Tijdschrift voor Curatoren 2023 nr. 4/5
Dit artikel wordt u gratis aangeboden door Uitgeverij Den Hollander. Wanneer u geinteresseerd bent in een volledig abonnement op dit product kunt u zich abonneren.

Aankondiging nieuwe vragenrubriek: De economie van de insolventie verklaard

mr. dr. M.J. Noteboom Het artikel is in de opmaak van het tijdschrift rechts als pdf beschikbaar.

Bij de beoefening van het insolventierecht komen niet alleen juridische vragen voorbij, maar regelmatig ook vragen van financiële aard. Dat verbaast niet, nu insolventie de toestand aangeeft van de schuldenaar die in substantiële financiële problemen verkeert. Die financiële vragen kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld de bedrijfseconomische kant van de WHOA, financiële indicatoren voor discontinuïteit en de opzet van een financiële administratie. Kortom vragen die verband houden met de financiële kant van de afwikkeling van faillissementen, surseances en schuldsaneringen of die opkomen in reorganisatietrajecten.

De economie van de insolventie verklaard

De redactie wil daarom een rubriek starten waarbij lezers financiële vragen verband houdend met insolventie van een schuldenaar kunnen stellen aan financieel deskundigen. De nieuwe vragenrubriek heeft als naam: ‘De economie van de insolventie verklaard’.


Financieel specialisten

De redactie heeft daartoe drie financieel specialisten met ieder hun eigen aandachtsgebieden bereid gevonden de lezersvragen te beantwoorden. Het betreft de volgende specialisten:

  • Jan Adriaanse (hoogleraar Turnaround Management verbonden aan de afdeling Bedrijfswetenschappen van de Universiteit Leiden),
  • Peter Schimmel (forensische accountant en drijvende kracht achter deskundigenonderzoek.nl) en
  • Pieter Christaan van Prooijen (partner bij Hermes Advisory).

Voorstelrondje

De heren Adriaanse, Van Prooijen en Schimmel stellen zich hieronder kort aan u voor:

Peter Schimmel, forensisch accountant, verricht sinds 1984 bijzonder accountantsonderzoek en vanaf 1995 als forensisch accountant. Naast het verrichten van fraude-en integriteitsonderzoeken, ondersteunt Peter regelmatig curatoren in faillissement, zoals bijvoorbeeld bij The Entertainment Group, KPNQwest, PaperlinX, Imtech en V&D, maar ook in kleinere, minder geruchtmakende zaken. Peter geeft les, onder meer bij CPO/Insolad, en publiceert regelmatig.

 

Pieter Christiaan van Prooijen wordt regelmatig door de rechterlijke macht of door partijen als (gerechtelijk) deskundige gevraagd te ondersteunen in procedures waar de waarde van een object centraal staat. Hij verzorgt tezamen met het team van Hermes Advisory B.V. economische en statistische analyses en deskundigenberichten ter ondersteuning van nationale en internationale (gerechtelijke of buitengerechtelijke) procedures.

Daarnaast geef hij over diverse onderwerpen binnen zijn deskundigheid les aan advocaten.


Hij heeft meer dan 20 jaar corporate finance/ investment banking ervaring opgedaan. Naast zijn universitaire studie bedrijfseconomie, de postdoctorale studies Forensische Accountancy van NIVRA/Nyenrode en de Universiteit Leiden en Business Valuation aan de RSM Erasmus Universiteit heeft hij het Certificate Patent Value Analyst programma (CPVA) met goed gevolg afgerond. Hij is ingeschreven als Register Valuator bij het Nederlandse Instituut voor Register Valuators (NIRV).

 

Met ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken en Milieu heeft hij de cloud applicatie WHOA WorkFlow Systems ontwikkeld. Deze cloud applicatie biedt ondersteuning bij het structureren, documenteren en communiceren van schuldakkoorden naar belanghebbenden. Sinds de inwerkingtreding van de WHOA in 2021 heeft hij een groot aantal WHOA schuldakkoord trajecten ondersteund.


Prof. dr. Jan Adriaanse is werkzaam als hoogleraar Turnaround Management aan de afdeling Bedrijfswetenschappen van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en Wetenschappelijk Directeur van het Instituut voor Fiscale en Economische vakken. Hij is interim vice-decaan onderwijs van de faculteit. Hij studeerde bedrijfskunde op Nyenrode en behaalde zijn doctoraal Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. In 2005 promoveerde hij op het proefschrift ‘Restructuring in the Shadow of the Law’. Daarnaast is hij actief als praktijkdocent bij de INSOL International Global Insolvency Practice Course en is hij verbonden aan de Dutch Turnaround Association. Verder is hij director bij Kroll in Amsterdam.


Oproep

De redactie roept lezers op om (praktijk)vragen in te sturen via: noteboom@dnalegal.nl. De selectie van de ingestuurde vragen zal plaatsvinden door de heren Adriaanse, Van Prooijen en Schimmel. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.

 

Wij horen graag!

 

Deel deze pagina:

Nog niet beoordeeld

Artikel informatie

Type
Artikel
Auteurs
mr. dr. M.J. Noteboom
Auteursvermelding
Ik ben auteur van dit artikel
Datum artikel
Uniek Den Hollander publicatienummer
UDH:TvCu/17891

Verder in 2023 nr.4/5

 Voorwoord

Voor u ligt aflevering 4/5 van het Tijdschrift voor Curatoren 2023.   Najaar 2023 is in insolventieland een bijzondere tijd. Medio november 2023 is de tijdelijke wet transparantie turboliqui...

 Aankondiging nieuwe vragenrubriek: De economie van de insolventie verklaard

Bij de beoefening van het insolventierecht komen niet alleen juridische vragen voorbij, maar regelmatig ook vragen van financiële aard. Dat verbaast niet, nu insolventie de toestand aangeeft v...

 De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie: alleen een extra last voor bestuurders of ook een vooruitgang voor schuldeisers?

Op 15 november 2023 is de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie in werking getreden. Het doel van deze tijdelijke wet is om het vertrouwen omtrent de turboliquidatie te vergroten en misbruik...

 De gevolgen van de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie

Inmiddels bijna dertig jaren geleden werd de wettelijke basis voor de turboliquidatie ingevoerd.[2] Turboliquidatie is de benaming die is gegeven aan de ontbindingswijze zoals vastgelegd in art. 2:...

 Bestuurdersaansprakelijkheid voor niet-duurzaam ondernemen; een toekomstperspectief

Duurzaam ondernemen, waarbij niet alleen zorg voor “Profit” (winst), maar ook voor “People” (mens) en “Planet” (milieu) centraal staat, heeft de afgelopen decennia aan terrein gewonnen, en vormt st...

 Interview met Wim Entzinger

Op verzoek van de redactie spreek ik vandaag met Wim Entzinger. Wim is jarenlang (van 1981 tot 2020) advocaat geweest in Groningen bij PlasBossinade Advocaten en Notarissen. Gedurende zijn carrière...