Agrarisch Recht Actualia
Aankondigingen
30 oktober 2019 13:15Aanvullingswet Grondeigendom
Er wordt al veel over de nieuwe Omgevingswet geschreven. Het idee achter deze wet is simpel: één wet die alle wetten voor de leefomgeving bundelt en moderniseert. De Omgevingswet bundelt de wetgeving en de regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Daarmee vormt de wet de basis voor een integrale benadering van de fysieke leefomgeving, met ruimte om lokale initiatieven mogelijk te maken en oplossingen op maat te creëren.
De komst van de Omgevingswet maakt het omgevingsrecht inzichtelijker voor burgers, ondernemers en overheden. Er zijn minder regels en er is meer ruimte voor (lokale) initiatieven. Het stelsel van de Omgevingswet gaat uit van minder regels en meer vertrouwen in de mensen die er mee werken. Dit betekent dat u als adviseur nu al zelf moet nadenken over wat de Omgevingswet en de daarin opgenomen instrumenten voor uw (advies)praktijk betekenen.
Via diverse Aanvullingswetten wordt de Omgevingswet aangevuld. In de Aanvullingswet Grondeigendom, die op 1 februari 2019 in ontwerp naar de Tweede Kamer is gestuurd, wordt een deel van de bestaande instrumenten voor grondbeleid samengebracht, vereenvoudigd, geharmoniseerd en geïntegreerd in het stelsel van het omgevingsrecht. Zo zijn in deze Aanvullingswet de instrumenten uit de huidige Onteigeningswet (Ow), de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg), de Wet inrichting landelijk gebied (Wilg) opgenomen, samen met een nieuwe regeling voor stedelijke kavelruil. Verder worden er een aantal wijzigingen aangebracht in de bestaande regeling voor het kostenverhaal bij gebiedsontwikkeling. Het doel van de wijzigingen is om het kostenverhaal te vereenvoudigen, te verbeteren en flexibeler te maken.
Dit alles vormt de aanleiding voor het IAR om, in samenwerking met Overwater Grondbeleid Adviesbureau en Rentmeesterskantoor een studiedag te organiseren over de Aanvullingswet Grondeigendom. Daarbij is het van belang om aan de orde te stellen wat er gaat veranderen ten opzichte van het huidige recht, maar ook om de actuele stand van zaken de revue te laten passeren en misschien zelfs al te anticiperen op de nieuwe regelingen en de toepassing daarvan in uw praktijk.
Deelnemers ontvangen voorafgaand aan de cursusmiddag het digitale lesmateriaal. Op de dag zelf wordt de papieren versie van de syllabus uitgereikt.
Doelgroep
De cursus is bestemd voor advocaten, adviseurs, overheid, rentmeesters en taxateurs, die werkzaam zijn op het terrein van grondverwerving, grondbeleid, onteigening, voorkeursrecht, landinrichting en grondexploitatie.
Datum en locatie
Donderdag 28 november 2019, Van der Valk Hotel Tiel, Laan van Westroijen 10, 4003 AZ Tiel
Docenten
mr. S.C. (Sander) van den Broek, Gemeente Almere
Sander van den Broek werkt als strategisch adviseur omgevingsrecht bij de gemeente Almere. In Almere is al veel ervaring opgedaan met het maken van Chw bestemmingsplannen voor de gebieden Oosterwold (uitnodigingsplanologie) en Floriade (wereldtuinbouwtentoonstelling en stadswijk). Sander is als planjurist betrokken bij het maken van beide bestemmingsplannen. Daarnaast maakt hij deel uit van het programmateam in Almere dat zich bezig houdt met de implementatie van de Omgevingswet in Almere.
mr. W.J.E. (Willem) Van der Werf,
Van der Feltz advocaten
Willem Van der Werf heeft met zijn praktijk jarenlange expertise opgebouwd in de sectoren bouw & vastgoed en overheid. Politiek-bestuurlijke belangen spelen vaak een grote rol in zijn praktijk. Met name waar het gaat om gebiedsontwikkeling en gebiedstransformatie, waarbij zowel publieke als private partijen zijn betrokken. Met zijn ervaring is Willem in staat verder te kijken dan uitsluitend de juridische kant van de zaak en daarin ook de eventuele politiek-bestuurlijke risico’s te betrekken. Door goede en open relaties met het bevoegd gezag te onderhouden en met zijn oog voor de bestuurlijke context bereikt hij de gewenste oplossingen voor zijn cliënten. Willem is gespecialiseerd in de ruimtelijke ordenings- en vastgoedpraktijk, gemeentelijk voorkeursrecht, erfpacht en huur. Daarnaast begeleidt hij gemeenten van het begin tot einde in onteigeningsprocedures. Willem is lid van de redactie van het Tijdschrift voor Agrarisch Recht en van de Modellen voor de Rechtspraktijk.
mr. dr. J.W.A. (Jeroen) Rheinfeld,
Radboud Universiteit/IAR
Jeroen Rheinfeld is werkzaam als partner bij FBN Juristen te Amsterdam. Tevens is Rheinfeld verbonden aan het Instituut voor Agrarisch recht. Sinds 2004 heeft hij diverse artikelen geschreven in (agro-)juridische vakbladen en cursussen verzorgd op (onder meer) agrarisch-rechtelijk gebied. Ook is hij redactielid van het Land- en Tuinbouw Bulletin, het Tijdschrift voor Agrarisch Recht, de Notarisklerk en de AdvoTip en vaste medewerker van de redactie van FBN. Rheinfeld is in 2014 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een proefschrift over kavelruil. Hij is aan deze universiteit tevens werkzaam als universitair docent en verzorgt de colleges agrarisch recht.
mr. P.S.A. (Peter) Overwater,
Overwater Grondbeleid Adviesbureau en
Rentmeesterskantoor
Peter Overwater werkt als rentmeester en grondzakendeskundige. Als rentmeester inzake beheer, bemiddeling en beleggen in agrarisch vastgoed (erfpacht). Als grondzakendeskundige met het ontwikkeling en het (strategisch) omgaan met de grondbeleidsinstrumenten (planmatige verwerving, volledige schadeloosstelling, vestigen voorkeursrechten, sluiten samenwerkingsovereenkomsten, onteigening, plan- en nadeelcompensatie). Op dit moment gaat zijn belangstelling uit naar de Aanvullingswet Grondeigendom en de daaromtrent gevoerde discussie, waar hij een bijdrage aan probeert te leveren.
Programma
12.00 – 13.00 uur Ontvangst en broodjeslunch
13.00 uur Welkom
1397319796prof. mr. D.W. Bruil, Instituut voor Agrarisch Recht, bijzonder hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen
13.15 uur 1397319796Praktijkvoorbeeld Omgevingsplan Almere
mr. S.C. (Sander) van den Broek
1397319796Het Chw bestemmingsplan Almere Centrum Weerwater – Floriade is een praktijk-voorbeeld van hoe een omgevingsplan op basis van de Omgevingswet er uit kan zien: geen bestemmingen maar functies en activiteiten. Een mooie gelegenheid om alvast kennis te maken met de toekomst.
– 1397319796Via Wro en de Crisis- en herstelwet naar het omgevingsplan als voorloper op de Omgevingswet
– 1397319796Verschil tussen bestemming en functies en activiteiten
– 1397319796Ontwikkelingen met betrekking tot het omgevingsplan
14.15 uur Onteigening
mr. W.J.E. (Willem) Van der Werf
– 1397319796De nieuwe ontnemingsprocedure
– De nieuwe schadeprocedure
– 1397319796De nieuwe kostenvergoedingsregeling
15.15 uur pauze
15.30 uur Landinrichting
mr. dr. J.W.A. (Jeroen) Rheinfeld
– Herverkaveling
– Kavelruil in landelijk gebied
– Stedelijke kavelruil
16.30 uur 1397319796Voorkeusrecht gemeente en grondexploitatie
mr. P.S.A. (Peter) Overwater
– Vestigen voorkeursrecht
– Van Hakbijl naar Floret
– 1397319796Zelfrealisatie en vervallen voorkeursrecht
– 1397319796Kostenverhaal en de rode lijn van de criteria
17.30 uur Einde/borrel
Deelname en kosten
Aan cursus kunnen maximaal 50 personen deelnemen. In geval van overtekening is de volgorde van aanmelding bepalend voor deelname.
