Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht

Verslaggeving, accountancy en toezicht

2024 nr. 5/6

Redactie

Hoofdredactie

dr. mr. C.J.A. van Geffen

Redactie

mr. dr. J.E. Brink- van der Meer
prof. dr. C. Camfferman
mr. M.A.J. Cremers
A. Dieleman RA
prof. dr. M.N. Hoogendoorn RA
prof. dr. G.C.M. Majoor
mr. A. de Neve
Annemarije Schoonbeek
mr. drs. L. in 't Veld
mr. Q. H. van Vliet

Vaste medewerkers

mr. J. Dinant
mr. J.F. Garvelink
dr. B. Kamp
mr. dr. G.P. Oosterhoff
mr. H.K.O. Reimers
drs. C.M. Roozen RA

Coördinerend redacteur

mr. drs. L. van Dijk

 

Inleiding

Duurzaamheidsrapportering: what's in a name?

mr. drs. L.K. van Dijk1

Voorwoord   De fabel dat juristen notoir slechte rekenaars zijn, blijft hardnekkig. Toch durf ik met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid – wat nadrukkelijk moet worden onderscheiden van de door accountants gebezigde 'redelijke mate van zekerheid' – te zeggen dat veel juristen vanwege het cijfermatige karakter een bepaalde terughoudendheid betrachten ten aanzien van het (materiële) jaarrekeningenrecht. Zo wordt voor de uitleg van waarderingsgrondslagen of de duiding van een specifiek getal uit de jaarrekening vaak doorverwezen naar de acc... ...lees meer

Artikel

ESG en corporate governance: verantwoording

mr. dr. J.E. Brink-van der Meer en dr. mr. B.C. de Graaff CMA CSCA1

In editie 5/6, jaargang 2023, van dit tijdschrift is de bijdrage "ESG en corporate governance: chefsache?" van onze hand verschenen. In deze bijdrage concluderen wij samenvattend dat ESG-beleid chefsache is. ESG-beleid maakt onderdeel uit van de strategie van een vennootschap, het is de verantwoordelijkheid van het bestuur en het bestuur moet die verantwoordelijkheid ook nemen, zowel ten aanzien van het vormen van een strategie als de uiteindelijke implementatie daarvan. In deze bijdrage borduren wij hierop voort door de vraag te beantwoorden hoe verantwoording moet worden afgelegd aan d... abonneren of dit artikel kopen.

De duurzaamheidsverslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen en het toezic...

mr J. Dinant1

    Met de implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in Nederlandse wetgeving gaan voor beursgenoteerde ondernemingen naar verwachting vanaf boekjaar 2024 nieuwe verplichtingen gelden voor het opstellen en openbaar maken van een duurzaamheidsrapportage. De politieke besluitvorming is nog niet afgerond. In dit artikel wordt de inhoud van deze verplichtingen nader toegelicht. Ook wordt verder ingegaan op het toezicht dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uitoefent op de naleving van deze nieuwe wet- en regelgeving. abonneren of dit artikel kopen.

Accountant moet laveren tussen geheimhouding en transparantie

A. Dieleman RA1

Geheimhouding van de accountant blijft een belangrijk en actueel thema.[2] Dat heeft verschillende oorzaken: Geheimhouding is één van de fundamentele beginselen volgens de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA) – die het als 'vertrouwelijkheid' betitelt. Dit is cruciaal in de verhouding tussen de accountant en de klant om zo een open communicatie mogelijk te maken, waarbij de klant (als het goed is) bereid is om zonder terughoudendheid alle relevante informatie met de accountant te delen, in de veronderstelling dat de accountant vertrouwelijk met die informatie zal omga... abonneren of dit artikel kopen.

Praktijkvraag: Hoe verhouden de CSRD en CSDDD zich tot elkaar?

mr. M.A.B. Baks1

In de praktijk wordt regelmatig de vraag gesteld hoe bepaalde duurzaamheidswetten zich tot elkaar verhouden. Deze vraag is verder aangewakkerd door het recent aangekondigde voornemen van de Europese Commissie om via een omnibuswet aanpassingen op bepaalde wetgeving te bundelen. Als voorbeeld van wetgeving dat voor een dergelijke benadering in aanmerking zou kunnen komen, zijn de CSRD en de CSDDD genoemd. Deze duurzaamheidswetten zouden in de kern weliswaar goede verplichtingen bevatten, maar tegelijkertijd te veel overlap met elkaar hebben en ook te veel van het bedrijfsleven vra... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Integriteit of professionaliteit – Accountantskamer versus College van Beroep...

A. Dieleman RA1

Annotatie bij Accountantskamer 5 juli 2021, ECLI:NL:TACAKN:2021:43 en College van Beroep voor het bedrijfsleven 19 maart 2024, ECLI:NL:CBB:2024:193 Deze annotatie gaat in op een uitspraak van de Accountantskamer,[2] gevolgd door een uitspraak door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).[3] Bijzonder in deze uitspraken – en daarmee de reden voor deze annotatie – is dat de Accountantskamer tot de conclusie komt dat een accountant het fundamentele beginsel van integriteit uit de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA) heeft overtreden, terwijl h... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

prof. dr. C. Camfferman RA en mr. Q.H. van Vliet1

Nationale actualiteiten RJ-Uiting  2024-20: 'Stand van zaken duurzaamheidsrapportering en implementatie EU CSRD in de Nederlandse wetgeving' Op 8 oktober heeft de Raad voor de Jaarverslaggeving een RJ-Uiting uitgebracht waarin uitgebreid informatie is opgenomen over de stand van zaken van de duurzaamheidsverslaggeving op basis van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de implementatie daarvan in de Nederlandse wet- en regelgeving.  RJ-Uiting 2024-21: 'Aanpassing van de Handreiking voor de toepassing van IAS 19R in de Nederlandse ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS