De bestuurlijke boete voor marktmisbruik overtredingen; een level playing field?
mr. I. Zwoferink en mr. M.J. van Pomeren*
Het financiële toezicht is voor een groot deel afkomstig uit Europa en steeds grotere delen ervan worden zelfs uitgevoerd door Europese organisaties.1 Dat geldt in elk geval voor het toezicht op marktmisbruik regelgeving. De toezichthouders van de lidstaten komen geregeld bij elkaar om op beleidsmatig en strategisch niveau zaken met elkaar af te stemmen. Zo brengt de European Securities and Markets Authority (hierna: ESMA) regelmatig de verschillende toezichthouders van de Europese lidstaten bij elkaar om
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
over allerhande onderwerpen op het gebied van marktmisbruik te praten.
De ervaring van beide auteurs in de boetepraktijk van de AFM heeft evenwel geleerd dat noch in processtukken, noch in rechterlijke uitspraken veel over de landsgrenzen heen wordt gekeken. In deze publicatie willen wij een aanzet geven om dat wel te doen ter zake van een onderwerp dat in alle lidstaten van de Europese Unie op geharmoniseerde wijze is gereguleerd. Een blik over de grens stelt ons beter in staat om het handelen van de nationale toezichthouder in perspectief te plaatsen. Zijn de boetes die de AFM oplegt bij overtredingen van marktmisbruik regels nu daadwerkelijk zo hoog of laag, als soms op internetfora wel wordt verondersteld? En hoe moet de wijze waarop de AFM ruchtbaarheid geeft aan maatregelen die zij heeft opgelegd worden beoordeeld? Gaat zij daarin verder dan andere lidstaten of gaat zij daar juist behoudend mee om in vergelijking met andere landen?
Wij zullen ons in dit artikel richten op de hoogtes van bestuurlijke boetes voor overtredingen van de regels die zien op marktmisbruik en de wijze van publicatie van dergelijke boetes in vier lidstaten, te weten Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland. We kozen landen waarvan we op basis van de omvang van de financiële sector in het land verwachtten dat die ook daadwerkelijk actief zouden zijn in het beboeten van overtredingen van marktmisbruik regels. Deze landen vertegenwoordigen verder verschillende regio’s en rechtssystemen en zouden daarom een goed beeld moeten kunnen geven van de overeenkomsten en verschillen in de handhaving (door boeteoplegging) van de regels inzake marktmisbruik binnen de Europese Unie.
Onder marktmisbruik verstaan wij in dit artikel de regels die zien op regulering van voorwetenschap (art. 5:56 en art. 5:57 Wft) en marktmanipulatie (art. 5:58 Wft). Voordat we de bestuurlijke boeteregimes in de verschillende landen bespreken, zullen we hierna eerst een korte schets geven van de basis van de marktmisbruik regels in die verschillende landen, de Richtlijn Marktmisbruik.2
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.