Agrarisch Recht Actualia

Aankondigingen

29 december 2020 17:27

Actualiteitendag Agrarisch Recht 2021

Fysiek en Livestream

Op vrijdag 15 januari 2021 wordt in congres- en evenementencentrum Hart van Holland te Nijkerk de jaarlijkse Actualiteitendag Agrarisch Recht georganiseerd. In vijftien korte inleidingen worden de belangrijkste ontwikkelingen op het gehele terrein van het agrarisch recht behandeld door een keur van sprekers. Daarbij wordt niet alleen teruggekeken op het afgelopen jaar, maar worden ook trends voor de toekomst gesignaleerd. De deelnemers kunnen op deze dag op snelle en aangename wijze kennis-nemen van de ‘state of the art’ van het agrarisch recht.

De bijeenkomst is bedoeld voor advocaten, (kandidaat)notarissen, juristen, rentmeesters, makelaars, agrarisch adviseurs en overige professionals die zich bezighouden met de beoefening van het agrarisch recht, in de ruimste zin des woord.

Het aantal deelnemers dat fysiek aanwezig kan zijn is volledig afhankelijk van de op 15 januari 2021 geldende coronamaatregelen en het bijbehorende risiconiveau. Daarbij staat veiligheid uiteraard voorop: in nauwe samenwerking met de cursuslocatie wordt gezorgd voor een veilige cursusomgeving. Bij opgave kunt dient u uw voorkeur (fysiek of via livestream) aan te geven. Bij een keuze voor fysieke aanwezigheid zult u tijdig worden geïnformeerd of u aanwezig kunt zijn. Fysieke aanwezigheid zal worden toegewezen op volgorde van inschrijving. Indien u niet geplaatst bent voor de fysieke deelname, zal uw inschrijving automatisch worden omgezet in een livestream-deelname.

Programma Actualiteitendag Agrarisch Recht 2021

vrijdag 15 januari 2021

(wijzigingen voorbehouden)

09.00 uur ONTVANGST

09.30 uur Welkom door de voorzitter

1397319796prof. mr. Jeroen Rheinfeld

(Instituut voor Agrarisch Recht /

Rijksuniversiteit Groningen /

Radboud Universiteit /

FBN Juristen)

09.35 uur Ontwikkelingen in de pacht

mr. Els Harbers (VanGoud

Advocaten)

09.55 uur Fosfaatrechten

mr. Peter Goumans (Hekkelman

Advocaten & Notarissen)

10.15 uur Onteigening en erfpacht

mr. Willem Van der Werf

(Van der Feltz advocaten)

10.35 uur PAUZE

11.00 uur Natuurschoonwet.

Rankschikkingsbesluit

mr. Chantal Kolk (Nysingh

advocaten en notarissen)

11.20 uur Agrarisch omgevingsrecht

mr. Paul Bodden (Hekkelman

Advocaten & Notarissen)

11.40 uur 1397319796Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen

mr. Marcus Bijloo

(Den Hollander Advocaten)

12.00 uur (Notarieel) verduurzamings-

recht

mr. Arnaud Wilod Versprille

(Olenz Notarissen)

12.20 uur PAUZE

13.30 uur Actualiteiten fiscaal recht

mr. André Verduijn RB

(Countus accountants +

adviseurs)

13.50 uur Klimaat en landbouw: beleid en

instrumenten

mr. Willem Bruil (Instituut voor

Agrarisch Recht)

14.10 uur 1397319796Eigendomstransacties-

verschuivingen en -concentra-

ties in de openbare ruimte en

het Vlaamse, Nederlandse en

Europese beleid daaromtrent

Ide Hiergens (KU Leuven)

14.30 uur Natuurbescherming

mr. Franca Damen

(Damen Legal)

14.50 uur PAUZE

15.15 uur 1397319796Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

mr. Rianne van Bommel

(Remie Fiscaal Juridisch

Adviesbureau)

15.35 uur Landinrichting

mr. Johan Heinen (Kadaster)

15.55 uur Wetsvoorstel stikstofreductie

en natuurverbetering

mr. Coen van Reeken

(Ministerie EKZ)

16.15 uur 1397319796Agrarische actualiteiten door de bril van LTO

1397319796H. Van den Heuvel (algemeen

directeur LTO Nederland)

16.35 uur AFSLUITING

Deelname en kosten

Deelname aan de Actualiteitendag kan zowel fysiek als via een livestream plaatsvinden. Bij inschrijving dient u uw voorkeur op te geven. Het aantal deelnemers dat fysiek aan de Actualiteitendag kan deelnemen is volledig afhankelijk van de op 15 januari 2021 geldende coronamaatregelen. Als op dat moment risiconiveau 1 is bereikt kan iedereen die fysiek aanwezig wil zijn fysiek deelnemen. In geval van risiconiveau 2 zullen dat maximaal 60 personen zijn en bij risiconiveau 3 maximaal 30 personen. De volgorde van aanmelding is bepalend voor fysieke deelname. U zult door ons tijdig worden geïnformeerd over de mogelijkheden tot fysieke deelname. Indien u niet geplaatst bent voor de fysieke deelname, zal uw inschrijving automatisch worden omgezet in een livestream-deelname.

Deelname aan de Actualiteitendag kost € 495,00 exclusief 21% BTW. Voor leden van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR), de Vereniging voor Agrarisch Recht (VAR) en de Vereniging voor Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) en de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (VAB) zijn de kosten € 480,00 exclusief 21% BTW.

Studiepunten

Bij de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR), de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de Vereniging voor Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN), de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (VAB), het Register Belastingadviseurs (RB), de Stichting Opleiding Medewerkers in het Notariaat (SOMN), het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) en het VastgoedCert worden studiepunten aangevraagd.

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). De opleidingspunten voor deze cursus dienen door advocaten zelf opgevoerd te worden in de jaarlijkse controle (CCV) met overlegging van het bewijs van deelname en het betreffende cursusprogramma. Het volgen van één netto uur onderwijs levert één opleidingspunt op.

Zie voor meer informatie: www.advocatenorde.nl/opleiding/cursusaanbod-po

Bewijs van deelname

Bewijs van deelname zal na de Actualiteitendag aan de deelnemer verstrekt worden, mits:

bij fysieke deelname zowel bij aankomst als bij vertrek de presentielijsten door deelnemer zijn afgetekend.

bij deelname via livestream deelnemer de gehele studiedag ingelogd is gebleven.

Informatie en aanmelding

Instituut voor Agrarisch Recht

Postbus 245

6700 AE WAGENINGEN

T 0317 – 42 41 81

M info@iar.nl

W www.iar.nl

Basiscursus Agrarisch Recht 2021

Het Instituut voor Agrarisch Recht organiseert een Basiscursus Agrarisch Recht in de periode maart t/m juni 2021. Locatie van de Basiscursus is Wageningen.

Algemeen

Het agrarisch recht is een veelomvattend en zich voortdurend ontwikkelend rechtsgebied. Agrarisch recht omvat privaatrechtelijke aspecten, zoals pacht en bedrijfsopvolging, maar ook publiekrechtelijke onderdelen zoals ruimtelijke ordening, landinrichting, agrarisch milieurecht en productiequota. De Basiscursus Agrarisch Recht heeft een inleidend karakter. In de cursus komen de belangrijkste agrarisch-rechtelijke onderwerpen aan de orde.

Voor wie bestemd?

De cursus is bestemd voor juristen (advocaten, notarissen, adviseurs) die werkzaam zijn in de praktijk en daarin te maken krijgen met het agrarisch recht. De cursus is voorts bestemd voor niet-juristen die in hun werk stuiten op agrarisch-rechtelijke problemen en daarin een algemene, inleidende scholing willen ontvangen. De cursus wordt op academisch niveau gegeven.

Opzet

De cursus is interactief, dat wil zeggen dat van de cursisten een actieve bijdrage wordt verwacht door middel van het schrijven van papers, het opzoeken van regelgeving, rechtspraak en literatuur en het bediscussiëren van stellingen. Er zijn tien bijeenkomsten van vijf uur (middag) voorafgegaan door een broodjeslunch. Bij elke bijeenkomst wordt door de docent een inleiding verzorgd en is er ruim gelegenheid voor het bespreken van door cursisten geleverde schriftelijke bijdragen. Het aantal plaatsen wordt beperkt gehouden vanwege de opzet van de basiscursus: minimaal 5 en maximaal 20 deelnemers. Er is de mogelijkheid om - in overleg met de docenten - eigen praktijkervaringen in de cursus in te brengen. Cursisten ontvangen cursusmateriaal en bij goed gevolg doorlopen van de cursus een certificaat.

Wij streven er naar de basiscursus zo veel als mogelijk fysiek te laten doorgaan. Dat komt de effectiviteit en de interactie ten goede. Daarbij staat veiligheid uiteraard voorop: in nauwe samenwerking met de cursuslocatie wordt gezorgd voor een veilige cursusomgeving.

Voor het geval het voor u niet mogelijk of wenselijk is om fysiek deel te nemen, bieden wij de mogelijkheid om onze basiscursus, zolang er nog beperkende overheidsmaatregelen van kracht zijn, online bij te wonen (via een livestream). U kunt dit kenbaar maken bij opgave voor de cursus.

Docenten

De cursusleiding is in handen van de heren mr. D.W. Bruil en prof. mr. J.W.A. Rheinfeld. Overige docenten zijn mevrouw prof. mr. T.J.
Mellema-Kranenburg, de heer mr. P.L. Seegers en de heer mr. ing. H.J.G.M. Voet.

Te behandelen onderwerpen

Inleiding agrarisch recht

Pacht

Ruimtelijke ordening

Landinrichting en reconstructie

Landbouw en natuur

Agrarisch milieurecht

Bedrijfsoverdracht

Rechtsvormen landbouwbedrijf

Fiscaal agrarisch recht / financiële administratie / jaarrekening

Marktordeningsrecht / productiequota

Cursusdata

Woensdag 3 maart 2021

Woensdag 17 maart 2021

Woensdag 31 maart 2021

Woensdag 7 april 2021

Woensdag 21 april 2021

Woensdag 12 mei 2021

Woensdag 26 mei 2021

Woensdag 9 juni 2021

Woensdag 23 juni 2021

Woensdag 30 juni 2021

Locatie

De bijeenkomsten worden gehouden in WICC
Hotel & Congrescentrum, Lawickse Allee 9, 6701 AN
Wageningen, van 13.00 uur tot 18.00 uur.

Kosten

De cursus kost € 3.750,00 (exclusief 21% BTW),
inclusief cursusmateriaal, koffie/thee en lunch.

Studiepunten

Bij de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR), de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), het Register Belastingadviseurs (RB), de Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN), de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (VAB), de Stichting Opleiding Medewerkers in het notariaat (SOMN) en het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) worden studiepunten aangevraagd.

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). De opleidingspunten voor deze cursus dienen door advocaten zelf opgevoerd te worden in de jaarlijkse controle (CCV) met overlegging van het bewijs van deelname en het betreffende cursusprogramma. Het volgen van één netto uur onderwijs levert één opleidingspunt op. Zie voor meer informatie: www.advocatenorde.nl/opleiding/cursusaanbod-po

Informatie en aanmelding

Instituut voor Agrarisch Recht

Postbus 245

6700 AE WAGENINGEN

T 0317 – 42 41 81

E info@iar.nl

W www.iar.nl

Alles Over Pacht 2021 (3-daagse cursus)

(Herhaling cursus november 2020)

Het Nederlandse pachtrecht blijft de gemoederen bezighouden. Het Instituut voor Agrarisch Recht organiseert een unieke, intensieve cursus over het pachtrecht. Daarin komen alle aspecten van de pacht diepgaand aan de orde. De cursus is bedoeld voor beginnende adviseurs op dit terrein, die zich in één keer tot specialist kunnen ontwikkelen, maar ook voor meer ervaren adviseurs (advocaten, notarissen, adviseurs van accountantskantoren en banken, makelaars, rentmeesters) die hun kennis van het pachtrecht willen actualiseren en completeren. Het aantal plaatsen wordt beperkt gehouden vanwege de opzet van de cursus. Cursisten ontvangen cursusmateriaal en een certificaat.

Enkele reacties:

“De hele cursus was voor mij heel leerzaam. Het is fijn om alles in één overzicht te hebben.”

“Een nuttige cursus, die ik iedereen kan aanbevelen die meer van het pachtrecht wil weten.”

“Alle gastdocenten zijn deskundig, geïnteresseerd en bevlogen van hun werk.”

Docenten

mr. D.W. (Willem) Bruil, mr. ing. S.A. (Siard) Bruinsma, mr. E.H.M. (Els) Harbers, mr. C.F. (Kees) van Helvoirt, mr. B. (Benno) Nijman, ir. R. (Ryan) Nijzink MRICS,

prof. mr. J.W.A. (Jeroen) Rheinfeld, mr. A. (André) Verduijn RB, mr. M. (Majella) Vriend

Data en locatie

Donderdag 8 april, vrijdag 9 april en zaterdag
10 april 2021

Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg, Generaal Foulkesweg 96, 6703 DS Wageningen

Programma (wijzigingen voorbehouden)

Donderdag 8 april 2021

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Inleiding pachtovereenkomst

Definitie pacht

Definitie landbouw

11.00 uur 1397319796Pacht of geen pacht? Grensgevallen zoals maatschap

Soorten pachtovereenkomsten

Bedrijfsmatigheid, hoeve of los

land, pachtobjecten

12.30 uur Lunch

13.30 uur Pacht en productierechten

15.00 uur Pachtprijzen

17.30 uur Aperitief en diner

19.00 uur 1397319796Europees pachtrecht:

Duitsland, België, Frankrijk

20.00 uur Opzegging en beëindiging van

de pachtovereenkomst

22.00 uur Einde eerste cursusdag

Vrijdag 9 april 2021

09.00 uur Pachterfrecht

09.30 uur Bijzondere pachtvormen,

geliberaliseerde pacht

11.00 uur Financiële en beheeraspecten,

rendementen / contractbeheer

12.30 uur Stand van zaken Evaluatie

Pacht

13.00 uur Lunch

14.00 uur Pacht en belastingen

16.00 uur Procederen in pachtzaken

18.00 uur Aperitief en diner

19.30 uur Pacht, onteigening en

nadeelcompensatie

21.00 uur Rechten en verplichtingen van

pachter en verpachter

22.00 uur Einde tweede cursusdag

Zaterdag 10 april 2021

09.00 uur De goedkeuring van de

pachtovereenkomst

Duur van de overeenkomst

10.30 uur 1397319796Melioratierecht / voorkeursrecht / veilige verpachter / pachtoverneming

12.30 uur Lunch / einde derde (laatste)

cursusdag

Deelname en kosten

Aan de cursus kunnen maximaal 10 personen deelnemen. In geval van overtekening is de volgorde van aanmelding bepalend voor deelname. De 3-daagse cursus kost € 2.790,00 (exclusief 21% BTW), dit is inclusief het studiemateriaal, 2 overnachtingen met ontbijt, 3 lunches, 2 diners, koffie/thee en aperitieven.

Studiepunten

Bij de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR), de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (VAB), de Vereniging voor Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN), het Register Belastingadviseurs (RB), de Stichting Opleiding Medewerkers in het Notariaat (SOMN) en het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) worden studiepunten aangevraagd.

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). De opleidingspunten voor deze cursus dienen door advocaten zelf opgevoerd te worden in de jaarlijkse controle (CCV) met overlegging van het bewijs van deelname en het betreffende cursusprogramma. Het volgen van één netto uur onderwijs levert één opleidingspunt op. Zie voor meer informatie: www.advocatenorde.nl/opleiding/cursusaanbod-po

Informatie en aanmelding

Instituut voor Agrarisch Recht

Postbus 245

6700 AE WAGENINGEN

T 0317 – 42 41 81

M info@iar.nl

W www.iar.nl

Deel deze pagina:

Informatie

Type
Actualia
Bijlage
Datum gepubliceerd