Sukuk: Islamitische effecten
mr. O. Salah*
Islamitisch financieren heeft de afgelopen jaren een ongekende groei vertoond. De Islamitische financiële sector toonde tot voor kort een groei van 15% per jaar.1 In 2009 werd er zelfs gesproken van een groei van 28,6%, terwijl de rest van de financiële wereld te kampen had met de naschokken van de wereldwijde financiële crisis.2 Mede daardoor heeft dit fenomeen inmiddels ook vaste voet in Europa gekregen.3 De markt voor sukuk lijkt in het bijzonder veelbelovend.4 Landen
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
als het Verenigd Koninkrijk (VK) en Duitsland faciliteren reeds dergelijke Islamitische financiële producten. Zo vond de eerste sukuk uitgifte in de westerse wereld in Duitsland plaats in 2004. Aan de London Stock Exchange waren er 19 sukuk met een totale waarde van USD 11 miljard genoteerd in 2009.5 Sukuk worden dan ook als uiterst geschikte financiële instrumenten beschouwd om investeerders vanuit het oosten aan te trekken, vooral in het huidige financiële klimaat waarin investeerders ten gevolge van de kredietcrisis terughoudend handelen. In Nederland zijn deze financiële instrumenten echter relatief onbekend.6 Dit roept de vraag op naar een beschrijvende analyse van sukuk.
Sukuk zijn Islamitische effecten. Vaak worden sukuk als de Islamitische equivalent van conventionele obligaties beschouwd. De structuur van sukuk verschilt echter aanzienlijk van die van conventionele obligaties. Sommige sukuk structuren tonen zelfs eerder gelijkenissen met aandelen. Dit roept de vraag op hoe de juridische structuren van verschillende sukuk transacties eruit zien. Het is namelijk van belang voor de rechtspraktijk een goed idee te hebben van wat sukuk zijn, zodat het duidelijk wordt hoe deze effecten gestructureerd kunnen worden. In deze bijdrage zullen de juridische structuren van de drie belangrijkste vormen van sukuk beschreven worden. Daarbij zullen enkele juridische aspecten die in de praktijk de aandacht verdienen aangestipt worden.7 Het uitgangspunt van deze bijdrage is dan ook het schetsen van een juridisch kader, gebaseerd op het Islamitisch recht, waarbinnen sukuk transacties gestructureerd kunnen worden; het Nederlands recht zal hierbij niet als zodanig besproken worden.8
Allereerst zal een introductie gegeven worden tot de basisbeginselen van Islamitisch financieren. Daarbij zal een korte bespreking van het Islamitisch recht aan bod komen, gevolgd door de belangrijkste principes van het Islamitisch financieren. Een goed begrip van Islamitisch financieren is namelijk onontbeerlijk voor een heldere analyse van sukuk. Vervolgens zal het concept van sukuk als effecten die aangeboden kunnen worden via de kapitaalmarkten besproken worden. Hierbij zal ik nader ingaan op de drie belangrijkste typen sukuk: de sukuk al-musharaka, de sukuk al-ijarah, en de sukuk al-murabaha. De juridische structuur van ieder type zal in detail besproken worden. Het stuk zal afgesloten worden met een conclusie.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.