Tijdschrift voor Agrarisch Recht

2011 nr. 9

Redactie

Hoofdredactie

mr. E.H.M. Harbers

Redactie

mr. H.A. van Bommel
mr. M. Jansen Schoonhoven
mr. dr. D. Korsse
mr. R. Ligtvoet
prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
mr. C.A.M. van Reeken
prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld
mr. W.L. Valk
mr. A. Verduijn RB
mr. W.J.E. Van der Werf
mr. Th.C.M. Willemse

 

Artikel

Vergunningverlening op grond van art. 19kd van de Natuurbeschermingswet 1998:...

mr. H.J.M. Wingens*

Sinds 31 maart 2010 is de Crisis- en Herstelwet in Neder­land van kracht, waarmee de regeling voor bestaande rech­ten in de Natuurbeschermingswet 1998 (hierna: de Nbw) werd geïntroduceerd. Het nieuwe art. 19kd Nbw zorgde hiervoor. Op grond van art. 19kd Nbw worden (kort gezegd) de mogelijke negatieve effecten op de voor stikstof gevoeli­ge habitats niet meegenomen in de beoordeling van de aan­vraag om natuurbeschermingswetvergunning als geen spra­ke is van een toename aan stikstofdepositie ten opzichte van 7 december 2004. In dit artikel behandel ik de recente uitspraak van d... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Rechtspraak 5657. Van Ruler/Vestiens (TvAR 2011/5657)

mrs. A. Smeeïng-van Hees, W.L. Valk en L.J. de Kerpel - van de Poel

Pachter is in staat van faillissement verklaard. Op de dag van faillietverklaring stonden op naam van pachter varkens­rechten geregistreerd bij de Dienst Regelingen. De vraag die voorligt, is of deze varkensrechten in de faillissements­boedel vallen. Het hof beantwoordt deze vraag bevestigend. Volgens het hof is niet beslissend of zich voor de faillisse­mentsdatum een wijziging in de privaatrechtelijke verhou­dingen heeft voorgedaan, maar of die wijziging op de fail­lissementsdatum door registratie van de overdracht langs publiekrechtelijke weg is geëffectueerd, nu registratie van de overdr... abonneren of dit artikel kopen.

Rechtspraak 5658. Van Steen/Van Steen (TvAR 2011/5658)

mrs. W.L. Valk, M.F.J.N. van Osch en M.G.W.M. Stienissen

Verpachters vorderen primair een verklaring voor recht dat de pachtovereenkomst is beëindigd per 1 november 2008, omdat pachter zich niet binnen de in art. 7:369 lid 1 BW be­doelde termijn heeft verzet tegen de opzegging zoals volgens hen vervat in een exploot van 19 oktober 2007. Subsidi­air vorderen verpachters beëindiging van de pachtovereen­komst op grond van art. 7:369 lid 2 en 7:230 BW en meer subsidiair vorderen zij ontbinding op grond van art. 7:367 BW aangezien pachter het gepachte niet bedrijfsmatig zou exploiteren. Het hof is met de pachtkamer in eerste aanleg van oordeel dat de ... abonneren of dit artikel kopen.

Rechtspraak 5659. Arts/Arts (TvAR 2011/5659)

mrs. W.L. Valk, Th.C.M. Willemse en J.K.B. van Daalen)

Falende grieven tegen oordeel van pachtkamer in eerste aanleg dat voorgestelde pachter voldoet aan de vereisten voor indeplaatsstelling. Met de pachtkamer in eerste aan­leg is het hof van oordeel dat voorgestelde pachter voldoen­de waarborgen biedt voor een behoorlijke bedrijfsvoering. Er zijn evenmin gronden van billijkheid die het hof ertoe zouden moeten leiden de voorwaardelijk toegewezen inde­plaatsstelling alsnog af te wijzen. abonneren of dit artikel kopen.

Rechtspraak 5660. Van Ginkel/Hoogeveen (TvAR 2011/5660)

mrs. W.L. Valk, M.F.J.N. van Osch en M.G.W.M. Stie­nissen

Geslaagde grieven tegen oordeel van de pachtkamer in eer­ste aanleg waarin pachter in zijn vordering op grond van het melioratierecht niet-ontvankelijk is verklaard. Ter zake van de inhoudelijke beoordeling van de vordering gelast het hof een plaatsopneming en comparitie van partijen. abonneren of dit artikel kopen.

Rechtspraak 5661. Rijk/Vermue (TvAR 2011/5661)

mr. W.L. Valk, mr. M.G.W.M. Stienissen en mr. Th.C.M. Willemse

Falende grieven van verpachters tegen de door de grondka­mer toegepaste berekeningswijze voor de herziening van de pachtprijs en de op basis daarvan bepaalde (hoogst toelaat­bare) pachtprijs. abonneren of dit artikel kopen.

Rechtspraak 5662. (TvAR 2011/5662)

mr. J.A.W. Scholten-Hinloopen, voorzitter, en mr. Th.C. van Sloten en mr. J.A. Hagen

Geslaagd beroep tegen besluit college van Gedeputeerde Staten van Gelderland waarin zij de aangevraagde natuur­beschermingswetvergunning ten behoeve van de uitbreiding van een bestaande varkensveehouderij nabij het Natu­ra 2000-gebied “Geldere poort” hebben geweigerd. Zie over deze uitspraak: H.J.M. Wingens, ‘Vergunningverlening op grond van artikel 19kd van de Natuurbeschermingswet 1998: recente ontwikkelingen’, gepubliceerd in deze uitgave. abonneren of dit artikel kopen.

Kroniek

Kroniek onteigening 2010

mr. J. de Roos*

Vorig jaar werd in dit tijdschrift aandacht besteed aan de meest belangwekkende Koninklijke Besluiten tot (goedkeu­ring van) onteigening van 2009.1 Ook in 2010 zijn de nodige Koninklijke Besluiten verschenen die het bespreken waard zijn. Deze zullen hierna de revue passeren. Bij een bespre­king van de ontwikkelingen binnen de administratieve ont­eigeningsprocedure kunnen vanzelfsprekend ook de wijzi­gingen die de Onteigeningswet in 2010 heeft ondergaan niet onbelicht blijven. abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

NB: Brandveiligheid

W.Bruil

Wakker Dier maakt veel werk van brandveiligheid in stallen. Zo stelde men een beroep in tegen een bouwvergunning voor een zeugen/biggenstal in Boxmeer. De vraag was of met grotere compartimenten dan 2.500 m2 een mate van brandveiligheid, zoals in het Bouwbesluit vereist, kon worden bereikt. De Afdeling bestuursrechtspraak vond van wel (ABRS 27 april 2011, LJN BQ2686). Het beroep werd afgewezen. abonneren of dit artikel kopen.

NB: Plattelandswoning

W.Bruil

In een algemeen overleg heeft minister Schultz (etc.) aangekondigd dat zij verwacht per oktober 2011 een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer te sturen. Een en ander vergt wat meer tijd dan gedacht, omdat de materie nogal complex is. (Kamerstukken II, 2010/11, 32030, nr. 14). abonneren of dit artikel kopen.

NB: Investeringsbudget Landelijk gebied

W.Bruil

Het Comité van Toezicht ILG heeft een derde rapportage uitgebracht over de kwaliteit van de prestaties in het licht van de WILG en de ILG-bestuursovereenkomsten. Deze zijn naar de Tweede Kamer gestuurd (Kamerstukken II, 2010/11, 29717, nr. 19). Veel cijfers natuurlijk, maar het CvT wil toch ook nog wel kwijt dat door de bezuinigingen “het gevaar dreigt (…) dat de wettelijke systematiek van de WILG wordt verstoord. Doorbreking van de systematiek brengt (..) aanzienlijke risico’s met zich mee voor een ordelijke en rechtmatige afwikkeling van het ILG”. abonneren of dit artikel kopen.

NB: EHS

W.Bruil

In een brief aan de Tweede Kamer reageert de staatssecretaris van ELI op de open brief van 79 hoogleraren over het (gebrek aan visie van het kabinet over het) natuurbeleid van 15 april 2011. Het kabinet blijkt wel degelijk een visie te hebben: natuur moet naar boeren, particulieren en ondernemers in het landelijk gebied. (Kamerstukken II, 2010/11, 30825, nr. 76). abonneren of dit artikel kopen.

NB: Peilbesluit

W.Bruil

Een verhoging van het waterpeil in polder de Noordplas leidde tot een beroep van LTO Noord. De Afdeling oordeelde echter: “LTO Noord heeft in het licht van het vorenstaande niet aannemelijk gemaakt dat de belangen van de agrariërs niet of zodanig onvoldoende zijn meegewogen, dat geoordeeld moet worden dat gedeputeerde staten in redelijkheid niet tot goedkeuring van het peilbesluit hebben kunnen besluiten.” (ABRS 20 april 2011, LJN: BQ1868). abonneren of dit artikel kopen.

NB: Voedselprijzen

W.Bruil

Er zijn enkele seminars geweest over de hoge voedselprijzen en de volatiliteit daarvan. De staatssecretaris heeft een verslag naar de Tweede Kamer gestuurd. (Kamerstukken II, 2010/11, 21501-32, nr. 474). abonneren of dit artikel kopen.

NB: Betaalschema

W.Bruil

Wie nog geld tegoed heeft vanwege de bedrijfstoeslag kan een betaalschema raadplegen, dat de staatssecretaris naar de Kamer heeft gestuurd. (Kamerstukken II, 2010/11, 21501-32, nr. 476). abonneren of dit artikel kopen.

NB: Geitenmest

W.Bruil

Er loopt een onderzoek naar de Q-koortsbacterie in geitenmest. Zie: Kamerstukken II, 2010/11, 28286, nr. 499. Als het onderzoek klaar is zullen passende hygiënemaatregelen worden overwogen. De voorlopige maatregelen (zie voor een overzicht: nr. 500, lijst van vragen en antwoorden) blijven nog van kracht. Voor geitenhouders die in de problemen komen met de verplichte opslag is een ontheffing mogelijk. abonneren of dit artikel kopen.

NB: Transport

W.Bruil

In januari 2011 heeft de Tweede Kamer een aantal moties aanvaard over diertransporten. De staatssecretaris neemt dit mee naar Brussel, waar de regelgeving wordt gemaakt. Het gaat dan om: maximumafstanden / uren (500 km / 8 uur), GPS-systemen op auto’s en webcams bij slachterijen. Ook wordt nog verder onderzoek verricht. (Kamerstukken II, 2010/11, 26991, nr. 315). abonneren of dit artikel kopen.

NB: Geurhinder

W.Bruil

E. Houwertjes schrijft in het Tijdschrift voor omgevingsrecht over ‘Knelpunten en mogelijkheden bij ruimtelijke ontwikkelingen binnen geurcontouren: de belangen van de veehouderij in de besluitvormingsprocedure. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan het nieuwe Activiteitenbesluit (TO 2011, blz. 22 e.v.). abonneren of dit artikel kopen.

NB: Landbouw- en visserijraad

W.Bruil

In de LV-raad van 14 april 2011 werd gesproken over o.a. het visserijbeleid en de effecten van het GLB op ontwikkelingslanden. (Kamerstukken II, 2010/11, 21501-32, nr. 479). De bijeenkomst in mei zal gaan over de kwaliteit van landbouwproducten (nr. 478). abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Breng aantal pachtkamersterug

prof. mr. G.M.F. Snijders

Het aantal pachtzaken in ons land is de afgelopen jaren drastisch teruggelopen. De oorzaak hiervan is voor een deel gelegen in het feit dat het pachtrecht liberaler van karakter is gewor­den. In het verleden hadden pachtprocedures vaak betrekking op de verlenging van regulie­re pachtovereenkomsten en de indeplaatsstelling van reguliere pachters. Sinds 1995 werd op grote schaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een eenmalige pachtovereenkomst aan te gaan, waarbij noch verlenging, noch indeplaatsstelling mogelijk was. In 2007 werd de een­malige pacht vervangen door de geliberaliseerde pa... abonneren of dit artikel kopen.

Boekbespreking. De vitaliteit van hetschadeloosstellingsrecht inonteigeningsz...

mr. I.P.A. van Heijst*

De vitaliteit van het schadeloosstellingsrecht in onteige­ningszaken. Een studie naar theorie en praktijk (disser­tatie mr. J.A.M.A. Sluysmans, Universiteit Leiden, 2011), Bouwrecht Monografie nr. 32 Inleiding Op de warmste dag van het jaar (28 juni 2011) promoveer­de mr. J.A.M.A. Sluysmans aan de Universiteit van Leiden op een proefschrift over het schadeloosstellingsrecht in ont­eigeningszaken. Proefschriften over het onteigeningsrecht zijn zeldzaam: sinds WO II verschenen er slechts twee.1 Ook in het weten­schappelijk onderwijs wordt er weinig (of geen) aandacht aan het onteigeningsre... abonneren of dit artikel kopen.

Wetgeving en literatuur

prof. mr. D.W. Bruil

Algemeen Bestuursprocesrecht Het Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht (NTB) heeft het septembernummer geheel gewijd aan wetsvoorstel 32621 tot wijziging van de Algemene wet bestuursrecht, de Wet aanpassing bestuursprocesrecht, met bijdragen van Daalder, Verheij, Van Male, Konijnenbelt, Zijlstra e.a. Jur­gens gaat in op het vermoedelijk meest omstreden onderdeel van de wet, het relativiteitsvereiste: de rechter kan een be­sluit in stand laten als een rechtsnorm is geschonden die niet strekt tot bescherming van de belangen van degene die zich erop beroept (art. 8:69a AWB). abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS