Eigendom en registratie van netwerken: Overgangswet in werking getreden
mr. Jolande P. van Loon*
Na meer dan drie jaar na invoering van de wet die de eigendom van nieuwe en bestaande netten regelt,1 is het, met de invoering van de Overgangswet2, op 27 mei 2010, nu ook daadwerkelijk mogelijk geworden om de eigendom van bestaande netwerken (elektriciteit, gas, water, telecom, riolering, olie, etc.) vast te leggen. Dit artikel bespreekt de totstandkoming van de Overgangswet en de betekenis voor de praktijk. Geadviseerd wordt om kabels en leidingen in ieder geval spoedig
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
te registreren. Dit is noodzakelijk wanneer deze (op termijn) dienen te worden vervreemd of bezwaard en in verband met de rechtszekerheid en met de derdenbescherming.
1. Inleiding
In NTE 2006, nr. 2/33en NTE 2008, nr. 34 is de problematiek van de eigendom en registratie van netwerken aan de orde geweest. Het op 1 februari 2007 in werking getreden art. 5:20, tweede lid, Burgerlijk Wetboek bepaalt inmiddels expliciet dat de eigendom van kabels en leidingen toebehoort aan de bevoegde aanlegger van dat net dan wel aan diens rechtsopvolger. Deze bepaling geldt niet alleen voor nieuwe maar ook voor bestaande netten. Zoals wij in voormeld artikel in NTE 2008 al concludeerden, bleek deze regeling in praktijk niet uitvoerbaar te zijn ten aanzien van bestaande netten. Dit heeft geresulteerd in een (tweede) Overgangswet. Nadat hieronder eerst kort de inhoud en strekking van art. 5:20 BW besproken wordt, zal daarna worden ingegaan op de nieuwe Overgangswet en de betekenis daarvan voor de energiesector.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.