Tijdschrift voor Financieel Recht

2015 nr. 12

Redactie

Hoofdredactie

mr. A.J.A.D. van den Hurk

Redactie

prof. mr. D. Busch
mr. C.J. Groffen
dr. mr. F.M.A. ´t Hart
mr. G. Kastelein
mr. P. Kerckhaert
mr. I. van der Klooster
mr. R.E. Labeur
mr. drs. N. Lemmers
dr. M.L. Louisse
mr. S.M.C. Nuijten
mr. R.K. Pijpers
prof. mr. E.J. van Praag

Vaste medewerkers

mr. L. A. van Amsterdam
mr. N. Dekker
mr. M. van Eijck van Heslinga
mr. R.J.C. Goudswaard
mr. drs. A.J. Graafland
mr. E. Kempenaar
mr.T. Klerks
mr. N. van der Meer Mohr
mr. A.A. Pasaribu
mr. W. Pronk
mr. M.C.J. Reuling
mr. W. Roëll
mr. C. Russcher
mr. S. Uijldert
mr. T. Waterbolk

Redactiesecretaris(sen)

M. Troost
mr. P.M. van Vliet

 

Artikel

De reikwijdte van MiFID II

prof. mr. C.W.M. Lieverse en mr. M.L. Louisse1

Het van kracht worden van richtlijn 2014/59/EU (MiFID II) per 3 januari 20172 heeft de nodige impact op de reikwijdte van het toezicht op beleggingsdienstverlening en beleggingsactiviteiten. In dit artikel gaan wij in op de uitbreiding van de reikwijdte van MiFID II ten opzichte van richtlijn 2004/39/EG (MiFID) vanuit het perspectief van een aantal partijen: beleggingsondernemingen, kredietinstellingen, verzekeraars en assurantietussenpersonen en beheerders van beleggingsinstellingen en icbe’s. Wij bespreken voor deze partijen de wijzigingen in reikwijdte v... abonneren of dit artikel kopen.

Corporate governance volgens MiFID II

prof. mr. D. Busch1

In deze bijdrage wordt ingegaan op de vraag hoe MiFID II (al dan niet tezamen met CRD IV) de rol van het leidinggevend orgaan beoogt te versterken. Achtereenvolgens wordt ingegaan op (i) de doelstellingen van governance, (ii) de brede betekenis van het begrip ‘leidinggevend orgaan’, (iii) de eisen gesteld aan het leidinggevend orgaan, (iv) middelen voor de introductie en opleiding van leden van het leidinggevend orgaan, (v) beheerst beloningsbeleid, en (vi) maatregelen tegenover individuele leden van het leidinggevend orgaan (en andere medewerkers) abonneren of dit artikel kopen.

Product governance regime onder MiFID II

mr. F.M.A. ’t Hart en mr. M. Heltzel1

MiFID II introduceert een product governance regime dat met name van toepassing zal zijn op (bank) beleggingsondernemingen en andere beleggingsdienstverleners. Beleggingsdienstverleners dienen zich te houden aan regels die in essentie tot doel hebben ervoor te zorgen dat door hen ontwikkelde producten aansluiten op de financiële behoefte van de beoogde doelgroep. Deze regels hebben verder tot doel om te waarborgen dat de desbetreffende producten ook door de beoogde doelgroep (en niet door anderen) worden afgenomen. De reikwijdte van het product go... abonneren of dit artikel kopen.

De beleggingsadviseur onder MiFID II

mr. R.E. Labeur1

MiFID II bevat een uitbreiding en aanscherping van de gedragsregels voor verschillende typen belegginsgdienstverlening. In dit artikel staan de nieuwe gedragsregels voor beleggingsadviseurs centraal. Daarbij wordt eerst besproken wie zich onder MiFID II onafhankelijk beleggingsadviseur mag noemen en wie niet. Vervolgens komen de zes gedragsregels uitgebreid aan bod. Hoewel Nederlandse beleggingsadviseurs in lichte voorsprong hebben op andere EU-beleggingsadviseurs vanwege het strengte toezicht van de AFM op de bestaande know your customer regels en de invoering i... abonneren of dit artikel kopen.

Brengt MiFID II wel het gelijke speelveld voor handelssystemen?

mr. F.F. Nagelkerke1

De Europese Commissie wil een regelgevend kader neerzetten dat van toepassing is op alle handelssystemen. Derhalve introduceert MiFID II een nieuw soort handelsplatform, de georganiseerde handelsfaciliteit. Dit handelssysteem is geïntroduceerd om ook de interne brokersystemen te reguleren, maar let wel aandelen kunnen niet via dit handelssysteem worden verhandeld. Aangezien veel van de handel via de elektronische systemen wordt gedaan en een onderbreking of verkeerd ingevoerde orders een grote impact heeft op de werking van de financiële markten, worden... abonneren of dit artikel kopen.

MiFID II – Derde landen beleid

mr. B. Jennen en mr. N. Bernard1

Onder het huidige regime van MiFID2 is markttoegang voor beleggingsondernemingen uit derde landen (met andere woorden: beleggingsondernemingen gevestigd buiten de EER) het wetgevingsterrein van iedere afzonderlijke lidstaat. In afwezigheid van een Europese regeling hebben lidstaten voortgebouwd op al bestaande en sterk uiteenlopende nationale regelingen.3 Dit heeft tot gevolg dat een beleggingsonderneming uit een derde land die wil toetreden tot de Europese markt aan een verscheidenheid van afzonderlijke nationale vereisten moet voldoen om in alle lidstaten beleg... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Wie is er bang voor MiFID II?

prof. mr. D. Busch en mr. F.M.A. ‘t Hart

Beleggingsondernemingen en gereglementeerde markten worden sinds 1 november 2007 op indringende wijze gereguleerd door de Europese Markets in Financial Instruments Direct ive (hierna: MiFID), de MiFID-uitvoeringsrichtlijn en de MiFID-uitvoeringsverordening.1 Ongeveer tien jaar na het van kracht worden van dit regime wordt MiFID alweer vervangen door MiFID II, bestaande uit onder meer een richtlijn (MIFID II), de Markets in Financial Instruments Regulat ion (hierna: MIFIR)2 en een indrukwekkende hoeveelheid uitvoeringsmaatregelen. MiFID mag dan de reputatie hebben... abonneren of dit artikel kopen.

Nieuws

mr. W.M. Haverkamp, mr. M.J. van Loopik en mr. M.L.H. Lukkes

Wet- en regelgeving nationaal abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS