Rondom het nieuws. Ontwikkelingen rond dehandel in grondstofderivaten
mr. A. Gonzalez Jungblut*
In november 2007 is MiFID1 geïmplementeerd in de Wft. Doel van de richtlijn is het verwijderen van barrières voor het grensoverschrijdend verlenen van beleggingsdiensten, adequate bescherming van beleggers en consumenten en het creëren van een level playing field voor handelsplatformen voor financiële instrumenten. MiFID bepaalt dat de Europese Commissie (hierna: de Commissie) na verloop van tijd verslag dient uit te brengen aan het Europees Parlement over, onder andere, de wenselijkheid van uitbreiding van de transparantievereisten
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
ten aanzien van transacties in financiële instrumenten (zoals grondstofderivaten) en de handhaving van de vrijstellingen van de vergunningsplicht voor handelaren in grondstofderivaten.2
Inmiddels zijn we bijna vier jaar en een financiële crisis verder. Spelers op de financiële markten worden momenteel geconfronteerd met veel nieuwe regelgeving - veelal regelgeving met het doel een volgende crisis in de financiële sector te voorkomen. De Commissie gebruikt de op handen zijnde nieuwe regelgeving, waaronder de herziening van MiFID, echter ook om de problemen die zij heeft geconstateerd op de grondstofmarkten aan te pakken. In dit kader publiceerde de Commissie in februari van dit jaar een communicatie over de grondstofmarkten3 met daarin een overzicht van de door de Commissie genomen initiatieven ter verbetering van de regelgeving rond en de werking en transparantie van de (fysieke en financiële) grondstofmarkten (hierna: de Communicatie).4
De Commissie constateert in de Communicatie het volgende:
––Een verhoging van de prijsschommelingen (volatiliteit) in de afgelopen jaren op de belangrijkste fysieke grondstofmarkten zoals die voor energie, metalen, mineralen, landbouw en voedsel.
––Een aanzienlijke toename van de investeringen in de markten voor grondstofderivaten in de laatste paar jaar.
––Een groeiende onderlinge afhankelijkheid tussen de fysieke en financiële markten, met producenten en gebruikers die hun risico’s af willen dekken en beleggers die grondstoffen steeds meer zien als financiële investeringen.
––Een duidelijke correlatie tussen de posities in grondstofderivaten en de ‘spotprijzen5’, hoewel het moeilijk te identificeren is welk verband er bestaat tussen de financiële en fysieke markten.
De Commissie stelt in haar Communicatie dat de bovenstaande ontwikkelingen negatieve effecten hebben voor producenten en consumenten. Derhalve heeft de Commissie de volgende initiatieven genomen om de integriteit en de transparantie van de grondstofderivatenmarkten te verbeteren:
––De conceptverordening betreffende OTC-derivaten6, centrale tegenpartijen en registers voor handelsgegevens7 (hierna: de Conceptverordening) heeft betrekking op alle OTC-derivaten - dus ook OTC-grondstofderivaten - en moet zorgen voor een betere risicobeheersing en transparantie ten aanzien van grondstofderivaten.
––De herziening van de Richtlijn Marktmisbruik8 zal duidelijk maken wanneer het handelen in grondstofderivaten leidt tot marktmisbruik en wanneer partijen die grondstofderivaten uitgeven koersgevoelige informatie naar buiten dienen te brengen. Daarnaast wordt voorgesteld om een tailor-made raamwerk voor marktmisbruik op de fysieke gas- en elektriciteitsmarkten in te voeren.9 Een voorstel van de herziene Richtlijn Marktmisbruik is nog niet beschikbaar maar wordt ieder moment verwacht.
––De MiFID review (ook wel aangeduid als MiFID II) beoogt onder andere een verbetering van de transparantie van prijzen en handel in grondstofderivaten.10
––Het initiatief rond Packaged Retail Investment Products (PRIPS)11 zal mogelijk leiden tot verdergaande transparantievereisten ten behoeve van retail beleggers die door middel van gestructureerde producten (indirect) beleggen in grondstoffen.
––De Alternative Investment Fund Management Directive beoogt onder andere de transparantie van beleggingsfondsen voor beleggers en toezichthouders te vergroten en zal daarmee een beter inzicht creëren in de impact van deze beleggingsfondsen op de grondstofderivatenmarkten.12
––De European Securities and Markets Authority (ESMA) zal zorgen voor meer samenhang in de interpretatie van technische regelgeving die van toepassing is op de markten en betere samenwerking van nationale toezichthouders.
Handelaren in grondstofderivaten (zie voetnoot 2) zullen met name geraakt worden door de Conceptverordening en MiFID II. Derhalve sta ik hieronder kort stil bij deze twee Europese initiatieven.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.