De nieuwe Europese richtlijn inzake de depositogarantiestelsels; wat gaat er veranderen? (Deel I)
mr. E.L.M. van Kranenburg
Dit artikel is een vervolg op een eerder artikel uit 2012.2 In het artikel werd onder meer vooruitgeblikt naar een nieuwe richtlijn inzake het depositogarantiestelsel. Inmiddels is het zover: op 16 april 2014 heeft de Europese Commissie een nieuwe (herschikking) richtlijn gepubliceerd, Richtlijn 2014/49/EU inzake het depositogarantiestelsel (hierna: de Richtlijn). De vorige richtlijn inzake het depositogarantiestelsel (Richtlijn 94/19/EG, hierna: Richtlijn Oud), wordt per 4 juli 2016 ingetrokken. Dit betekent echter niet dat de Richtlijn per die
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
datum wordt omgezet in nationaal recht. De omzettingsbepalingen van de Richtlijn laten namelijk zien dat een aantal aanpassingen al eerder (3 juli 2015) zullen moeten zijn doorgevoerd. Niet alleen voor de wetgever, maar ook voor banken gaat de tijd dringen. Inmiddels is duidelijk dat de deadline van 3 juli 2015 door de Nederlandse wetgever niet gehaald zal worden. De concept regelgeving ter uitwerking van de Richtlijn in Nederland is ten tijde van dit schrijven helaas nog niet beschikbaar. Om die reden zal later (dit jaar) een aanvullend artikel worden geschreven, waarin de feitelijke uitwerking van de Richtlijn in Nederlands recht zal worden besproken. Aangezien de Richtlijn een ex ante financieringssysteem in het leven roept zullen banken moeten kunnen anticiperen op de (economische) consequenties van de toekomstige regels. Ook in dat verband zal het van belang zijn om inzicht te verkrijgen in de verschillen tussen de Richtlijn Oud en Richtlijn (nieuw). Dit artikel zal ingaan op de verschillen tussen de beide richtlijnen en op punten de impact van deze verschillen op de Nederlandse regels inzake het depositogarantiestelsel (hierna: dgs) Eerst zal ik kort ingegaan op het dgs, zijn doelstelling in algemene zin en de aanleiding voor de Richtlijn. Vervolgens zal ik ingaan op de belangrijkste verschillen tussen de Richtlijn Oud en de Richtlijn. Voorts komen de nieuwe elementen die de Richtlijn brengt aan bod. De aanpassingen zullen worden voorzien van opmerkingen, die mede moeten worden geplaatste tegen de achtergrond van de bestaande dgs regeling zoals wij die op dit moment kennen in Nederland. Een artikel waarin de uitwerking van de Richtlijn in Nederlands recht meer concreet wordt besproken zal, zoals aangekondigd, in een latere editie van dit tijdschrift verschijnen nadat de relevante (concept) regelgeving is gepubliceerd.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.
Verder in dit artikel:
1. Doelstelling dgs en aanleiding voor de Richtlijn
2. Richtlijn Oud en de Richtlijn; belangrijke aangepaste elementen
2.1. Uitgesloten deposito’s en in aanmerking komende deposito’s
2.2. Terugbetaling; termijn en uitstelmogelijkheden
3. Richtlijn Oud en de Richtlijn; nieuwe elementen
3.1. Hoger dekkingsniveau
3.2. Nieuwe regels met betrekking tot terugbetaling
3.3. Ex ante financiering en het gebruik van de middelen
3.4. Geheimhouding en informatie voor de deposant
3.5. Stresstest
3.6. Samenwerking tussen de lidstaten en fusie dgs’s
4. Conclusie