Tijdschrift voor Curatoren 2023 nr. 4/5

Voorwoord

Het artikel is in de opmaak van het tijdschrift rechts als pdf beschikbaar.

Voor u ligt aflevering 4/5 van het Tijdschrift voor Curatoren 2023.

 

Najaar 2023 is in insolventieland een bijzondere tijd. Medio november 2023 is de tijdelijke wet transparantie turboliquidatie ingevoerd. Verwachting is dat het aantal turboliquidaties, dat het aantal faillissementen al jaren ruim overstijgt, daarmee teruggedrongen zal worden. Het is een spannende ontwikkeling om te zien of daarmee ook het aantal faillissementen zal toenemen.

 

De verwachting was al lange tijd dat het aantal faillissementen in de loop van 2023 zou toenemen, nu de

Belastingdienst eindelijk leek over te gaan tot het innen van achterstallige belastingen over het “coronatijdperk” en zelfs ook de periode daarvoor.

 

Op het moment dat ik dit schrijf, lijkt het vanuit de Belastingdienst vooralsnog slechts dreigen met actie te zijn. Ondanks het feit dat volgens diverse onderzoeken 10.000den bedrijven nog steeds geen uitvoering geven aan betaling of het komen tot regelingen met de Belastingdienst ten aanzien van achterstallige corona terugbetalingen, regent het niet bepaald faillissementen.

 

Ik vraag mij af of de Belastingdienst daadwerkelijk over zal gaan tot het aanvragen van faillissementen van partijen met dergelijke achterstanden. Ten eerste lijkt de capaciteit daartoe te ontbreken. Zo vernam ik eerder dit jaar van een belastingdeurwaarder dat er maar ± 100 belastingdeurwaarders waren die toen, voor de zomer, het werk al nauwelijks aankonden. Daarnaast vraagt het aanvragen van een faillissement natuurlijk nader onderzoek.

 

Is er alleen een vordering van de Belastingdienst? Gaat de Belastingdienst in zo’n geval überhaupt de stap zetten tot het aanvragen van faillissement gezien het vereiste van pluraliteit? Hoe komt de Belastingdienst achter het bestaan van overige crediteuren van de betreffende schuldenaar, waardoor het aanvragen van een faillissement zal openstaan?

 

Daarnaast geldt dat naast capaciteits- en informatieproblemen, de Belastingdienst wellicht ook terughoudend is, gezien haar geschade imago sinds de toeslagenaffaire.

 

Is er een partij die de Belastingdienst zal aanspreken om tot actie over te gaan, wanneer de Belastingdienst het innen van de fiscale achterstanden op zijn beloop laat? Waarschijnlijk zou de gedachte zomaar kunnen zijn dat ze het inderdaad beter op zijn beloop kan laten, dan actief gaan incasseren. Zouden anders die partijen die niet de vruchten hebben geplukt van het ruimhartige uitstelbeleid van de Belastingdienst gedurende de coronatijd een procedure starten om de Belastingdienst te dwingen alsnog faillissementen aan te vragen, met het oog op concurrentievervalsing? Dat lijkt mij erg onwaarschijnlijk.

 

Zo zou het zomaar kunnen dat een verwachte woelige herfst en een nog strengere winter zomaar, door klimaatverandering, een pseudo aangenaam lentebriesje zou blijken te zijn.

Deel deze pagina:

Nog niet beoordeeld

Bijlage(n)

Artikel informatie

Type
Overig
Auteursvermelding
Ik ben auteur van dit artikel
Datum artikel
Uniek Den Hollander publicatienummer
UDH:TvCu/17890

Verder in 2023 nr.4/5

 Voorwoord

Voor u ligt aflevering 4/5 van het Tijdschrift voor Curatoren 2023.   Najaar 2023 is in insolventieland een bijzondere tijd. Medio november 2023 is de tijdelijke wet transparantie turboliqui...

 Aankondiging nieuwe vragenrubriek: De economie van de insolventie verklaard

Bij de beoefening van het insolventierecht komen niet alleen juridische vragen voorbij, maar regelmatig ook vragen van financiële aard. Dat verbaast niet, nu insolventie de toestand aangeeft v...

 De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie: alleen een extra last voor bestuurders of ook een vooruitgang voor schuldeisers?

Op 15 november 2023 is de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie in werking getreden. Het doel van deze tijdelijke wet is om het vertrouwen omtrent de turboliquidatie te vergroten en misbruik...

 De gevolgen van de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie

Inmiddels bijna dertig jaren geleden werd de wettelijke basis voor de turboliquidatie ingevoerd.[2] Turboliquidatie is de benaming die is gegeven aan de ontbindingswijze zoals vastgelegd in art. 2:...

 Bestuurdersaansprakelijkheid voor niet-duurzaam ondernemen; een toekomstperspectief

Duurzaam ondernemen, waarbij niet alleen zorg voor “Profit” (winst), maar ook voor “People” (mens) en “Planet” (milieu) centraal staat, heeft de afgelopen decennia aan terrein gewonnen, en vormt st...

 Interview met Wim Entzinger

Op verzoek van de redactie spreek ik vandaag met Wim Entzinger. Wim is jarenlang (van 1981 tot 2020) advocaat geweest in Groningen bij PlasBossinade Advocaten en Notarissen. Gedurende zijn carrière...