Sociaaleconomische factoren en randvoorwaarden voor een succesvolle opvolging en voortzetting van het familiebedrijf
mr. J.R. Geerlings
Preadvies voor de jaarvergadering van de Vereniging voor Agrarisch Recht 2017
mr. J.R. Geerlings[1]
De Nederlandse agrarische sector blijft een groot succes. Onze landbouwbedrijven zijn goed voor maar liefst 55% van ons handelsoverschot.[2] De sector onderscheidt zich met haar innovatieve vermogen en is wereldwijd toonaangevend op het terrein van de verduurzaming van de bedrijfsvoering in alle aspecten. Naast enkele grote spelers wordt de sector altijd nog qua aantal bedrijven sterk gedomineerd door het hoge aantal van
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
bijna 35.000 familiebedrijven.[3] De innovatiekracht en verduurzaming van de agrarische sector als geheel is sterk afhankelijk van het ondernemerschap en de pluriformiteit van deze familiebedrijven. Tegelijkertijd is er sprake van een groot aantal bedrijfsbeëindigingen onder de familiebedrijven in de sector. Dit gaat evenwel gepaard met een verhoogde productiviteit en vergroting van de schaalomvang. Voor een toenemend aantal bedrijven ontstaat hierdoor een andere bedrijfsmatige basis voor een familiale voortzetting. De bedrijfsopvolging komt daarmee in een gewijzigde context te staan ten opzichte van de traditionele, waarin het bedrijf doorgaans slechts kon worden voortgezet door één van de kinderen. Niet alleen de complexiteit van de externe omgeving en de bedrijfsvoering neemt toe, maar ook die van het familiale krachtenveld waarin verschillende sociaaleconomische factoren op microniveau op elkaar inwerken. De wijze waarop met deze factoren wordt omgegaan en deze worden omgezet in randvoorwaarden, bepaalt of de opvolging en voortzetting van het familiebedrijf succesvol zal zijn.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.
Verder in dit artikel:
1. Inleiding
2. Afbakening en definities
3. Probleemstelling en methodologie
3.1. Probleemstelling
3.2. Conceptueel model
3.3. Verantwoording
3.4. Case studies
3.5. Typologie case studies
3.6. Verloop artikel
4. Ordeningsmodel
4.1. Model deel 1: sociaaleconomische factoren
4.2. Model deel 2: randvoorwaarden
4.3. Model deel 3: governance
5. Reflectie
5.1. Bevindingen case studies
5.2. Bevindingen onderzoek
5.3. Vervolgonderzoek
5.4. Toepassing in de praktijk
6. Afronding
Literatuurlijst