Tijdschrift voor Financieel Recht
2013 nr. 11
Redactie
Hoofdredactiemr. A.J.A.D. van den Hurk
|
Redactieprof. mr. D. Busch mr. C.J. Groffen dr. mr. F.M.A. ´t Hart mr. G. Kastelein mr. P. Kerckhaert mr. I. van der Klooster mr. R.E. Labeur mr. drs. N. Lemmers dr. M.L. Louisse mr. S.M.C. Nuijten mr. R.K. Pijpers prof. mr. E.J. van Praag
|
Vaste medewerkers mr. L. A. van Amsterdam mr. N. Dekker mr. M. van Eijck van Heslinga mr. R.J.C. Goudswaard mr. drs. A.J. Graafland mr. E. Kempenaar mr.T. Klerks mr. N. van der Meer Mohr mr. A.A. Pasaribu mr. W. Pronk mr. M.C.J. Reuling mr. W. Roëll mr. C. Russcher mr. S. Uijldert mr. T. Waterbolk
|
Redactiesecretaris(sen) M. Troost mr. P.M. van Vliet
|
Artikel
mr. F. Barrachdi en mr. S. Ramsanjhal*
Het staat buiten kijf dat in de derivatenmarkt grote financiële belangen spelen. Een belangrijk deel van de derivatencontracten komt over-the-counter tot stand (hierna otc-derivaten of otc-derivatencontracten). Dit zijn de derivatencontracten die niet op een gereglementeerde markt zijn gesloten, maar bilateraal tussen partijen worden aangegaan.1 Ter illustratie van de grootte van de markt voor otc-derivatencontracten: op 18 oktober 2013 bedroeg de wereldwijde hoofdsom van de rentederivatencontracten, het meest voorkomende otc-derivatencontract, ruim USD 584 biljoen.2 De fina... abonneren of dit artikel kopen.
mr. J.A. Voerman*
Geef uw pincode nooit aan anderen! Met deze zin waarschuwen de Nederlandse banken al jaren tegen betaalfraude. Op grond van de Algemene Bankvoorwaarden is de rekeninghouder ook verplicht zorgvuldig met persoonlijke pin- en toegangscodes om te gaan en deze geheim te houden voor andere personen.1 Aan dit alles ligt ten grondslag dat uitsluitend de rekeninghouder toegang moet hebben tot zijn betaalrekening, maar dit uitgangspunt is inmiddels achterhaald. Er zijn dienstverleners actief die tussen de betaler en de bank staan. Hun diensten kunnen zo ver gaan dat namens de betal... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M.R.J. Linck*
In zijn arrest van 6 april 2012 (ASR/Achmea)1 overwoog de Hoge Raad dat de wettelijke regresvordering van een hoofdelijk verbonden schuldenaar pas ontstaat op het moment dat deze de schuld voldoet voor meer dan het gedeelte dat hem aangaat. Daarmee is vast komen te staan dat een verpanding bij voorbaat van dit type wettelijke regresvorderingen ten gevolge van art. 3:35 (2) Fw geen werking heeft in faillissement van de hoofdelijk verbonden schuldenaar, voor zover de hoofdelijk verbonden schuldenaar pas op of na de dag van diens faillietverklaring wordt aangesproken onder diens hoofdelijke... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
mr. A.B.W. Biesheuvel, mr. B.M.M. van der Goes en mr. drs. S. Hoes-Weishut*
Hoge Raad en Hoven
abonneren of dit artikel kopen.
Overig
Larissa Silverentand
Vorig jaar verscheen op 28 december 2012 in het Staatsblad het Wijzigingsbesluit financiële markten 2013 met daarin onder meer de bankierseed, het provisieverbod voor hypotheken en levensverzekeringen en de nieuwe LTI/LTV-regels voor hypotheken. Dit besluit trad vervolgens op 1 januari 2013, vier dagen later, in werking. Hoewel dit besluit al op 14 april 2012 geconsulteerd was, keek menigeen met grote belangstelling uit naar de publicatie van het definitieve besluit om te zien welke wijzigingen naar aanleiding van de consultatieronde waren doorgevoerd (op het consultatiedocument verschenen... abonneren of dit artikel kopen.
mr. W.M. Haverkamp, mr. M.J. van Loopik en mr. E.S. Sijmons
In deze rubriek worden ontwikkelingen op het terrein van het effectenrecht en ander financieel recht gesignaleerd die betrekking hebben op de periode van eind september 2013 tot eind oktober 2013
abonneren of dit artikel kopen.
mr. R.K. Pijpers
Op 10 september 2013 stuurde minister Dijsselbloem van Financiën de zogenaamde Spoedwet Algemene Rekenkamer naar de Tweede Kamer.1 Met dit wetsvoorstel wil de minister het mogelijk maken dat de Nederlandsche Bank (hierna: DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (hierna: AFM) desgevraagd vertrouwelijke toezichtinformatie aan de Algemene Rekenkamer (hierna: ARK) verstrekken, voor zover de ARK die informatie noodzakelijk acht voor de uitoefening van haar wettelijke taak op grond van art. 91 van de Comptabiliteitswet 2001. 2 Met de aanbieding van het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer trotsee... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2024
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS