Vergunningverlening op grond van art. 19kd van de Natuurbeschermingswet 1998: recente ontwikkelingen
mr. H.J.M. Wingens*
Sinds 31 maart 2010 is de Crisis- en Herstelwet in Nederland van kracht, waarmee de regeling voor bestaande rechten in de Natuurbeschermingswet 1998 (hierna: de Nbw) werd geïntroduceerd. Het nieuwe art. 19kd Nbw zorgde hiervoor. Op grond van art. 19kd Nbw worden (kort gezegd) de mogelijke negatieve effecten op de voor stikstof gevoelige habitats niet meegenomen in de beoordeling van de aanvraag om natuurbeschermingswetvergunning als geen sprake is van een toename aan stikstofdepositie ten opzichte
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
van 7 december 2004.
In dit artikel behandel ik de recente uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) van 7 september 20111 (hierna: de uitspraak) waarin de Afdeling enkele rechtsvragen met betrekking tot art. 19kd Nbw heeft beantwoord. De procedure ziet op de uitbreiding van een bestaande varkenshouderij nabij het Natura 2000-gebied ‘Gelderse poort’. Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland (hierna: GS) had de natuurbeschermingswetvergunning geweigerd. GS stelden zich op het standpunt dat als gevolg van de inwerkingtreding van art. 19kd van de Nbw 1998 geen vergunningplicht meer gold ingevolge art. 19d, eerste lid, van de Nbw, nu de stikstofdepositie van de desbetreffende veehouderij op het gebied ‘Gelderse Poort’ per saldo niet is toegenomen of zal toenemen.
Deze uitspraak geeft op vier punten duidelijkheid over de vergunningverlening op grond van art. 19kd Nbw. Deze punten zal ik in dit artikel bespreken.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.