De tijd is rijp voor integrated reporting
dr. T.E. Lambooy en mr. drs. R.M. Hordijk*
Jaarverslag en jaarrekening dienen ertoe om aandeelhouders inzicht te verschaffen in het financiële reilen en zeilen van een onderneming. Art. 2:391 Burgerlijk Wetboek verplicht grote rechtspersonen er ook toe om in hun jaarverslag aandacht te besteden aan milieu- en personeelskwesties ‘indien dat bijdraagt aan een beter begrip van de ontwikkeling, positie of resultaten van de onderneming’. Deze informatie is niet alleen bedoeld voor de aandeelhouders van een onderneming maar ook voor andere stakeholders die geïnteresseerd zijn
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
in de prestaties van de onderneming. Zoals bijvoorbeeld werknemers, institutionele beleggers, consumenten en andere spelers uit het maatschappelijk middenveld.
Art. 2:391 BW volgt de Europese Moderniseringsrichtlijn op de voet. In diverse EU landen zijn echter wettelijke maatregelen getroffen op het gebied van MVO-verslaggeving die verder gaan dan de Moderniseringsrichtlijn. De 2012 EU-kalender bevat ambities om tot nieuwe MVO-verslaggevingsvereisten te komen. Internationaal zijn er ook ontwikkelingen gaande op het gebied van de zogenoemde ‘integrale verslaggeving’. ‘Integrated reporting’ wordt gezien als de nieuwe manier van verslaggeving. Hierin wordt de belangrijkste informatie, die momenteel in diverse verslagen wordt verwerkt, tot één samenhangend verslag geïntegreerd. Hierbij moet gedacht worden aan financiële informatie, het management beleid, de wijze waarop de organisatie omgaat met maatschappelijke aspecten van ondernemen en de maatschappelijke prestaties van de organisatie. Het doel hiervan is om alle stakeholders van een onderneming zo goed mogelijk van informatie te voorzien.
In dit artikel worden de juridisch en politieke ontwikkelingen in Nederland, de EU en internationaal ten aanzien van integrated reporting geanalyseerd. De auteurs bespreken de juridische varianten. Daarnaast wordt inzicht geboden in de argumenten die bedrijven noemen om een integrated report op te stellen.
1. Inleiding1
Op 21 november 2011 is de Kristalprijs uitgereikt aan DSM. Deze prijs wordt uitgereikt aan het bedrijf met de beste verslaggeving op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).2 Dit is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Deze organisaties willen met een benchmark inzichtelijk maken hoe transparant (als een kristal) Nederlandse bedrijven zijn over hun duurzaamheidsbeleid en -prestaties.3
Uit de benchmark blijkt dat een aantal bedrijven is begonnen met het integreren van MVO-verslaggeving in de financiële verslaggeving.4 Ook uit andere ontwikkelingen blijkt dat het integreren van verslaggeving de nieuwe lijn is. In 2010 is een internationaal comité opgericht: The International Integrated Reporting Committee (IIRC). Het beschrijft een integrated report als een verslag dat:
‘(…) combines the most material elements of information currently reported in separate reporting strands (financial, management commentary, governance and remuneration, and sustainability) in a coherent whole (…).’5
Het IIRC bouwt voort op bestaande ontwikkelingen, zoals het Accounting for Sustainability Project en het Global Reporting Initiative en heeft als doel wereldwijde consensus te creëren voor een framework op het gebied van integrated reporting.
Het IIRC heeft in september 2011 een discussierapport6 uitgebracht en is voorts een pilot programma gestart waarbij het IIRC aan een selecte groep bedrijven de mogelijkheid biedt om koploper te zijn in integrated reporting. Onder de 60 bedrijven bevindt zich een aantal Nederlandse bedrijven waaronder BAM Groep en AKZO Nobel.
Integrated reporting kan gezien worden als de volgende stap in externe bedrijfsverslaggeving. De afgelopen tien jaar zijn bedrijven begonnen met het maken van MVO-verslagen. Een MVO-verslag is een op zichzelf staand rapport waarin een bedrijf uitlegt hoe het rekening houdt met People en Planet issues. Andere namen voor een dergelijk verslag zijn ‘duurzaamheidsverslag’, ‘CSR-report’ en ‘triple P report’. Een integrated report gaat verder. Het beschrijft de prestaties van de onderneming in de drie dimensies People, Planet, Profit (PPP); dat wil zeggen: wat zijn de ambities en wat is er bereikt op dit vlak?7 Waar mogelijk worden de prestaties weergegeven in kwantitatieve en concrete informatie. Aangezien steeds meer ondernemingen de PPP dimensies proberen te integreren in hun ondernemingsstrategie, corporate governance en managementsystemen, is het een logische stap om dat ook te doen in de externe verslaggeving.8 De bedoeling van een integrated report is voorts om de informatie betreffende de drie PPP dimensies aan elkaar te linken en de onderlinge afhankelijkheid te duiden.9
In dit artikel wordt eerst kort uiteengezet wat de huidige wet- en regelgeving voorschrijft op het gebied van jaarverslaggeving over MVO-aspecten van de bedrijfsvoering. Daarbij komen ook niet-wettelijke MVO-verslaggevingsrichtlijnen aan de orde. Vervolgens wordt besproken wat de motieven zijn om over te gaan op integrated reporting. Daarna gaan de auteurs in op actuele internationale ontwikkelingen op het gebied van MVO-verslaggeving en worden mogelijke varianten voor aanpassing van de bestaande wetgeving geanalyseerd. Tot slot volgen enkele concluderende opmerkingen.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.