Voorwoord
Michelle de Rijke Het artikel is in de opmaak van het tijdschrift rechts als pdf beschikbaar.Dit NTE-nummer voorziet in twee afleveringen van langlopende (soap)series in de energiesector: de splitsingsprocedures en de vaststelling van de WACC voor de tariefregulering van netbeheerders.
Dr. mr. H.P.A. Knops annoteerde het eindarrest van het Gerechtshof Amsterdam in twee parallelle procedures over de splitsingswet (Wet onafhankelijk netbeheer). De beide betrokken energiebedrijven hebben sinds 2009 een reeks van rechterlijke uitspraken uitgelokt vanwege hun verzet tegen de verplichte splitsing van hun netbeheer- en commerciële activiteiten. Deze serie kent voor geen van beide bedrijven een happy end.
Mr. drs. J.E. Janssen beschrijft de wijze waarop de ACM de WACC (weighted average cost of capital) vaststelt en de wijze waarop het College van beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de betreffende reguleringsbesluiten vervolgens toetst. Dit onderdeel van de regulering voor netbeheerders is sinds de aanvang van het liberaliseringsproces in de energiesector onderwerp geweest van juridische procedures bij ACM en CBb en die serie is nog niet ten einde.
In dit nummer treft u ook twee verslagen aan van bijeenkomsten over energierecht.
Het eerste verslag betreft de jaarlijkse conferentie van Canada’s Energy and Utility Regulators in Vancouver. De missie van deze organisatie is de kwaliteit van de regulering van de energievoorziening in Canada te bewaken. Het verslag biedt boeiende inzichten vanuit een ‘ander’ perspectief. Een voorbeeld van een onderwerp dat niet snel op de agenda van een Europese of Nederlandse bijeenkomst over energierecht zal prijken is de vraag: Moet de regelgeving wel een rol spelen bij de transitie naar nieuwe vormen van energievoorziening?
Het tweede verslag is een verslag van een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Energierecht, dit maal over de verplichting tot energiebesparing door de industriële energiesector bezien vanuit drie interessante invalshoeken: de sector, wet- en regelgeving en de wetenschap. Als de voorstellen voor de energie-efficiëntie doeleinden in het Clean Energy Package van de Europese Commissie worden gevolgd dan valt voor deze industrie een verdere aanscherping van eisen voor de energiebesparing te verwachten.
Namens de redactie,
Michelle de Rijke