Let op! Deze editie is nog niet gepubliceerd en alleen zichtbaar voor de editiebeheerder! Klik rechts op "Editie beheren" om te publiceren.
NB: EHS
W.Bruil
De staatssecretaris van EL&I heeft de Tweede Kamer de voortgangsrapportages ILG en EHS 2010 toegezonden (Kamerstukken II 2011/12, 30 825, nr. 111, brief 6 oktober 2011). Enkele kernpunten:
- de omvang van het beheerde areaal EHS, inclusief Natura-2000 gebieden, bedroeg op 31 december 2010 570.700 ha (onderverdeeld naar 453.500 ha bestaande EHS en 117.200 ha nieuwe EHS). Dat is minder dan in 2009 (613.000 ha). Het verschil wordt grotendeels verklaard door de categorie ‘beheer door
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
derden’. In voorgaande rapportages is oppervlakte beheer door derden niet aangepast, terwijl in werkelijkheid circa 37.000 ha is doorgeleverd aan terreinbeherende organisaties;
- in 2010 is het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) voor het agrarische beheer van start gegaan. De effecten hiervan zijn na deze korte termijn lastig te beoordelen. Wel is ingezet op een effectiever agrarisch natuurbeheer, onder andere door het aanwijzen van gebiedscoördinatoren en het gebruik van collectieven.
- sinds de invoering van de EHS is de milieudruk op de natuur behoorlijk verminderd; de milieucondities zijn verbeterd. De aanvankelijke daling van de milieudruk heeft zich echter de afgelopen jaren niet doorgezet.
De voortgangsrapportages hebben tot twaalf vragen geleid van de vaste commissie voor EL&I. Die zijn inmiddels beantwoord door de staatssecretaris van EL&I: Kamerstukken II 2011/12, 30 825, nr. 117 (lijst met vragen en antwoorden d.d. 23 november 2011).
Op 18 november 2011 heeft de staatssecretaris van EL&I de Tweede Kamer het advies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over het ‘Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur’ aangeboden (Kamerstukken II 2011/12, 30 825, nr. 113). Kern van het akkoord is dat de provincies vanaf 2014 verantwoordelijk worden voor de EHS (inclusief de Natura 2000-gebieden), dat de EHS kleiner wordt dan gepland en dat de EHS drie jaar later gerealiseerd wordt. De vraag die het kabinet aan het PBL heeft voorgelegd, is of Nederland met de uitvoering van het akkoord en de voorgestelde bezuinigingen kan voldoen aan de internationale verplichtingen en doelstellingen, die voortvloeien uit onder andere de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen. De belangrijkste bevindingen van het PBL zijn:
- het akkoord maakt versnelde achteruitgang van natuurkwaliteit reëel, wat risicovol is met het oog op de Europese verplichtingen;
- de effectiviteit en doelmatigheid van het akkoord zijn nog onduidelijk;
- de natuur buiten EHS, recreatie, landschap en belevingswaarde vallen tussen wal en schip;
- aanvullende maatregelen kunnen de effectiviteit van het akkoord verbeteren;
- ruimte binnen voorstel Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is beter te benutten voor natuur;
- een gezamenlijke nieuwe visie op natuurbeleid is nodig met oog op internationale verplichtingen.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.