.

Advocaten kunnen op grond van de Verordening op de vakbekwaamheid en meer in het bijzonder artikel 4 van de Regeling vakbekwaamheid zelf beoordelen of het bijwonen van de jaarvergadering hun vakbekwaamheid ten goede is gekomen, aan de voorwaarden uit de Regeling vakbekwaamheid voldoet en daarmee opleidingspunten kan opleveren. In voorgaande jaren heeft de Nederlandse Orde van Advocaten aan het bijwonen van de jaarvergadering vier opleidingspunten toegekend.

Aanmelden

NB! U dient zich dit jaar aan te melden per e-mail: info@iar.nl (dus niet via het secretariaat van de VAR). Na aanmelding ontvangt u een bevestiging.

Informatie

Vereniging voor Agrarisch Recht

mevrouw mr. H.A. van Basten (secretaris/penningmeester VAR)

hvanbasten@verenigingagrarischrecht.nl

www.verenigingagrarischrecht.nl

Rabobank Utrecht IBAN rekeningnummer NL11 RABO 0336 8523 39

Leergang Agrarisch Omgevingsrecht

In vier studiemiddagen bent u weer helemaal op de hoogte van het agrarisch omgevingsrecht.

De onderwerpen zijn (achtereenvolgens):

  • dinsdag 16 mei 2017 : geurhinder
  • dinsdag 23 mei 2017 : fijn stof en geluid
  • dinsdag 30 mei 2017 : ammoniak
  • donderdag 1 juni 2017 : 1397319796volksgezondheid en spuitzones

De studiemiddagen vinden plaats in Hotel & Congrescentrum De ReeHorst te Ede. Bij elk onderwerp worden zowel de juridische als de meer technische/praktische aspecten behandeld.

Doelgroep

Vergunningverleners, agrarisch adviseurs, advocaten, notarissen, makelaars, rentmeesters, handhavers.

Geurhinder ‒– dinsdag 16 mei 2017

Docenten

mr. Paul Bodden (Hekkelman Advocaten NV)

drs. Henk Ullenbroeck (Pouderoyen Compagnons)

‘Wet geurhinder geschikter om woningen tegen te houden dan om stankoverlast voor omwonenden te beperken’, stond onlangs in de krant. Of dat waar is of niet: feit is dat geurhinder een rol speelt bij de vergunningverlening voor veehouderijen, maar ook bij ruimtelijke beslissingen, zoals de vaststelling van bestemmingsplannen.
In het milieuspoor dienen veehouderijen, afhankelijk van het type inrichting, te voldoen aan de Wet geurhinder en veehouderij of het Activiteitenbesluit milieubeheer. Verder komen de (gemeentelijke) geurverordening en het programma V-Stacks om de hoek kijken. Over de band van het criterium van ‘de goede ruimtelijke ordening’ spelen de geurnormen uit het milieuspoor ook een rol in het RO-spoor; gesproken wordt van ‘omgekeerde werking’.
Als het aan de bestuurlijke werkgroep Evaluatie regelgeving geurhinder door veehouderijen ligt, gaat het huidige kader op de schop. Verder gaan waarschijnlijk per 2019 de Wet geurhinder veehouderij en het Activiteitenbesluit milieubeheer op in de Omgevingswet en het Besluit kwaliteit leefomgeving. De gemeentelijke geurverordening wordt vanaf dan geïntegreerd in het omgevingsplan.

Tijdens de studiemiddag ´Geur´ komen zowel de juridische aspecten, als de technische aspecten van de geurhinderproblematiek aan de orde. Aandacht zal worden besteed aan het huidige en toekomstige juridische kader, maar ook aan praktische aspecten, zoals het programma V-Stacks, het opstellen van (geur)gebiedsvisies et cetera. De studiemiddag ‘Geur’ is zodoende niet alleen interessant voor de agrarisch jurist, maar bijvoorbeeld ook voor de vergunningverlener, handhaver, rentmeester, makelaar en agrarisch adviseur.

Fijn stof en geluid – dinsdag 23 mei 2017

Docenten

mr. Rachid Benhadi (Hekkelman Advocaten NV)

mr. Paul Bodden (Hekkelman Advocaten NV)

drs. Henk Ullenbroeck (Pouderoyen Compagnons)

Veehouderijen, met name pluimveehouderijen, veroorzaken fijn stof. In het kader van de beoordeling van aanvragen om omgevingsvergunning milieu – en overigens ook in het ruimtelijk spoor – dient getoetst te worden aan de luchtkwaliteitseisen van de Wet milieubeheer. Verder zijn de emissie-eisen van het Besluit emissiearme huisvesting (met normen voor huisvestingssystemen) van belang. De uitstoot van fijn stof wordt doorgaans berekend met behulp van het luchtkwaliteitsmodel ISL3a. Bij het gebruik van dat model zijn emissiefactoren nodig die per diercategorie en per huisvestingssysteem zijn weergegeven.

Het thema geluid is ook voor veehouderijen van belang. In het Activiteitenbesluit milieubeheer en in vergunningvoorschriften zijn normen opgenomen die de geluidproductie van de bedrijfsactiviteiten (inclusief op het bedrijf aanwezige toestellen en installaties), maar bijvoorbeeld ook van de verkeersbewegingen van en naar de inrichting reguleren. Door middel van akoestisch onderzoek zal bijvoorbeeld het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau dienen te worden bepaald.

Tijdens de studiemiddag ‘Fijn stof en geluid’ komt niet alleen het juridisch kader aan bod, maar zal met name ook op de praktische en technische uitvoeringsaspecten van de problematiek worden ingegaan. Juist de combinatie van juridische en meer technische kennis daarover is van grote meerwaarde voor de vergunningverlener en handhaver, agrarische jurist, advocaat, rentmeester, makelaar en adviseur.

Ammoniak ‒– dinsdag 30 mei 2017

Docenten

mr. Paul Bodden (Hekkelman Advocaten NV)

drs. Henk Ullenbroeck (Pouderoyen Compagnons)

Ammoniak speelt een belangrijke rol bij de vergunningverlening voor veehouderijen. Van belang is de regelgeving – de Wet ammoniak en veehouderij, Activiteitenbesluit milieubeheer en het Besluit emissiearme huisvesting –, maar vooral ook de jurisprudentie. Wat zijn zeer kwetsbare gebieden? Welke uitbreidingsmogelijkheden zijn er nog? Welk onderzoek moet worden gedaan en welke omgevingsfactoren spelen een rol? Hoe moet worden omgegaan met de best beschikbare technieken en de Beleidslijn IPPC?

Ligt een veehouderij in de nabij van Natura 2000, dan is verder in beginsel een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming (voorheen: Natuurbeschermingswet 1998, en in de toekomst wellicht de Omgevingswet) nodig. In dat verband is sinds 1 juli 2015 de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van belang, op basis waarvan soms zelfs geen vergunningplicht geldt. De vraag is echter wat het lot van de PAS is, nu de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State prejudiciële vragen over de PAS heeft voorgelegd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Voor bestemmingsplannen die voorzien in nieuwvestiging of uitbreiding van een bestaande veehouderij in de nabijheid van Natura 2000, zal doorgaans een passende beoordeling moeten worden gemaakt. Hoe kan enerzijds ontwikkeling mogelijk worden gemaakt, terwijl anderzijds schade aan Natura 2000 als gevolg van ammoniakdepositie wordt voorkomen?

Tijdens de studiemiddag ‘Ammoniak’ komen zowel juridische aspecten, als technische aspecten van de ammoniakproblematiek aan de orde. Kennis daarover is onmisbaar voor de vergunningverlener en handhaver, agrarische jurist, advocaat, rentmeester, makelaar en adviseur.

Volksgezondheid: emissies van veehouderijen en spuitzones – donderdag 1 juni 2017

Docenten

mr. Paul Bodden (Hekkelman Advocaten NV)

prof. dr. ir. Dick Heederik (Universiteit Utrecht)

Roel Henderickx (SPA WNP ingenieurs)

In de discussie over de veehouderij speelt de volksgezondheid een steeds grotere rol. Debet daaraan is de uitbraak van zoönosen, zoals Q-koorts en vogelgriep. In de groente- en fruitsector en de bollenteelt leidt de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen tot zorgen over de volksgezondheid. Er is en wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van veehouderijen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voor de volksgezondheid. Denk aan het RIVM-rapport Veehouderij en Gezondheid Omwonenden uit 2016 en het Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden (OBO). Wat is nu de juridische betekenis van die onderzoeken? Kan er bij de vergunningverlening of bij bestemmingsplannen rekening mee worden gehouden? Wat is in dit verband verder de betekenis van het voorzorgsbeginsel? Van belang in dit verband is ook het voorstel van de Wet Veedichtheid, welk wetsvoorstel overigens, anders dan het wetsvoorstel dieraantallen en volksgezondheid, minder in de sleutel van de bescherming van de volksgezondheid staat.

De Wet Veedichtheid zal naar verwachting opgaan in de Omgevingswet, waarin een prominentere rol voor het aspect volksgezondheid is weggelegd. Zo wordt het voorzorgsbeginsel in de Omgevingswet vastgelegd en kunnen aanvragen om omgevingsvergunning worden geweigerd vanwege (mogelijk) ernstige gezondheidsrisico’s.

Wenst men zogeheten gevoelige objecten (denk vooral, maar niet uitsluitend, aan woningen) in de nabijheid van bijvoorbeeld een bollenkwekerij te realiseren (of omgekeerd), dan wordt in ruimtelijke besluiten gewerkt met zogenaamde spuitzones. Welke afstanden moeten in dit verband in acht worden genomen, wil sprake zijn van een ‘goede ruimtelijke ordening’? Maakt het daarbij uit welk type gewas wordt geteeld? Hoe kan een en ander juridisch vorm krijgen? En hoe stelt men een deugdelijk en juridisch houdbaar locatiespecifiek onderzoek op?

Tijdens de studiemiddag ´Volksgezondheid: emissies van veehouderijen en spuitzones´ wordt stilgestaan bij de juridische (on)mogelijkheden om het aspect volksgezondheid een rol te laten spelen bij vergunningverlening en ruimtelijke besluiten. Maar ook is er bijzondere aandacht voor de technische aspecten van de gezondheidsproblematiek. Kennis daarover is onmisbaar voor de vergunningverlener en handhaver, agrarische jurist, advocaat, rentmeester, makelaar en adviseur.

Programmatijden

12.30 uur Ontvangst

13.00 uur 1397319796Welkom door prof. mr. Willem Bruil

13.10 uur Juridische aspecten

15.00 uur PAUZE

15.15 uur Technische aspecten

17.15 uur Einde, borrel

Deelname en kosten

U kunt zich opgeven voor één studiemiddag, maar ook voor meerdere. Het bijwonen van één enkele studiemiddag kost € 350,00 exclusief 21% BTW; twee studiemiddagen € 600,00 exclusief 21% BTW; drie studiemiddagen € 800,00 exclusief 21% BTW; en schrijft u zich in voor alle vier studiemiddagen dan zijn de kosten € 900,00 exclusief 21% BTW. Bij deze bedragen zijn inbegrepen studiemateriaal, broodjeslunch, koffie/thee.

Aan de studiemiddagen kunnen maximaal 35 personen per studiemiddag deelnemen. In geval van overtekening is de volgorde van aanmelding bepalend voor deelname. Deelnemers aan de cursus ontvangen op de dag zelf de syllabus.

Studiepunten per studiemiddag

De Nederlandse Vereniging van Rentmeesters kent drie studiepunten toe. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie kent vier studiepunten toe. De Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs kent vier PE-punten toe. De Vereniging voor Agrarisch Specialisten in het Notariaat kent vier PE-punten toe.

In het kader van de Verordening Permanente Opleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten willen wij advocaten er op wijzen dat zij op grond van de Verordening op de vakbekwaamheid en meer in het bijzonder artikel 4 van de Regeling vakbekwaamheid zelf mogen beoordelen of het onderwijs hun vakbekwaamheid ten goede is gekomen, aan de voorwaarden uit de Regeling vakbekwaamheid voldoet en daarmee opleidingspunten kan opleveren.

Bewijs van deelname zal na de bijgewoonde studiemiddagen achteraf aan de deelnemers, die zowel bij aankomst als bij vertrek de intekenlijst getekend hebben, worden toegezonden.

Informatie en aanmelding

Instituut voor Agrarisch Recht

Postbus 245

6700 AE WAGENINGEN

T 0317 – 42 41 81

F 0317 – 42 43 13

M info@iar.nl

I www.iar.nl

Cursus Kavelruil

Het Instituut voor Agrarisch Recht organiseert een cursusochtend over kavelruil. Kavelruil is een landinrichtingsinstrument om, op basis van vrijwilligheid, snel en gemakkelijk tot een betere verkaveling te kunnen komen. Daarnaast levert kavelruil ook belangrijke financiële (provinciale subsidie) en fiscale (overdrachtsbelasting) voordelen op voor de betrokken deelnemers.

In deze cursus zal worden ingegaan op het instrument kavelruil nu en in de toekomst. De civielrechtelijke, fiscale en financiële aspecten zullen worden behandeld. Ook zal worden stilgestaan bij recente ontwikkelingen (opname in de Omgevingswet) op kavelruilgebied, waarbij ook de stedelijke kavelruil zal worden besproken.

Datum en plaats

Vrijdag 19 mei 2017, Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg te Wageningen.

Docent

Docent voor deze cursusochtend is de heer mr. J.W.A. (Jeroen) Rheinfeld

PROGRAMMA

09.00-09.30 uur Ontvangst en koffie/thee

09.30 uur 1397319796Welkom, inleiding en overzicht

1397319796prof. mr. D.W. Bruil, directeur Instituut voor Agrarisch Recht, bijzonder hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen

09.45 uur De kavelruil in de WILG

1397319796Welke eisen stelt de wet aan de kavelruil?

1397319796Ruilschema’s / welke objecten kunnen worden meegenomen?

De WILG in de Omgevingswet

Stedelijke kavelruil

11.15 – 11.30 uur PAUZE

11.30 uur 1397319796Financiële en fiscale aspecten van de kavelruil

1397319796Kavelruil wordt gestimuleerd door de provincies. Wat wordt gesubsidieerd en wat niet?

1397319796Een verkrijging krachtens kavelruil is vrijgesteld voor de overdrachtsbelasting. Wat zijn de details?

12.45 uur EINDE / afsluiting met lunch

Docent

Jeroen Rheinfeld is werkzaam als senior jurist en hoofd vaktechniek juridisch bij Countus accountants + adviseurs te Zwolle. Tevens is Rheinfeld verbonden aan het Instituut voor Agrarisch Recht. Sinds 2004 heeft hij diverse artikelen geschreven in agro-juridische vakbladen en cursussen verzorgd op agrarisch-rechtelijk gebied. Ook is hij redactielid van de Notarisklerk en is hij vaste medewerker van de FBN-redactie. Rheinfeld is in 2014 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een proefschrift over kavelruil. Hij is aan deze universiteit tevens werkzaam als universitair docent en verzorgt colleges Agrarisch recht.

Locatie

De cursus wordt gehouden in Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg, Generaal Foulkesweg 96, 6703 DS Wageningen.

Deelname en kosten

Aan de cursus kunnen maximaal 50 personen deelnemen. In geval van overtekening is de volgorde van aanmelding bepalend voor deelname.

Deelname aan de cursusmiddag kost € 340,00 exclusief 21% BTW. Bij dit bedrag is inbegrepen syllabus, broodjeslunch en koffie/thee. Leden van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters en leden van de Vereniging voor Agrarisch Recht betalen
€ 325,00 exclusief 21% BTW.

Deelnemers aan de cursus ontvangen op de dag zelf de syllabus.

Studiepunten

De Nederlandse Vereniging van Rentmeesters kent drie studiepunten toe. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie kent drie studiepunten toe. De Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs kent drie PE-punten toe. De Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat kent vier PE-punten toe.

Het Instituut voor Agrarisch Recht organiseert een cursusochtend over kavelruil. Kavelruil is een landinrichtingsinstrument om, op basis van vrijwilligheid, snel en gemakkelijk tot een betere verkaveling te kunnen komen. Daarnaast levert kavelruil ook belangrijke financiële (provinciale subsidie) en fiscale (overdrachtsbelasting) voordelen op voor de betrokken deelnemers.

In deze cursus zal worden ingegaan op het instrument kavelruil nu en in de toekomst. De civielrechtelijke, fiscale en financiële aspecten zullen worden behandeld. Ook zal worden stilgestaan bij recente ontwikkelingen (opname in de Omgevingswet) op kavelruilgebied, waarbij ook de stedelijke kavelruil zal worden besproken.

In het kader van de Verordening Permanente Opleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten willen wij advocaten er op wijzen dat zij op grond van de Verordening op de vakbekwaamheid en meer in het bijzonder artikel 4 van de Regeling vakbekwaamheid zelf mogen beoordelen of het onderwijs hun vakbekwaamheid ten goede is gekomen, aan de voorwaarden uit de Regeling vakbekwaamheid voldoet en daarmee opleidingspunten kan opleveren.

Bewijs van deelname zal na de cursusdag achteraf aan de deelnemers toegezonden worden.

Informatie en aanmelding

Instituut voor Agrarisch Recht

Postbus 245

6700 AE WAGENINGEN

T 0317 – 42 41 81

F 0317 – 42 43 13

M info@iar.nl

I www.iar.nl

Cursus Actualiteiten Fiscaal Agrarisch Recht

Het Instituut voor Agrarisch Recht organiseert een cursusmiddag over de actualiteiten van het fiscaal agrarisch recht.

In het bijzonder zal worden ingegaan op:

  • Fiscale aspecten van de diverse regelingen voor de melkveehouderij in verband met fosfaat-reductie.
  • Fiscale aspecten van erfpachtfinanciering; stand van zaken.
  • De toekomst van de bedrijfsopvolgingsregeling voor de erf- en schenkbelasting en de mogelijkheden ervan binnen de landbouw.
  • Landbouwvrijstelling en herwaardering landbouwgrond; stand van zaken andere actualiteiten.

Mede aan de hand van concrete voorbeelden zal hij de hierboven genoemde onderwerpen behandelen. Enige basiskennis wordt verondersteld. De cursus is bedoeld voor juristen werkzaam in de land- en tuinbouw en voor adviseurs in deze sector die fiscale overwegingen bij hun adviezen moeten betrekken.

Datum en plaats

Donderdag 22 juni 2017, Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg te Wageningen.

Docent

Docent voor deze cursusmiddag is de heer mr. A. (André) Verduijn RB.

PROGRAMMA

12.30 uur Ontvangst met broodjeslunch

13.15 uur 1397319796Welkom, inleiding en overzicht

1397319796prof. mr. D.W. Bruil, directeur Instituut voor Agrarisch Recht, bijzonder hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen

13.25 uur 1397319796Fosfaatreductie /erfpachtfinanciering

– 1397319796Fiscale aspecten van de diverse regelingen voor de melkveehouderij in verband met fosfaatreductie

– 1397319796Fiscale aspecten van erfpachtfinanciering; stand van zaken

15.00 uur PAUZE

15.15 uur 1397319796Bedrijfsopvolging / landbouwvrijstelling

1397319796De toekomst van de bedrijfsopvolgingsregeling voor de erf- en schenkbelasting en de mogelijkheden ervan binnen de landbouw

1397319796Landbouwvrijstelling en herwaardering landbouwgrond; stand van zaken andere actualiteiten.

17.30 uur Einde, borrel

Docent

André Verduijn is senior belastingadviseur en Hoofd Vaktechniek Fiscaal Juridisch bij Countus accountants + adviseurs te Zwolle. Regelmatig verzorgt hij cursussen en lezingen op agro-fiscaal gebied en publiceert hij in vakbladen. Verduijn is lid van het bestuur van de Vereniging voor Agrarisch Recht.

Locatie

De cursus wordt gehouden in Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg, Generaal Foulkesweg 96, 6703 DS Wageningen.

Deelname en kosten

Aan de cursus kunnen maximaal 50 personen deelnemen. In geval van overtekening is de volgorde van aanmelding bepalend voor deelname.

Deelname aan de cursusmiddag kost € 340,00 exclusief 21% BTW. Bij dit bedrag is inbegrepen syllabus, broodjeslunch en koffie/thee. Leden van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters en leden van de Vereniging voor Agrarisch Recht betalen
€ 325,00 exclusief 21% BTW.

Deelnemers aan de cursus ontvangen op de dag zelf de syllabus.

Studiepunten

De Nederlandse Vereniging van Rentmeesters kent drie studiepunten toe. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie kent vier studiepunten toe. De Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs kent drie PE-punten toe. De Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat kent vier PE-punten toe.

Het Register Belastingadviseurs heeft in de categorie fiscaal met fysieke bijeenkomst 4 punten toegekend.

In het kader van de Verordening Permanente Opleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten willen wij advocaten er op wijzen dat zij op grond van de Verordening op de vakbekwaamheid en meer in het bijzonder artikel 4 van de Regeling vakbekwaamheid zelf mogen beoordelen of het onderwijs hun vakbekwaamheid ten goede is gekomen, aan de voorwaarden uit de Regeling vakbekwaamheid voldoet en daarmee opleidingspunten kan opleveren.

Bewijs van deelname zal na de cursusdag achteraf aan de deelnemers toegezonden worden.

Informatie en aanmelding

Instituut voor Agrarisch Recht

Postbus 245

6700 AE WAGENINGEN

T 0317 – 42 41 81

F 0317 – 42 43 13

M info@iar.nl

I www.iar.nl

Deel deze pagina:

Informatie

Type
Actualia
Bijlage
Datum gepubliceerd