Nederlands Tijdschrift voor Energierecht 2014 nr. 3/4

Wet- en regelgeving

mr. drs. J.E. Janssen, mr. M.E. Brinkman en mr. W. Wolbers*

Artikel kopen € 79,00 excl. BTW

In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.

In deze rubriek wordt ingegaan op belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving in Europa en Nederland alsmede op ontwikkelingen die naar verwachting op korte termijn tot dergelijke wijzigingen zullen leiden.

Europa

Richtsnoeren staatssteun ten behoeve van milieubescherming en energie 2014-2020 (PbEU 2014, C200/01)

Op 28 juni 2014 heeft de Europese Commissie (hierna: de Commissie) deze nieuwe richtsnoeren in het Publicatieblad van de Europese Unie gepubliceerd (PbEU 2014, C200/01). Deze richtsnoeren vervangen de Richtsnoeren inzake staatssteun voor milieubescherming uit 2008 (PbEU 2008, C/82/01). De Commissie meent dat staatssteun in de energiesector ertoe heeft geleid dat het gebruik van groene energie sterk is toegenomen. De Commissie meent dat in dit opzicht sprake is van marktverstoring. Om deze marktverstoring te beperken, is het toepassingsbereik van de van de staatssteunrichtsnoe...

U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.

Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.


Verder in dit artikel:

Europa

Richtsnoeren staatssteun ten behoeve van milieubescherming en energie 2014-2020 (PbEU 2014, C200/01)

Elektriciteit: Draft Network Code on High Voltage Direct Current Connections and DC-connected Power Park Modules

Connecting Europe-pakket

Elektriciteit: Network Code on Electricity Balancing

Nederland

Stimulering duurzame energieproductie (Kamerstukken II 2013/14, 31 239)

Wijziging van de Wet implementatie EU-richtlijnen energie-efficiëntie, de Elektriciteitswet 1998, de Gaswet en de Warmtewet in verband met de implementatie van richtlijn 2012/27/EU betreffende energie-efficiëntie (Kamerstukken II 2014/15, 33 913)

Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet) (Kamerstukken I en II 2013/14, 32 127)

Regels over het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving (Omgevingswet) (Kamerstukken II 2013/14, 33 962)

Wijziging van de Wet milieubeheer en van de wet van 28 maart 2013 tot wijziging van de Crisis- en herstelwet en diverse andere wetten in verband met het permanent maken vande Crisis- en herstelwet en het aanbrengen van enkele verbeteringen op het terrein van het omgevingsrecht (Stb. 2013, 144) in verband met het doorvoeren van enkele noodzakelijke reparaties en andere kleine wijzigingen (Stb. 2014, 302)

Wet tot wijziging van de Elektriciteitswet 1998, de Gaswet en de Warmtewet (wijzigingen samenhangend met het Energierapport 2011) (Stb. 2013, 573)

Wetgevingsagenda STROOM

Wet tot wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet ter verbetering van de werking van de elektriciteits- en gasmarkt (Stb. 2011, 130), Wijziging van de Wet houdende wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet ter verbetering van de werking van de elektriciteits- en gasmarkt (Stb. 2011, 131), Wet implementatie EG-richtlijnen energie-efficiëntie (Stb. 2011, 114) en Wet tot wijziging van de Wet implementatie EG-richtlijnen energie-efficiëntie (Stb. 2011, 115)

Wijziging van de Wet milieubeheer (jaarverplichting hernieuwbare energie vervoer, hernieuwbare brandstofeenheden en elektronisch register hernieuwbare energie vervoer) (Kamerstukken I 2013/14, 33 834)

Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2015) (Kamerstukken II 2014/15, 34 002)

Wet houdende regels omtrent de levering van warmte aan verbruikers (Stb. 2013, 325)

Wijziging van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt en enige andere wetten in verband met de stroomlijning van het door de Autoriteit Consument en Markt te houden markttoezicht (Stb. 2014, 247)

Wijziging van een aantal wetten op het terrein van het Ministerie van Economische Zaken houdende een verhoging van voor de Autoriteit Consument en Markt geldende boetemaxima

Regelgeving

Elektriciteit: terinzagelegging codewijzigingsvoorstel International Grid Control Operation (wijziging Systeemcode Elektriciteit)

Elektriciteit: terinzagelegging ontwerpbesluit codewijziging inzake flow-based marktkoppeling (wijziging Netcode Elektriciteit)

Gas: vaststelling Invoedvoorwaarden Gas-LNB en codewijziging (wijziging Begrippenlijst Gas en Aansluitvoorwaarden Gas-LNB)

Gas: terinzagelegging ontwerpbesluit wijziging correctie gasmeting bij kleinverbruikers in verband met hoogteligging (wijziging Meetvoorwaarden Gas-RNB)

Gas: terinzagelegging codewijzigingsvoorstel update gas 2014 (wijziging Tarievencode Gas, Aansluitvoorwaarden Gas-LNB, Invoedvoorwaarden Gas-LNB, Netkoppelingsvoorwaarden Gas-LNB, Transportvoorwaarden Gas-LNB, Wettelijke Taken LNB van algemeen belang, Meetvoorwaarden Gas-LNB en Begrippenlijst Gas)

Elektriciteit en Gas: codewijziging sectorrelease 2014 (wijziging Informatiecode Elektriciteit en Gas, Allocatievoorwaarden Gas, Begrippenlijst Gas en Begrippenlijst Elektriciteit)

Elektriciteit en Gas: terinzagelegging codewijziging definitie vermenigvuldigingsfactor (wijziging Begrippenlijst Elektriciteit en Begrippenlijst Gas)

Elektriciteit en Gas: Boetebeleidsregel ACM 2014

Elektriciteit en Gas: Richtsnoeren Indiening codevoorstel

Elektriciteit en Gas: Wijziging Beleidsregel ACM beoordeling doelmatige kosten van bijzondere investeringen

Deel deze pagina:

Nog niet beoordeeld

Bijlage(n)

  • Bijlagen zijn alleen beschikbaar voor abonnees.

Artikel informatie

Type
Wet- en regelgeving
Auteurs
mr. drs. J.E. Janssen, mr. M.E. Brinkman en mr. W. Wolbers*
Auteursvermelding
Ik ben auteur van dit artikel
Datum artikel
Uniek Den Hollander publicatienummer
UDH:NTE/11677

Verder in 2014 nr.3/4

 Voorwoord

Voor u ligt een extra dik NTE, waarin afleveringen 3 en 4 zijn gecombineerd. In de artikelen treft u beschouwingen aan over uiteenlopende reguleringsvraagstukken: prijsregulering voor de retailmark...

 Een dynamische energiemarkt voor kleinverbruikers in België en Nederland: dankzij of ondanks het vangnet­mechanisme?

Traditioneel wordt in de gas- en elektriciteitssector een onderscheid gemaakt tussen productie, netbeheer en levering van gas en elektriciteit. Daarbij wordt enkel het netbeheer gezien als een gere...

 De totstandkoming van codes

In dit tijdschrift heeft eerder een bijdrage gestaan over de wijzigingsprocedure van codes.[3] In dat artikel werd onder andere geconcludeerd dat ‘de jurisprudentie met betr...

 Speciale nettarieven voor grootverbruikers en decentrale invoeders van stroom

De tarieven en de tarievenstructuur voor het gebruik van het elektriciteitsnet zijn in verschillende landen onderwerp van discussie. Enerzijds lijken de nettarieven gebruikt...

 Stopcontact op zee - Verslag NeVER jaarvergadering en bijeenkomst 27 mei 2014

De NeVER-bijeenkomst van 27 mei 2014 stond - naast de jaarvergadering - in het teken van het zogenoemde ‘stopcontact op zee’. Nadat de jaarvergadering had plaatsgevonden en Martha Roggenkamp namens...