De gebrekenregeling
mr. J.M. Winter-Bossink en mr. E.T. de Boer*
In het eerste nummer van dit tijdschrift van januari 2004 verscheen een overzichtsartikel over de gebrekenregeling,1 die toen net op 1 augustus 2003 in werking was getreden als een van de meest vernieuwende onderdelen van de nieuwe titel 7.4 BW. Dat overzichtsartikel was grotendeels gebaseerd op de parlementaire geschiedenis, waarvan inmiddels duidelijk is dat die niet altijd de gewenste duidelijkheid verschaft. Inmiddels kan op basis van bijna acht jaar jurisprudentie nader worden toegelicht hoe de
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
gebrekenregeling in de praktijk wordt toegepast en door rechters wordt uitgelegd. Tijdens de laatste vergadering van de vereniging voor huurrechtadvocaten (VHA) in juni 2011 werd door wetenschappers, rechters en advocaten uitgebreid gediscussieerd over verschillende stellingen met betrekking tot de gebrekenregeling, waarbij duidelijk werd dat over veel aspecten nog steeds verschillend kan worden gedacht. In het navolgende zal dan ook blijken dat het lang niet altijd eenvoudig is om vast te stellen of sprake is van een gebrek en of de verhuurder de gevolgen hiervan moet dragen.
De verhuurder is op grond van de wet in beginsel verplicht om gebreken te herstellen. De huurder heeft voorts in geval van gebreken onder bepaalde voorwaarden recht op vermindering van de huurprijs en de huurder kan, indien de verhuurder in gebreke blijft met herstellen, zelf overgaan tot het herstellen van gebreken. De huurder heeft in sommige gevallen ook recht op schadevergoeding. Daarnaast is het voor beide partijen onder omstandigheden mogelijk de huurovereenkomst (buitengerechtelijk) te ontbinden als het huurgenot door een gebrek onmogelijk wordt.
In het navolgende zal dieper op deze rechten en verplichtingen met betrekking tot de verhuur van bedrijfsruimte worden ingegaan.2 Nu de hele gebrekenregeling is gebaseerd op het begrip ‘gebrek’ zal eerst uitgebreid bij de definitie van dit begrip worden stilgestaan. Begonnen zal worden met een korte terugblik op de wettelijke regeling, die gold vóór augustus 2003.3
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.