Knelgevallen en fosfaatrechten: tussen hoop en vrees
mr. dr. J.J.J. de Rooij
Op 1 januari jl. is de wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten in werking getreden. De achtergrond van dit stelsel van fosfaatrechten en de systematiek van het wetsvoorstel zijn beschreven in het nummer van oktober 2016 van Agrarisch Recht; in de kern gaat het om het behoud van de derogatie. Inmiddels is ruim één jaar verstreken.[2] Sedertdien is het nodige gebeurd. Het jaar 2017 heeft in het teken
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
van de fosfaatreductie gestaan. De directe aanleiding van deze regeling was het door de Europese Commissie in de zomer van 2016 opgeworpen bezwaar van ongeoorloofde staatssteun tegen het wetsvoorstel tot invoering van de fosfaatrechten.[3]Het wetsvoorstel is onder meer als gevolg daarvan tijdens de parlementaire behandeling op een aantal punten gewijzigd. Eén van de belangrijkste wijzigingen, ingegeven door het amendement Geurts[4], is de toevoeging van een negende lid aan art. 23 Meststoffenwet:Ten einde onbillijkheden van overwegende aard te voorkomen verhoogt Onze Minister het op het bedrijf rustende fosfaatrecht met ingang van het tijdstip waarop het verbod, bedoeld in artikel 21b, eerste lid, in werking treedt, tot een bij algemene maatregel van bestuur bepaalde omvang, indien kan worden vastgesteld dat het bedrijf behoort tot een bij algemene maatregel van bestuur omschreven categorie van bedrijven. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld voor het verkrijgen van een verhoging als bedoeld in de eerste volzin.[5]Kort gezegd is met dit artikellid een wettelijke basis geboden om bij AMvB in een uitbreiding van het aantal knelgevallen te voorzien. Inmiddels heeft dit zijn beslag gekregen in een tweetal nieuwe artikelen in het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet.[6] Op deze voorziening ga ik in deze bijdrage nader in. Ik kom daartoe achtereenvolgens te spreken over de achtergrond van de regeling, het advies van de Commissie knelgevallen fosfaatrechten en de regeling in het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet zelf. Ik zal afronden met een aantal conclusies over de bewuste regeling.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.
Verder in dit artikel:
1. Achtergrond
1.1. Knelgevallen en hoofdregels
1.2. Knelgevallen en generieke korting
2. Advies Commissie knelgevallen fosfaatrechten
2.1. Werkwijze van de commissie
2.2. Categorieën en beoordeling
3. Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet
3.1. Nieuw gestarte bedrijven
3.2. Krimpers voor het algemeen belang
4. Conclusies