Tijdschrift voor Financieel Recht
2016 nr. 12
Redactie
Hoofdredactiemr. A.J.A.D. van den Hurk
|
Redactieprof. mr. D. Busch mr. C.J. Groffen dr. mr. F.M.A. ´t Hart mr. G. Kastelein mr. P. Kerckhaert mr. I. van der Klooster mr. R.E. Labeur mr. drs. N. Lemmers dr. M.L. Louisse mr. S.M.C. Nuijten mr. R.K. Pijpers prof. mr. E.J. van Praag
|
Vaste medewerkers mr. L. A. van Amsterdam mr. N. Dekker mr. M. van Eijck van Heslinga mr. R.J.C. Goudswaard mr. drs. A.J. Graafland mr. E. Kempenaar mr.T. Klerks mr. N. van der Meer Mohr mr. A.A. Pasaribu mr. W. Pronk mr. M.C.J. Reuling mr. W. Roëll mr. C. Russcher mr. S. Uijldert mr. T. Waterbolk
|
Redactiesecretaris(sen) M. Troost mr. P.M. van Vliet
|
Inleiding
prof. mr. D. Busch en mr. F.M.A. ’t HartDe regelgeving op het gebied van marktmisbruik is ingrijpend gewijzigd. Sinds 3 juli 2016 is Europa aan nieuwe regelgeving onderworpen. Deze regelgeving bestaat in essentie uit een richtlijn en een verordening. De verordening bevat – kort gezegd – materiële normen en de richtlijn bevat met name strafrechtelijke sancties voor overtreding van (bepaalde) marktmisbruikbepalingen. Een belangrijk verschil ten opzichte van de eerste marktmisbruikrichtlijn uit 2003, is dat deze regelgeving voor een belangrijk deel niet in onze nationale wetgeving is geïmplementeerd. Dit pas... ...lees meer
Artikel
mr. M. van Straaten en mr. A. Schouten1In deze bijdrage wordt de uitbreiding van de reikwijdte van de Verordening marktmisbruik en de Richtlijn marktmisbruik beschreven ten opzichte van de richtlijn marktmisbruik uit 2003. Daarbij wordt onder meer ingegaan op de verschillende handelsplatformen die worden gereguleerd, het verbod op het manipuleren van benchmarks en het verbod op poging tot marktmanipulatie. Ook worden de strafrechtelijke sancties beschreven. abonneren of dit artikel kopen.
mr. F.M.A. ’t Hart1De marktmisbruikverordening bevat voor zogenaamde ‘insiders’ twee belangrijke verplichtingen. Ten eerste, de verplichting voor uitgevende instellingen om een lijst bij te houden van personen die over voorwetenschap beschikken. Ten tweede, de verplichting voor leidinggevende personen en aan hen nauw verbonden personen om transacties in (bepaalde) financiële instrumenten van hun eigen instelling te melden aan de toezichthouder. De verplichting voor uitgevende instellingen om terzake een gedragscode op te stellen, is komen te vervallen. abonneren of dit artikel kopen.
mr. B.C.G. Jennen1De Verordening marktmisbruik introduceert een nieuw regime voor het verrichten van marktpeilingen. Van een marktpeiling is bijvoorbeeld sprake indien een uitgevende instelling de belangstelling van potentiële beleggers in een uitgifte of herplaatsing van financiële instrumenten peilt. In voorkomende gevallen wordt in het kader van een marktpeiling voorwetenschap medegedeeld. Het mededelen van voorwetenschap is verboden, tenzij dit plaatsvindt in de normale uitoefening van werk, beroep of functie. De Verordening marktmisbruik bevat een ‘safe harbour’ bepaling voor het mededelen van voorwe... abonneren of dit artikel kopen.
mr. E.M.M. Uitermark en mr. A.L. Wilmink MSc1In deze bijdrage gaan de auteurs in op de volgende onderwerpen: (1) de reikwijdte van de opsporings- en meldingsplicht, (2) de inhoud van de verplichtingen en (3) praktische voorbeelden en tips inzake de verplichting, waaronder de inrichting van monitoringsystemen, de behandeling van STORs door de AFM en de vertrouwelijkheid die daarmee gepaard gaat. abonneren of dit artikel kopen.
mr. G.T.J. Hoff1In deze bijdrage staat de voor uitgevende instellingen permanent geldende openbaarmakingsplicht van voorwetenschap centraal. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de samenstellende onderdelen van het begrip ‘voorwetenschap’ en de diverse wijzigingen die de uitstelregeling in de Verordening marktmisbruik heeft ondergaan. abonneren of dit artikel kopen.
prof. mr. D. Busch1In deze bijdrage passeren de volgende vragen de revue: (1) mogen civiele rechters soepeler / strenger zijn dan de kernbepalingen uit MAR?; (2) wat is de invloed van de kernbepalingen uit MAR op het relativiteitsvereiste?; (3) wat is de invloed van de kernbepalingen uit MAR op het bewijs van causaal verband?; (4) moeten civiele rechters de kernbepalingen uit MAR ambtshalve toepassen?; (5) hoe faciliteert MAR in civilibus het bewijs van een schending van het gebod tot openbaarmaking van KGI? abonneren of dit artikel kopen.
prof. mr. D.R. Doorenbos1In de nieuwe Europese voorschriften inzake marktmisbruik wordt uitdrukkelijk aandacht besteed aan de strafrechtelijke handhaving. In Nederland zijn de kernbepalingen van de Verordening Marktmisbruik rechtstreeks ondergebracht in de WED. De gekozen techniek van strafbaarstelling heeft voor- en nadelen. In deze bijdrage wordt uiteengezet wat de implicaties zijn en waar zich mogelijk knelpunten voordoen. abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
mr. B.J. Boutellier, mr. J. Sluijter, mr. J.P. van der Klein en mr. A.E.E. Verspyck Mijnssen1Inzake: Beheer van vermogen zonder vergunning; ontbreken causaal verband zorgplichtschending bank en schade ConsumentenConsumenten lieten sinds 2008 een deel van hun vermogen beleggen door de vennootschap (‘Y B.V.’) van een bekende uit het dorp (‘de heer X’). De bedrijfsomschrijving van Y B.V., die bleek uit het handelsregister, was 'beleggen van vermogens voor derden en adviseren op vermogensgebied'. Y B.V. heeft voor het beheren van het vermogen van Consumenten een offerte voor het openen van twee beleggingsrekeningen bi... abonneren of dit artikel kopen.
mr. B.J. Boutellier, mr. J. Sluijter, mr. J.P. van der Klein en mr. A.E.E. Verspyck Mijnssen1Rechtbank Gelderland, 12 oktober 2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:5476 abonneren of dit artikel kopen.
Actualia
mr. A.H.T. van Gijssel, mr. D.N.I. Gjaltema, mr. L.B.G. Hillen en mr. W.M. HaverkampWet- en regelgeving nationaal
Ministerie van Financiën
Publicatie Wet consumentenkredietovereenkomsten, goederenkrediet en geldlening
Op 14 oktober is in het Staatsblad gepubliceerd de Wet van 5 oktober 2016, houdende aanvulling van Boek 7 van het BW met de nieuwe afdelingen 7.2a.2, 7.2b.1 en 2 en een nieuwe titel 7.2c (Wet consumentenkredietovereenkomsten, goederenkrediet en geldlening). De wet voegt de regels uit de Wet op het consumentenkrediet, titel 7A.5A van het BW en de Tijdelijke wet huurkoop onroerende zaken over de k... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentieoverzicht
mr. B.J. Boutellier, mr. J. Sluijter, mr. J.P. van der Klein en mr. A.E.E. Verspyck Mijnssen1Gerechtshof Amsterdam, 21 juni 2016, ECLI:NL:GHAMS:2016:2389 abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2024
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS