Boekbespreking. De vitaliteit van hetschadeloosstellingsrecht inonteigeningszaken
mr. I.P.A. van Heijst*
De vitaliteit van het schadeloosstellingsrecht in onteigeningszaken. Een studie naar theorie en praktijk (dissertatie mr. J.A.M.A. Sluysmans, Universiteit Leiden, 2011), Bouwrecht Monografie nr. 32
Inleiding
Op de warmste dag van het jaar (28 juni 2011) promoveerde mr. J.A.M.A. Sluysmans aan de Universiteit van Leiden op een proefschrift over het schadeloosstellingsrecht in onteigeningszaken.
Proefschriften over het onteigeningsrecht zijn zeldzaam: sinds WO II verschenen er slechts twee.1 Ook in het wetenschappelijk onderwijs wordt er weinig (of geen) aandacht
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
aan het onteigeningsrecht besteed. Voor de theorie en praktijk van het onteigeningsrecht is een gedegen wetenschappelijke studie naar dit weliswaar kleine, maar voor elk rechtssysteem ‘basale’ rechtsgebied dan ook zeer welkom.
Het onteigeningsrecht vindt in Nederland zijn wettelijke grondslag in de Onteigeningswet van 1851. Deze wet is nadien wel een aantal keren gewijzigd, maar de meeste wijzigingen betroffen de (administratieve en gerechtelijke) onteigeningsprocedure; de wettelijke regeling van de schadeloosstelling in geval van onteigening is in de afgelopen anderhalve eeuw (!) inhoudelijk nauwelijks gewijzigd. Sluysmans heeft onderzocht in hoeverre de aldus sinds 1851 slechts beperkt aangepaste regels van het onteigeningsrecht vandaag de dag nog steeds bruikbaar zijn en welke rol met name de rechter hierbij heeft gespeeld (en nog steeds speelt). Deze onderzoeksvraag is in het proefschrift de leidraad voor een vlot geschreven, en daarmee zeer leesbare beschrijving van zowel de ontwikkeling van het onteigeningsrecht in Nederland sinds de Franse overheersing als van de huidige praktijk van het onteigeningsrecht. Door deze opzet verschaft Sluysmans niet alleen gedegen inzicht in wat het onteigeningsrecht vandaag de dag inhoudt, maar vooral ook waarom het die inhoud heeft.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.