Deelname aan de cursusmiddag kost € 345,00 exclusief 21% BTW. Bij dit bedrag is inbegrepen syllabus, broodjeslunch en koffie/thee en een aperitief. Leden van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR), de Vereniging voor Agrarisch Recht (VAR), de Vereniging voor Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) en de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (VAB) betalen € 330,00 exclusief 21% BTW.
Deelnemers aan de cursus ontvangen op de dag zelf de syllabus.
Studiepunten
De Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR) heeft 3 punten toegekend.
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft 4 PE-punten toegekend.
De Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (VAB) heeft 4 PE-punten toegekend.
De Vereniging voor Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) heeft 4 PE-punten toegekend.
De Stichting Opleiding Medewerkers in het notariaat (SOMN) heeft 4 SOMN(BMN) PE-punten toegekend.
In het kader van de Verordening Permanente Opleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten willen wij advocaten er op wijzen dat zij op grond van de Verordening op de vakbekwaamheid en meer in het bijzonder artikel 4 van de Regeling vakbekwaamheid zelf mogen beoordelen of het onderwijs hun vakbekwaamheid ten goede is gekomen, aan de voorwaarden uit de Regeling vakbekwaamheid voldoet en daarmee opleidingspunten kan opleveren.
Bewijs van deelname zal na de cursusdag achteraf aan de deelnemers toegezonden worden.
Informatie en aanmelding
Instituut voor Agrarisch Recht
Postbus 245
6700 AE WAGENINGEN
T 0317 – 42 41 81
M info@iar.nl
W www.iar.nl
Actualiteitendag Agrarisch Recht 2020
Op vrijdag 10 januari 2020 wordt in Hotel en Congrescentrum Papendal in Arnhem een Actualiteitendag Agrarisch Recht georganiseerd. In korte inleidingen worden de belangrijkste ontwikkelingen op het gehele terrein van het agrarisch recht behandeld door een keur van sprekers. Daarbij wordt niet alleen teruggekeken op het afgelopen jaar, maar worden ook trends voor de toekomst gesignaleerd. De deelnemers kunnen op deze dag op snelle en aangename wijze kennis nemen van de ‘state of the art’ van het agrarisch recht.
De cursus is bedoeld voor advocaten, (kandidaat)notarissen, juristen, rentmeesters, agrarisch adviseurs.
Het programma wordt in november bekend
gemaakt.
Alles Over Pacht 2020 (3-daagse cursus)
(Herhaling cursus november 2019)
Het Nederlandse pachtrecht blijft de gemoederen bezighouden. Het Instituut voor Agrarisch Recht organiseert een unieke, intensieve cursus over het pachtrecht. Daarin komen alle aspecten van de pacht diepgaand aan de orde. De cursus is bedoeld voor beginnende adviseurs op dit terrein, die zich in één keer tot specialist kunnen ontwikkelen, maar ook voor meer ervaren adviseurs (advocaten, notarissen, adviseurs van accountantskantoren en banken, makelaars, rentmeesters) die hun kennis van het pachtrecht willen actualiseren en completeren. Het aantal plaatsen wordt beperkt gehouden vanwege de opzet van de cursus. Cursisten ontvangen cursusmateriaal en een certificaat.
Enkele reacties:
‘Een nuttige cursus, die ik iedereen kan aanbevelen die meer van het pachtrecht wil weten.’
‘Alle gastdocenten zijn deskundig, geïnteresseerd en bevlogen van hun werk’.
Docenten
prof. mr. D.W. (Willem) Bruil, mr. ing. S.A. (Siard) Bruinsma, mr. E.H.M. (Els) Harbers,
mr. C.F. (Kees) van Helvoirt, mr. B. (Benno) Nijman, ir. R. (Ryan) Nijzink MRICS,
mr. dr. J.W.A. (Jeroen) Rheinfeld,
mr. A. (André) Verduijn RB, mr. M. (Majella) Vriend
Data en locatie
Donderdag 26 maart, vrijdag 27 maart en zaterdag 28 maart 2020, Fletcher Hotel-Restaurant
Doorwerth-Arnhem, Kabeljauwlaan 35, 6865 BL DOORWERTH.
Programma (wijzigingen voorbehouden)
Donderdag 26 maart 2020
09.30 uur Ontvangst
10.00 uur Inleiding pachtovereenkomst
Definitie pacht
Definitie landbouw
11.00 uur 1397319796Pacht of geen pacht? Grensgevallen zoals maatschap
Soorten pachtovereenkomsten
1397319796Bedrijfsmatigheid, hoeve of los land, pachtobjecten
12.30 uur Lunch
13.30 uur Pacht en productierechten
15.00 uur Pachtprijzen
17.30 uur Aperitief en diner
19.00 uur 1397319796Europees pachtrecht: Duitsland, België, Frankrijk
20.00 uur 1397319796Opzegging en beëindiging van de pachtovereenkomst
22.00 uur Einde eerste cursusdag
Vrijdag 27 maart 2020
09.00 uur Pachterfrecht
09.30 uur 1397319796Bijzondere pachtvormen,
geliberaliseerde pacht
11.00 uur 1397319796Financiële en beheeraspecten, rendementen / contractbeheer
12.30 uur Stand van zaken Evaluatie Pacht
13.00 uur Lunch
14.00 uur Pacht en belastingen
16.00 uur Procederen in pachtzaken
18.00 uur Aperitief en diner
19.30 uur 1397319796Pacht, onteigening en nadeelcompensatie
21.00 uur 1397319796Rechten en verplichtingen van pachter en verpachter
22.00 uur Einde tweede cursusdag
Zaterdag 28 maart 2020
09.00 uur 1397319796De goedkeuring van de pachtovereenkomst
Duur van de overeenkomst
10.30 uur 1397319796Melioratierecht / Voorkeursrecht / veilige verpachter /
Pachtoverneming
12.30 uur 1397319796Lunch / Einde derde (laatste) cursusdag
Deelname en kosten
Aan de cursus kunnen maximaal 8 personen deelnemen. In geval van overtekening is de volgorde van aanmelding bepalend voor deelname. De 3-daagse cursus kost € 2.790,00 (exclusief 21% BTW), dit is inclusief het studiemateriaal, 2 overnachtingen met ontbijt, 3 lunches, 2 diners, koffie/thee en aperitieven.
Studiepunten
Bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR), de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (VAB), de Vereniging voor Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN), het Register Belastingadviseurs (RB), de Stichting Opleiding Medewerkers in het notariaat (SOM) en het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) worden studiepunten aangevraagd.
In het kader van de Verordening Permanente Opleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten willen wij advocaten er op wijzen dat zij op grond van de Verordening op de vakbekwaamheid en meer in het bijzonder artikel 4 van de Regeling vakbekwaamheid zelf mogen beoordelen of het onderwijs hun vakbekwaamheid ten goede is gekomen, aan de voorwaarden uit de Regeling vakbekwaamheid voldoet en daarmee opleidingspunten kan opleveren.
Informatie en aanmelding
Instituut voor Agrarisch Recht
Postbus 245
6700 AE WAGENINGEN
T 0317 – 42 41 81
M info@iar.nl
www.iar.nl
Informatie
- Type
- Actualia
- Bijlage
- Datum gepubliceerd
- 2019-10-30 13:15:01