Agrarisch Recht Actualia

Aankondigingen

11 januari 2018 14:24

Basiscursus Agrarisch Recht 2018

Het Instituut voor Agrarisch Recht organiseert een Basiscursus Agrarisch Recht in de periode 21 februari t/m 27 juni 2018 in Wageningen.

Algemeen

Het agrarisch recht is een veelomvattend en zich voortdurend ontwikkelend rechtsgebied. Agrarisch recht omvat privaatrechtelijke aspecten, zoals pacht en bedrijfsopvolging, maar ook publiekrechtelijke onderdelen zoals ruimtelijke ordening, landinrichting, agrarisch milieurecht en productiequota. De Basiscursus Agrarisch Recht heeft een inleidend karakter. In de cursus komen de belangrijkste agrarisch-rechtelijke onderwerpen aan de orde.

Voor wie bestemd?

De cursus is bestemd voor juristen (advocaten, notarissen, adviseurs) die werkzaam zijn in de praktijk en daarin te maken krijgen met het agrarisch recht. De cursus is voorts bestemd voor niet-juristen die in hun werk stuiten op agrarisch-rechtelijke problemen en daarin een algemene, inleidende scholing willen ontvangen. De cursus wordt op academisch niveau gegeven.

Opzet

De cursus is interactief, dat wil zeggen dat van de cursisten een actieve bijdrage wordt verwacht door middel van het schrijven van papers, het opzoeken van regelgeving, rechtspraak en literatuur en het bediscussiëren van stellingen. Er zijn tien bijeenkomsten van vijf uur (middag) voorafgegaan door een broodjeslunch. Bij elke bijeenkomst wordt door de docent een inleiding verzorgd en is er ruim gelegenheid voor het bespreken van door cursisten geleverde schriftelijke bijdragen. Het aantal plaatsen wordt beperkt gehouden vanwege de opzet van de basiscursus: minimaal 6 en maximaal 20 deelnemers. Er is de mogelijkheid om - in overleg met de docenten - eigen praktijkervaringen in de cursus in te brengen. Cursisten ontvangen cursusmateriaal en bij goed gevolg doorlopen van de cursus een certificaat.

Docenten

De cursusleiding is in handen van de heer prof. mr. D.W. Bruil. Docenten zijn mevrouw prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg en de heer mr. P.L. Seegers.

Te behandelen onderwerpen

Inleiding agrarisch recht

Ruimtelijke ordening

Landinrichting en reconstructie

Landbouw en natuur

Agrarisch milieurecht

Pacht

Bedrijfsoverdracht / bedrijfsvormen

Fiscaal agrarisch recht

Marktordeningsrecht / Productiequota

Cursusdata

Woensdag 21 februari 2018

Woensdag 7 maart 2018

Woensdag 21 maart 2018

Woensdag 4 april 2018

Woensdag 18 april 2018

Woensdag 2 mei 2018

Woensdag 16 mei 2018

Woensdag 30 mei 2018

Woensdag 13 juni 2018

Woensdag 27 juni 2018

Locatie

De locatie zal nog nader bepaald worden. De lestijden zijn van 13.00 uur tot 18.00 uur.

Kosten

De cursus kost € 3.400,00 (exclusief 21% BTW), inclusief cursusmateriaal, koffie/ thee en lunch.

Studiepunten

Bij de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en bij het Register Belastingadviseurs worden studiepunten aangevraagd.

In het kader van de Verordening Permanente Opleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten willen wij advocaten er op wijzen dat zij op grond van de Verordening op de vakbekwaamheid en meer in het bijzonder artikel 4 van de Regeling vakbekwaamheid zelf mogen beoordelen of het onderwijs hun vakbekwaamheid ten goede is gekomen, aan de voorwaarden uit de Regeling vakbekwaamheid voldoet en daarmee opleidingspunten kan opleveren.

Informatie en aanmelding

Instituut voor Agrarisch Recht

Postbus 245

6700 AE WAGENINGEN

T 0317 – 42 41 81

F 0317 – 42 43 13

E info@iar.nl

I www.iar.nl

Cursus Landgoederen

Het Instituut voor Agrarisch Recht organiseert een studiemiddag over de Natuurschoonwet 1928 (NSW). De NSW bevat diverse fiscale faciliteiten om het behoud en de ontwikkeling van natuurschoon op in Nederland gelegen landgoederen te bevorderen.

