Voorwoord
mr. M. de Rijke Het artikel is in de opmaak van het tijdschrift rechts als pdf beschikbaar.In deze aflevering van het NTE vindt u in de eerste bijdrage een beschrijving van nieuwe wetgeving, jurisprudentie en ontwikkelingen in de praktijk van zonne-energie. Het artikel 'Zonne-energie in Nederland: uitdagingen en kansen in de transitie naar een circulaire economie' betreft een update van een vergelijkbaar artikel dat in 2012 in het NTE verscheen va de hand van mr. Nierop. Mrs Michel Chatelin en Sabine Kortlaten laten in deze update een breed pallet aan onderwerpen de revue passeren variërend van de strategie voor zonne-energie van de Europese Commissie en de invloed van het wetsvoorstel voor de Energiewet voor de aansluiting van zonneparken op het elektriciteitsnet tot de eigendoms- en gebruiksrechten ten aanzien van zonnepanelen.
Het tweede artikel betreft een nieuw concept in de energiesector, waarvoor een juridische definitie nog ontbreekt, maar dat een hot topic kan worden omdat het een positieve bijdrage kan gaan leveren aan het verlichten van netcongestie. Positive Energy Districts (PED's): het optimaliseren van opwek en afname op wijkniveau waardoor een jaarlijkse netto-uitstoot en netto-energie-import van ten hoogste 0 wordt bereikt. Dr Ceciel Nieuwenhout en Vincent Lakerink analyseren de diverse relevante juridische kaders en één van hun bevindingen is dat het voorstel voor de Energiewet nog niet de kansen benut om PED's te faciliteren. Zij doen een aantal aanbevelingen aan de Nederlandse wetgever om het juridisch kader voor PED's (verder) te verbeteren.
Naast deze artikelen wordt een kritische noot gekraakt bij een uitspraak van de kantonrechter van rechtbank Overijssel van 6 februari 2024, waarin een beding uit de Algemene voorwaarden voor de levering van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers wordt vernietigd. Volgens mr Tristan Wouda schiet de beoordeling in het vonnis tekort.
Voorts bevat deze aflevering een verslag van de NeVER-bijeenkomst van 26 juni jl. over de regulering van (groene) waterstof. Zowel de regulering op EU-niveau als op nationaal niveau komt aan bod, met inbegrip van het wetsvoorstel voor de Energiewet.
Het wetsvoorstel voor de Energiewet loopt als een rode draad door veel van de artikelen in het NTE. Het wetsvoorstel is op 4 juni 2024 vastgesteld door de Tweede Kamer en ligt nu voor bij de Eerste Kamer. De minister van Klimaat en Groene Groei heeft recent in een Nota naar aanleiding van het verslag de ruim 150 vragen van de Eerste Kamer beantwoord. Blijkens de Beslisnota zien de vragen op de volle breedte van het wetsvoorstel, maar gaat de meeste aandacht uit naar de rol en bescherming van (huishoudelijke) eindafnemers. Op 5 november 2024 heeft de commissie Economische Zaken/Klimaat en Groene Groei de wens uitgesproken om het wetsvoorstel op 3 december 2024 plenair te behandelen. Het wetsvoorstel zal zich ook in komende NTE-afleveringen kunnen verheugen in veel aandacht.
Namens de redactie,
Michelle de Rijke