Inkomensondersteuning in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020
mr. H.A. Verbakel-van Bommel*
Binnen de Europese Unie ( hierna: EU) kennen we een gezamenlijk landbouwbeleid; ook wel het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid genoemd (hierna: GLB).Een onderdeel van het GLB betreft het verrichten van zogenoemde directe betalingen (onderdeel van subsidies) aan landbouwers in het kader van de steunregelingen van het GLB.De huidige GLB periode omvat de jaren 2014 tot 2020.Directe betalingen dragen ertoe bij dat een zekere stabiliteit in het inkomen van landbouwers overal in de EU wordt gegarandeerd en de landbouw
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
in de EU in stand wordt gehouden. Dit houdt landbouwbedrijven op lange termijn levensvatbaar en beschermt hen tegen al te grote prijsschommelingen. Gemiddeld 30 % van het landbouwinkomen in de EU komt uit de rechtstreekse betalingen. De afgelopen jaren is het aandeel van de rechtstreekse betalingen in het landbouwinkomen vanwege crisissituaties toegenomen tot soms wel 60 %. Deze ontwikkeling heeft zich onder meer voorgedaan in Zweden, Ierland en Denemarken tijdens de crisis van 2008/2009.[1]Op 12 oktober 2011 werden door Eurocommissaris Ciolos de eerste voorstellen voor de invulling van het gemeenschappelijk landbouwbeleid voor de GLB periode 2014-2020 gepresenteerd.[2]Een onderdeel van deze plannen betreft de directe inkomenssteun voor landbouwers. Duidelijk werd toen dat de huidige bedrijfstoeslagregeling zou worden vervangen door een betalingsregeling. Tegelijkertijd werd vastgesteld dat er minder financiële middelen beschikbaar zouden zijn voor directe betalingen.Het was aanvankelijk de bedoeling dat in 2014 de nieuwe betalingsregeling in werking zou treden. Binnen de EU is echter pas in de zomer van 2013 consensus bereikt over de hoofdlijnen van het nieuwe stelsel. De regelgeving dienaangaande is vastgelegd in een verordening van het Europees Parlement en de Raad (hierna: de Verordening), en de uitvoeringsverordening en gedelegeerde verordening van de Commissie.[3]Ten tijde van het schrijven van het onderhavige artikel was de (nieuwe) nationale Regeling GLB inkomenssteun nog niet gepubliceerd.Hieronder volgt een beschrijving van een aantal onderdelen van het nieuwe stelsel van betalingsrechten.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.
Verder in dit artikel:
2. Betalingsrechten in plaats van toeslagrechten
3. Basispremie en actieve landbouwer
4. Vergroening
5. Overgangsperiode
6. Private Overeenkomst
6.1 Bedrijfsoverdrachten / herstructureringen landbouwbedrijven
6.2 Pacht
7. Slot