De landbouw-effectrapportage
mr. C.W.M. van Alphen*
Het landelijk gebied is niet langer het exclusieve domein van de agrarische sector. Er zijn door de jaren heen veel andere functies bijgekomen. In gedeelten van het landelijk gebied zijn bijvoorbeeld wonen, natuur en recreatie dominanter geworden. Wanneer in een bestemmingsplan ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt ten behoeve van andere functies dan landbouw, kan dat gevolgen hebben voor agrarische bedrijven in de omgeving. In veel bestemmingsplannen worden wel onderscheidingen aangebracht, met aanduidingen zoals ‘landbouwkerngebieden’. In de
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
reconstructieprovincies is, op basis van de Reconstructiewet concentratiegebieden, in reconstructieplannen een driedeling doorgevoerd: extensiveringsgebieden, verwevingsgebieden en landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s).1 Binnen deze en dergelijke globale aanduidingen liggen de accenten verschillend voor wat betreft de ruimte die aan de landbouw wordt gegeven, bijvoorbeeld voor nieuwvestiging of bedrijfsuitbreiding. Zo is het in beginsel in veel landbouwontwikkelingsgebieden mogelijk om een bedrijf te vestigen of uit te breiden en worden ontwikkelingen die de landbouw in de weg zitten geweerd, maar toch moeten ook daar in de praktijk allerlei zaken een plaats vinden, zoals onder- en bovengrondse leidingen, waterbergingsgebieden, windmolenparken en energiecentrales. Overigens zijn niet alle ontwikkelingen een bedreiging en kunnen ze juist heel goed samen gaan met landbouw.
Bij het nemen van planologische besluiten is steeds de vraag hoe de agrarische belangen in een gebied moeten worden afgewogen tegen de wenselijkheid van de komst van nieuwe functies. In het algemeen behoort aan zo’n belangenafweging onderzoek vooraf te gaan. Een besluit zal immers goed moeten worden onderbouwd en gemotiveerd. Een algemene onderzoeksverplichting vloeit voort uit art. 3.2 Algemene wet bestuursrecht. Daarnaast zijn er allerlei sectorale wettelijke regelingen met specifieke onderzoeksverplichtingen.
Voor de effecten op de landbouw is zo’n onderzoek niet wettelijk voorgeschreven. In dit artikel zal worden nagegaan welke rol een landbouw-effectrapportage zou kunnen spelen bij de voorbereiding van planologische besluiten. Daartoe zal allereerst worden ingegaan op de hiervoor genoemde sectorale onderzoeksverplichtingen. Vervolgens wordt nagegaan wat een landbouw-effectrapportage zou kunnen inhouden en in welke situaties deze een rol zou kunnen spelen. Ten slotte komt de vraag aan de orde of een wettelijke regeling van de landbouw-effectrapportage wenselijk is.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.