In deze cursus zal worden ingegaan op de NSW, nu en in de toekomst. De juridische en fiscale aspecten van een NSW-landgoed (voorwaarden, definities, fiscale faciliteiten) zullen worden behandeld. Ook zal worden stilgestaan bij recente ontwikkelingen (de beleidsevaluatie).

Datum en plaats

Donderdag 15 maart 2018

Landgoed Groot Warnsborn te Arnhem

Docent

Docent voor deze cursusmiddag is de heer mr. dr. J.W.A. (Jeroen) Rheinfeld

Programma

13.00-13.30 uur Ontvangst en koffie/thee

13.30 uur Welkom, inleiding en overzicht

prof. mr. D.W. Bruil, directeur Instituut voor Agrarisch Recht, bijzonder hoogleraar Rijksuni- versiteit Groningen

13.45 uur Voorwaarden en definities NSW-landgoed

mr. dr. J.W.A. Rheinfeld, Insti- tuut voor Agrarisch Recht,
universitair docent Radboud Universiteit Nijmegen

Definitie landgoed

Criteria voor rangschikking

Samenwerken/aanleunen

Eigenaarsbegrip

Opstallen/historische buiten- plaats

Bezettingsvereiste

Wel of geen inbreuk op natuur- schoon?

15.15 – 15.30 uur Pauze

15.30 uur Fiscale aspecten NSW-
landgoed en recente ontwikke- lingen

mr. dr. J.W.A. Rheinfeld

Faciliteiten onroerende zaak-
belasting

Faciliteiten inkomstenbelasting

Faciliteiten vennootschaps-
belasting / de NSW-B.V.

Faciliteiten overdrachtsbelas- ting

Faciliteiten erf- en schenk-
belasting

Recente ontwikkelingen:
beleidsevaluatie NSW en verder vervolg

17.00 uur Einde

Docent

Jeroen Rheinfeld is werkzaam als partner bij FBN Juristen te Amsterdam. Tevens is Rheinfeld verbonden aan het Instituut voor Agrarisch recht. Sinds 2004 heeft hij diverse artikelen geschreven in (agro-)juridische vakbladen en cursussen verzorgd op (onder meer) agrarisch-rechtelijk gebied. Ook is hij redactielid van de Notarisklerk en de AdvoTip en vaste medewerker van de redactie van FBN. Rheinfeld is in 2014 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een proefschrift over kavelruil. Hij is aan deze universiteit tevens werkzaam als universitair docent en verzorgt de colleges agrarisch recht.

Deelname en kosten

Aan cursus kunnen maximaal 25 personen deelnemen. In geval van overtekening is de volgorde van aanmelding bepalend voor deelname.

Deelname aan de cursusmiddag kost € 340,00 exclusief 21% BTW. Bij dit bedrag is inbegrepen syllabus, broodjeslunch en koffie/thee. Leden van de
Nederlandse Vereniging van Rentmeesters en leden van de Vereniging voor Agrarisch Recht betalen
€ 325,00 exclusief 21% BTW.

Deelnemers aan de cursus ontvangen op de dag zelf de syllabus.

Studiepunten

Bij de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs, de Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat en het Register Belastingadviseurs worden studiepunten aangevraagd.

In het kader van de Verordening Permanente Opleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten willen wij advocaten er op wijzen dat zij op grond van de Verordening op de vakbekwaamheid en meer in het bijzonder artikel 4 van de Regeling vakbekwaamheid zelf mogen beoordelen of het onderwijs hun vakbekwaamheid ten goede is gekomen, aan de voorwaarden uit de Regeling vakbekwaamheid voldoet en daarmee opleidingspunten kan opleveren.

Bewijs van deelname zal na de cursusdag achteraf aan de deelnemers toegezonden worden.

Informatie en aanmelding

Instituut voor Agrarisch Recht

Postbus 245 6700 AE WAGENINGEN

T 0317 – 42 41 81

F 0317 – 42 43 13

M info@iar.nl

www.iar.nl

Deel deze pagina:

Informatie

Type
Actualia
Bijlage
Datum gepubliceerd