Tijdschrift voor Financieel Recht
2013 nr. 1/2
Redactie
Hoofdredactiemr. A.J.A.D. van den Hurk
|
Redactieprof. mr. D. Busch mr. C.J. Groffen dr. mr. F.M.A. ´t Hart mr. G. Kastelein mr. P. Kerckhaert mr. I. van der Klooster mr. R.E. Labeur mr. drs. N. Lemmers dr. M.L. Louisse mr. S.M.C. Nuijten Mr. R. K. Pijpers prof. mr. E.J. van Praag
|
Redactiesecretaris(sen) M. Troost mr. P.M. van Vliet
|
Artikel
mr. M.H.E. Rongen*
Op 6 april 2012 wees de Hoge Raad een arrest dat voor de nodige beroering heeft gezorgd in de financieringspraktijk. De Hoge Raad oordeelde dat de regresvordering van een hoofdelijk schuldenaar op zijn medeschuldenaar een toekomstige vordering is die eerst ontstaat op het moment dat de hoofdelijk schuldenaar de schuld voldoet voor meer dan het gedeelte dat hem aangaat.1 Tot het arrest werd als vaststaand gegeven beschouwd dat de regresvordering van een hoofdelijk schuldenaar of borg een bestaande vordering was, zij het afhankelijk van de opschortende voorwaarde van betaling... abonneren of dit artikel kopen.
mr. P.G.M. ten Broeke*
In de oktober 2011-editie van dit tijdschrift verscheen mijn eerdere publicatie met betrekking tot de nieuwe regelgeving ten aanzien van verplichte clearing van OTC-derivaten in zowel de Verenigde Staten als Europa.1 Sindsdien is in de Verenigde Staten een niet onaanzienlijk aantal nadere regels ter uitvoering van de Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act van 21 juli 2010 (hierna: de Dodd-Frank Act) vastgesteld door de daarvoor verantwoordelijke toezichthouders2 en zijn ook belangrijke vorderingen te melden in het Europese wetgevingsproces ten aanzien van ... abonneren of dit artikel kopen.
mr. R.J. Boogaard en mr. M.L. Louisse*
Het komt in de praktijk regelmatig voor dat een derde betrokken is bij de totstandkoming of uitvoering van een overeenkomst (bijvoorbeeld als bemiddelaar, adviseur of tussenpersoon) en als bijkomende dienst de betaling tussen partijen bij die overeenkomst faciliteert, zonder te beschikken over een vergunning op basis van de Wet op het financieel toezicht (hierna: Wft).1 De derde (hierna voor het gemak genoemd: de ‘doorbetaler’) ontvangt dan het geld van de schuldenaar waar de schuldeiser recht op heeft onder de overeenkomst, en betaalt het betreffende bedrag door aan de s... abonneren of dit artikel kopen.
prof. mr. R.E. van Esch*
In jaargang 2009, nr. 11/12 van dit tijdschrift is een artikel van mij over het wetsvoorstel afwikkeldiensten verschenen.1 Dit wetsvoorstel had betrekking op de afwikkeling van geldtransacties en transacties in financiële instrumenten. Het voorstel heeft de finish niet gehaald. Nadat de Tweede Kamer op 16 oktober 2009 haar verslag over dit wetsvoorstel had vastgesteld, deed de Europese Commissie op 20 oktober van dat jaar mededeling van haar voornemen om in verband met de wereldwijde financiële crisis met diverse voorstellen met betrekking tot de handel in derivaten te k... abonneren of dit artikel kopen.
Overig
Arthur van den Hurk
In een recent opiniestuk in Trouw constateren Caspar van den Berg en Matthijs Pars dat de AFM zich steeds meer profileert als ongevraagd adviesorgaan op politiek gevoelige onderwerpen. Dit kan volgens de auteurs nadelig uitwerken op het (EU) beleid en de Nederlandse positie in Brussel. Als voorbeelden noemen zij uitspraken van de AFM over de woningmarkt, het pensioenstelsel en de Europese bankenunie, die niet noodzakelijkerwijs overeenkomen met of vooruitlopen op Nederlandse standpunten.1 Enige dagen daarvoor leidde een oproep van een bestuurder van de AFM tot afschaffing van de wettelij... abonneren of dit artikel kopen.
mr. W.M. Haverkamp, mr. M.J. van Loopik en mr. T.W.G. de Wit
In deze rubriek worden ontwikkelingen op het terrein van het effectenrecht en ander financieel recht gesignaleerd die betrekking hebben op de periode van december 2012 tot eind januari 2013
abonneren of dit artikel kopen.
mr. R.K. Pijpers
Half december 2012 publiceerden drie onafhankelijke Monitoring Commissies hun rapportage over de naleving van drie verschillende codes: de Code Banken, de Governance Principes Verzekeraars en de Nederlandse corporate governance code.1 Drie rapporten met overwegend positieve geluiden over de naleving van de in deze codes opgenomen principes of concrete bepalingen. Maar ook drie rapporten met een duidelijke waarschuwing: de naleving van de codes – en dan met name van het daaraan ten grondslag liggende ‘pas toe of leg uit’-beginsel – kan en moet nog beter. Anders gezegd: de toepassing van e... abonneren of dit artikel kopen.
mr. F. Bahadin, mr. drs. S. Hoes-Weishut en mr. J. van Hunnik*
Commissie van Beroep van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening van 19 november 2012, 2012-22 (Aangeslotene/Consument) – JvH
Inzake: adviesrelatie, zorgplicht, waarschuwingen schriftelijk vastleggen?
abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2025
2024
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS