Tijdschrift voor Agrarisch Recht 2003 nr. 6

Van Woerden / gemeente Vlaardingen (TvAR 2003/5162)

Artikel kopen € 79,00 excl. BTW

In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.

[Pachtwet art. 39, 40, 44] Verwijt inzake opbrengen van vervuilde grond door pachter weliswaar gegrond, maar pachter heeft ten genoege van verpachtster gezorgd voor een oplossing. In gebreke blijven inzake het onderwerken van opgebrachte mest is eenmalig geweest en berustte op onwetendheid met recent gewijzigde regelgeving. Gedragingen van pachter wel aan te merken als tekortschieten, maar niet van die ernst dat reeds op grond daarvan zijn verlengingsverzoek zou moeten worden afgewezen. Het gepachte is ingevolge goedgekeurd onherroepelijk bestemmingsplan bestemd voor extensieve recreatie. Verpachtster wil die bestemming verwezenlijken en voldoende aannemelijk is dat in verband daarmee voortzetting van het gebruik van de grond door de pachter niet mogelijk is. Het hof acht genoegzaam gebleken dat verpachtster het ernstig voornemen heeft om de nietlandbouwkundige bestemming van de grond op korte termijn te verwezenlijken, alsmede – na het door verpachtster in het geding brengen van nadere stukken – dat de ter zake vereiste goedkeuringen zijn verleend. Terecht is in eerste aanleg een boete bepaald als bedoeld in artikel 44, lid 3, van de Pachtwet en het bedrag van die boete is niet te hoog.

U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.

Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.


Deel deze pagina:

Nog niet beoordeeld

Bijlage(n)

  • Bijlagen zijn alleen beschikbaar voor abonnees.

Artikel informatie

Type
Jurisprudentie
Organisatie
Gerechtshof Arnhem
Auteursvermelding
Ik ben auteur van dit artikel
Onderwerp
Pachtopzegging i.v.m. niet-agrarische bestemming. Bedrijfsvoering pachter. Ernst tot en mogelijkheid van realisering van de bestemming. Boetebepaling.
Bron
rekestnr. P 80/2000
Datum artikel
Uniek Den Hollander publicatienummer
UDH:TvAR/4505

Verder in 2003 nr.6

 De preventie van dierziekten in het Europees Gemeenschapsrecht bezien vanuit het oogpunt van de handel in levende dieren, vlees en vleesproducten tussen de Lid-Staten van de Europese Unie en met derde landen; preadvies Vereniging voor Agrarisch Recht

Voor een begrip van de bemoeienis van Europa met het voorkomen van dierziekten, is het nuttig om eerst stil te staan bij de daaraan ten grondslag liggende uitgangspunten: het Verdra...