OVERZICHT VAN DE RECHTSPRAAK IN PACHTZAKEN. Het begrip pachtovereenkomst van de Pachtwet 1958 in de rechtspraak
P.H.a.n. Houwing
Er doet zich met betrekking tot het gebruik van onze landbouwgrond een verscheidenheid van overeenkomsten tussen eigenaren en derden voor. De wettelijke regeling van een daarvan, de pachtovereenkomst, houdt in over-wegende mate bepalingen in, die strekken ter bescherming van de belangen van één der daarbij betrokken partijen, de pachter, en die in overeenstem-ming daarmee dwingend recht vormen. Dat heeft van de aanvang van onze pachtwetgeving af vele eigenaren er naar doen streven de door hen
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
te slui-ten overeenkomst een zodanige inhoud te geven dat zij buiten het toepasse-lijkheidsgebied van deze wettelijke regeling viel. De wettelijke begrenzing van dat gebied is hierdoor van meer dan gewone betekenis.
De Pachtwet 1958 begrenst het op deze wijze dat zij een definitie geeft van de pachtovereenkomst, en verder voorschriften geeft welke de inhoud der aldus gedefinieerde overeenkomst bepalen. Dat was ook reeds het systeem van vorige wettelijke regelingen, Pachtwet'1937 en Pachtbesluit 1941. En de grote, ook practische, betekenis die daarbij aan de definitie toekwam blijkt duidelijk uit de stroom van jurisprudentie waartoe zij aan-leiding heeft gegeven. De pachtwetgever van 1958 heeft uiteraard bij het opstellen van zijn definitie met deze jurisprudentie rekening gehouden. Dat heeft echter aanvankelijk de jurisprudentiestroom niet ingedamd. Zij heeft wel heel wat intellectuele energie van rechtsgenoten en rechters verbruikt. Onlangs de rechtspraak betreffende de Pachtwet 1958 overziende viel het mij op dat niet minder dan zo'n 80-tal van de - gepubliceerde - appel-uitspraken de definitie van de pachtovereenkomst betreffen. Dat wekt bij mij overigens geen twijfel aan de deugdelijkheid van deze definitie, maar demonstreert de tegenzin die zij bij vele landeigenaren wekt. In al deze uit-spraken zonder uitzondering gaat het om betwisting door de eigenaar, dat de in geding zijnde overeenkomst een pachtovereenkomst is. En tekenender is nog in dit opzicht: in vrijwel alle wordt die betwisting verworpen. Ik kwam er welgeteld vier tegen, waarin zij juist bevonden werd.
Intussen zijn er in de laatste jaren toch wel duidelijk minder uitspraken betreffende dit onderwerp gepubliceerd. Misschien zijn de verpachters het nutteloze gaan inzien, misschien levert de rechtspraak geen nieuwe ge-zichtspunten meer op, die aanleiding tot publikatie zouden geven. Het lijkt mij in elk geval wel nuttig thans weer eens te inventariseren en door enige bewerking van deze overvloed van jurisprudentie tot een min of meer defi-nitieve begrenzing van het wettelijk begrip te komen.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.