De huurbeëindigings-overeenkomst: aandachtspunten en tips
mr. H.J. Moné*
Een huurovereenkomst kan op verschillende wijzen eindigen: door tijdsverloop, door ontbinding, door vernietiging, door opzegging of met wederzijds goedvinden. Bij die laatste vorm kan sprake zijn van tussentijdse beëindiging van de huurovereenkomst, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat een partij de huurovereenkomst opzegt tegen het einde van een lopende huurperiode en partijen vervolgens besluiten de gevolgen van die opzegging in een beëindigingsovereenkomst vast te leggen. Dat zal in het bijzonder het geval kunnen zijn
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
bij opzegging van 290-bedrijfsruimte door de verhuurder, die immers, behoudens schriftelijke instemming met de beëindiging van zijn huurder, een gerechtelijke procedure moet entameren om tot beëindiging van de huurovereenkomst te geraken.1 Echter, ook bij opzegging door een huurder kan het onder omstandigheden geraden zijn om de gevolgen van huurbeëindiging in een overeenkomst vast te leggen, al is het maar ter vermijding van discussies. Weliswaar is er dan, ervan uitgaande dat de huurder met inachtneming van de contractuele regels opzegt, geen noodzaak van een instemming van de verhuurder om tot huurbeëindiging te komen, doch de huurbeëindigingsovereenkomst kan niettemin nuttig zijn om bijvoorbeeld nadere afspraken over oplevering e.d. te maken.
In het navolgende wordt allereerst kort stilgestaan bij het wettelijk kader. Daarna worden verschillende onderwerpen genoemd die doorgaans in een beëindigingsovereenkomst worden geregeld. Een aantal daarvan zal nader worden uitgediept waarbij enkele tips en suggesties worden gegeven. Ten slotte zal nog kort aandacht worden besteed aan wilsgebreken.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.