Tijdschrift voor Financieel Recht
2011 nr. 7/8
Redactie
Hoofdredactiemr. A.J.A.D. van den Hurk
|
Redactieprof. mr. D. Busch mr. C.J. Groffen dr. mr. F.M.A. ´t Hart mr. G. Kastelein mr. P. Kerckhaert mr. I. van der Klooster mr. R.E. Labeur mr. drs. N. Lemmers dr. M.L. Louisse mr. S.M.C. Nuijten Mr. R. K. Pijpers prof. mr. E.J. van Praag
|
Vaste medewerkers mr. L. A. van Amsterdam mr. N. Dekker mr. M. van Eijck van Heslinga mr. R.J.C. Goudswaard mr. drs. A.J. Graafland mr. E. Kempenaar mr.T. Klerks mr. N. van der Meer Mohr mr. A.A. Pasaribu mr. W. Pronk mr. M.C.J. Reuling mr. W. Roëll mr. C. Russcher mr. S. Uijldert mr. T. Waterbolk
|
Redactiesecretaris(sen) M. Troost mr. P.M. van Vliet
|
Artikel
mr. C.W.M. Lieverse en mr. A.B. Schoonbeek*
Dit artikel bespreekt de sinds 1 juli 2009 bestaande bevoegdheid van toezichthouders om aan natuurlijke personen, zoals bestuurders en andere leidinggevenden, en zogenoemde facilitators (als zij kwalificeren als medeplegers), bestuurlijke boetes op te leggen voor overtredingen van voorschriften uit de financiële toezichtwetgeving die door (financiële) ondernemingen zijn begaan. Aan de orde komt welke criteria in de strafrechtelijke rechtspraak zijn ontwikkeld om te bepalen of sprake is van feitelijk leidinggeven en/of medeplegen. Vervolgens bespreekt dit artikel enkele recente casuspos... abonneren of dit artikel kopen.
mr. E.P. Roelofsen*
Hoeveel kan ik maximaal lenen om een nieuw huis te kopen? Dat is misschien wel de meest gestelde vraag bij een hypotheekadviesgesprek. De Gedragscode Hypothecaire Financieringen (Gedragscode) biedt hiervoor een systematiek. Recent is deze Gedragscode aangescherpt omdat de normen voor hypothecaire kredietverlening in Nederland te ruim zouden zijn. Dit is gebeurd na langdurig overleg tussen toezichthouders, hypotheekaanbieders, hypotheekadviseurs en de politiek. Vooral de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wilde ingrijpende maatregelen nemen om een hypotheeklening voor een ... abonneren of dit artikel kopen.
prof. mr. J.M.A. Berkvens*
Op 25 mei 20111 heeft het College bescherming persoonsgegevens goedkeuring verleend aan het Protocol Incidentenwaarschuwingssysteem financiële instellingen (hierna: protocol IFI).2 Financiële instellingen (banken en verzekeraars) worden door de wetgever verplicht om een beheerste en integere bedrijfsuitoefening te waarborgen. Financiële instellingen hebben in dat kader een branchewaarschuwingssysteem opgezet.3 Hierna wordt eerst ingegaan op het algemene juridische kader dat financiële instellingen verplicht een raamwerk van beschermingsmaatregelen op te zetten. In een derg... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
mr. F. Bahadin en Mr. J. van Hunnik*
Klachtencommissie DSI
Geen uitspraken.
Commissie van Beroep DSI
Geen uitspraken.
Geschillencommissie Financiële Dienst-verlening
Geen uitspraken.
abonneren of dit artikel kopen.
Overig
mr. F.G.B. Graaf en mr. F.A. van Hees*
Eind juni heeft het Panel of Recognised International Market Experts in Finance, kortweg P.R.I.M.E. Finance, zijn website gelanceerd.1 Het Panel is formeel een stichting2 met zetel in Den Haag dat zich volgens de statuten toelegt op het ‘verschaffen, bevorderen, bewerkstelligen en ondersteunen van alternatieve geschillenbeslechting in de internationale sector.’ Dat moet gebeuren door experts, 50 op het gebied van financiën en 12 op het gebied van arbitrage. Zij worden ondersteund door een secretariaat, management board en advisory board, waar ook voormalig DNB President Wellink deel van u... abonneren of dit artikel kopen.
mr. A.L. Wissing*
In de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 30 maart 2011 bracht De Nederlandsche Bank N.V. (hierna: DNB) haar jaarverslag uit over 2010. In dit jaarverslag, met als sluitstuk de jaarrekening, legt DNB openbare (financiële) verantwoording af over het door haar in haar hoedanigheid van centrale bank en prudentieel toezichthouder financiële instellingen gevoerde beleid in 2010. In deze bijdrage worden de meest relevante onderwerpen uit dit jaarverslag betreffende het toezicht op de Nederlandse financiële sector (hoofdstuk 5) en betreffende (oversight op) het betalings- en effectenverke... abonneren of dit artikel kopen.
mr. J.L.S.M. Hillen*
Het bestuur en de Raad van toezicht van de AFM hebben op 23 maart 2011 het Jaarverslag 2010 van de AFM vastgesteld. Dit jaarverslag is medio april 2011 openbaar gemaakt en aan belangstellenden toegezonden. In dit tijdschrift wordt elk jaar aandacht besteed aan het jaarverslag van de AFM, en dan met name aan deel I ervan. In dit deel legt de AFM verantwoording af van haar activiteiten in het verslagjaar. In deel II is de jaarrekening 2010 opgenomen, en in deel III zijn de overige gegevens opgenomen, waaronder de goedkeurende controleverklaring van de onafhankelijke accountant, in dit geva... abonneren of dit artikel kopen.
mr. K. Land - van Emmerik, mr. drs. J.M.W.M. Franken en mr. drs. J.J. Boertjens
In deze rubriek worden ontwikkelingen op het terrein van het effectenrecht en ander financieel recht gesignaleerd die betrekking hebben op de periode van eind mei tot eind juli 2011.
abonneren of dit artikel kopen.
mr. F.M.A. ‘t Hart
De consument die vandaag de dag een kredietovereenkomst aangaat, heeft het recht deze overeenkomst binnen 14 dagen te ontbinden.1 Dit recht dankt de consument aan de recente implementatie van de Richtlijn inzake kredietovereenkomsten voor consumenten in ons Burgerlijk Wetboek.2 De gedachte om consumenten te beschermen door hen een ontbindingsrecht toe te kennen, is niet nieuw in het financieel recht. Een in de praktijk veel voorkomend voorbeeld is het recht van de consument om een overeenkomst op afstand inzake een financiële dienst of een financieel product binnen 14 dagen te ontbinde... abonneren of dit artikel kopen.
mr. drs. J.T.C. Leliveld*
Op 16 mei 2011 publiceerden AFM en DNB een nadere toelichting op het gezamenlijke handhavingsbeleid.1 Doel van het handhavingsbeleid is het verschaffen van inzicht in de uitgangspunten en factoren die voor de toezichthouders van belang zijn bij het bepalen van de inzet van handhavingsinstrumenten. Door beoordeling van de ernst van de overtreding en overige concrete omstandigheden van het geval moeten de toezichthouders komen tot een passende wijze van optreden.2 Met de toelichting op het handhavingsbeleid, komen AFM en DNB tegemoet aan de wens uit de markt tot meer transparantie over hun... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2024
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS