Tijdschrift voor Financieel Recht

2016 nr. 10

Redactie

Hoofdredactie

mr. A.J.A.D. van den Hurk

Redactie

prof. mr. D. Busch
mr. C.J. Groffen
dr. mr. F.M.A. ´t Hart
mr. G. Kastelein
mr. P. Kerckhaert
mr. I. van der Klooster
mr. R.E. Labeur
mr. drs. N. Lemmers
dr. M.L. Louisse
mr. S.M.C. Nuijten
mr. R.K. Pijpers
prof. mr. E.J. van Praag

Vaste medewerkers

mr. L. A. van Amsterdam
mr. N. Dekker
mr. M. van Eijck van Heslinga
mr. R.J.C. Goudswaard
mr. drs. A.J. Graafland
mr. E. Kempenaar
mr.T. Klerks
mr. N. van der Meer Mohr
mr. A.A. Pasaribu
mr. W. Pronk
mr. M.C.J. Reuling
mr. W. Roëll
mr. C. Russcher
mr. S. Uijldert
mr. T. Waterbolk

Redactiesecretaris(sen)

M. Troost
mr. P.M. van Vliet

 

Inleiding

Artikel 1:23a Wft gaat niet ver genoeg!

prof. mr. D. Busch

Een deskundige overheidsrechter is van cruciaal belang voor kwalitatief hoogwaardige rechtspraak. Het recht en de samenleving worden almaar complexer, zodat specialisatie steeds belangrijker wordt om deskundigheid te kunnen waarborgen. Tegen deze achtergrond stelt het Consultatiedocument Wijzigingswet financiële markten 2018 voor per 1 juli 2018 een nieuw art. 1:23a toe te voegen aan de Wft. De bepaling concentreert civiele geschillen over het verlenen van een beleggingsdienst, het verrichten van een beleggingsactiviteit of het aanbieden van effecten aan het publiek in de zin van ar... ...lees meer

Artikel

De PRIIPs-Verordening: essentiële informatie over verpakte beleggingsproducten

mr. R.J. Watson en mr. T.W. Beenen1

Zoals het er nu naar uitziet, wordt de PRIIPs-Verordening op 31 december 2016 van toepassing. Deze verordening bevat regels over het opstellen en verstrekken van een standaard informatiedocument aan retailbeleggers met betrekking tot bepaalde beleggingsproducten. Op dit moment zijn er nog veel vragen over de uitleg van de verordening. In deze bijdrage zetten wij de belangrijkste onderwerpen uit de PRIIPs-Verordening uiteen. abonneren of dit artikel kopen.

Het concept wetsvoorstel beleggingsobjecten en beleggingsobligaties

mr. J.S. Kruijt1

Op 2 augustus 2016 is het concept wetsvoorstel van de Wet beleggingsobjecten en beleggingsobligaties gepubliceerd.[2] Het wetsvoorstel verscherpt de regels terzake het aanbieden van beleggingsobjecten en introduceert een nieuw regime voor het aanbieden van beleggingsobligaties. Het regelgevend kader dat ziet op het aanbieden van deelnemingsrechten en beheren van beleggingsinstellingen vormt hiervoor het uitgangspunt. Met het wetsvoorstel beoogt de wetgever het beschermingsniveau van niet-gekwalificeerde beleggers te verhogen en malafide aanbieders aan de poort te we... abonneren of dit artikel kopen.

Vermogensscheiding bij beleggingsondernemingen, betaalinstellingen en elektro...

Prof. mr. W.A.K. Rank1

Op 8 juli 2016 hebben de AFM en DNB elk een consultatiedocument gepubliceerd over vermogensscheiding. Het consultatiedocument van de AFM heeft betrekking op de voorwaarden voor vermogensscheiding door beleggingsondernemingen ten aanzien van financiële instrumenten en gelden van cliënten door middel van een aparte bewaarinstelling. Het consultatiedocument van DNB ziet op de voorwaarden voor vermogensscheiding door betaalinstellingen en elektronisch geldinstellingen ten aanzien van gelden van cliënten, eveneens door middel van een aparte bewaarinstelling. De AFM komt met deze consultatie t... abonneren of dit artikel kopen.

Rondom het nieuws - Nieuwe regels voor herstel en afwikkeling van verzekeraar...

mr. A.J.A.D. van den Hurk, prof. mr. C.W.M. Lieverse, prof. mr. V.P.G. De Serière en prof. mr. D. Busch2

Op 13 juli jl. publiceerde het Ministerie van Financiën het Consultatiedocument Wet herstel en afwikkeling verzekeraars. Op 28 augustus jl. sloot de reactietermijn. Het voorstel voorziet, aldus de introductie van de internetconsultatie, in instrumenten en bevoegdheden om verzekeraars zo nodig op een ordentelijke wijze te kunnen afwikkelen om zo de belangen van polishouders bij de verzekeraar maximaal te waarborgen. Ook voorziet het voorstel in de mogelijkheid om, in geval van het faillissement van een verzekeraar, nog voor de verificatievergadering te kunnen overgaan... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Geschillencommissie Financiële Dienstverlening KiFiD, 22 juli 2016, nr. 2016-...

mr. drs. S.J. Hoes-Weishut, mr. B.J. Boutellier, mr. J. Sluijter1

Inzake: Ontoereikende voorlichting over mogelijkheid overboeken beleggingen bij beëindiging dienstverlening Bij brief van 25 augustus 2015 heeft SNS schriftelijk aan Consument medegedeeld dat SNS per maart 2016 zou stoppen met SNS Basis Beleggen. SNS Basis Beleggen hield in dat Consument kon beleggen op basis van execution only. Volgens de brief paste SNS Basis Beleggen niet meer in de lijn van SNS om klanten in de toekomst zoveel mogelijk te ondersteunen. Consument kon overstappen naar SNS Profiel Beleggen. Bij SNS Profiel Beleggen – een vorm van ve... abonneren of dit artikel kopen.

Geschillencommissie Financiële Dienstverlening KiFiD, 11 augustus 2016, nr. 2...

mr. drs. S.J. Hoes-Weishut, mr. B.J. Boutellier, mr. J. Sluijter1

Inzake: Toerekenbare tekortkomingen DB bij totstandkoming renteswaps, geen schadeKlagers bestonden in deze procedure uit meerdere vennootschappen. Omwille van de leesbaarheid worden zij gezamenlijk aangeduid als ‘Klant’. DB is in deze procedure betrokken als rechtsopvolger van ABN AMRO Bank N.V. (‘ABN’). Omwille van de leesbaarheid wordt ABN aangeduid als DB. Begin 2005 hebben Klant en DB gesproken over de mogelijke financiering van een vastgoedproject. In dat kader heeft DB Klant uitleg gegeven over rente-instrumenten. Op 24 mei 2005 hebben K... abonneren of dit artikel kopen.

Rechtbank Amsterdam, 22 januari 2016, ECLI:NL:RBAMS:2016:4930;Rechtbank Amste...

mr. drs. S.J. Hoes-Weishut, mr. B.J. Boutellier, mr. J. Sluijter1

Inzake: verdeling recht op liquidatie-uitkering, ex-date, record date, Europese Market Standards for Corporate Actions Eiser handelde via BinckBank in obligaties ‘Lehman 7.25% 8 oktober 2035’ uitgegeven door Lehman Brothers Treasury Co. B.V. (‘LBT B.V.’) en genoteerd aan Euronext (de ‘Obligaties’). LBT B.V. is in navolging van het faillissement van haar moedermaatschappij in liquidatie. Op 29 april 2013 heeft Euroclear een liquidatie-uitkering (‘distribution payment’) aan de rechthebbenden van de oblig... abonneren of dit artikel kopen.

Rechtbank Amsterdam, 20 juli 2016, ECLI:NL:RBMNE:2016:4645 (X / Coöperatiev...

mr. drs. S.J. Hoes-Weishut, mr. B.J. Boutellier, mr. J. Sluijter1

Inzake: renteswap, vordering afgewezen wegens verjaring, Rabobank ook niet tekortgeschoten.X, een agrarisch ondernemer, heeft Rabobank in 2007 benaderd voor de financiering van de aankoop van ruim 22 hectare landbouwgrond. Aan de hand van een brochure heeft Rabobank X geïnformeerd over het afdekken van renterisico's door middel van een renteswap. Tijdens een tweede gesprek op 7 juni 2007 hebben Rabobank en X een Overeenkomst Financiële Derivaten afgesloten en is door X een Treasury Inventarisatie Formulier ondertekend. Op 7 juni 2007 is X ook een ren... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Nieuws

mr. A.H.T. van Gijssel, mr. D.N.I. Gjaltema, mr. M.L.H. Lukkes, L.B.G. Hillen en mr. W.M. Haverkamp

Wet- en regelgeving EuropeesEuropese wet- en regelgevingPublicatie Uitvoeringsverordening tot vaststelling van een lijst van cruciale benchmarks Op 12 augustus 2016 is de Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2016/1368 van de Commissie tot vaststelling van een lijst van op financiële markten gebruikte cruciale benchmarks op grond van de Benchmark Verordening (nr. 2016/1011) gepubliceerd in het Publicatieblad. De Euro Interbank Offered Rate (Euribor) wordt aangemerkt als een cruciale benchmark. De verordening is op 13 augustus 2016 in werking getreden.Publicat... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS