Tijdschrift voor Financieel Recht

2014 nr. 10

Redactie

Hoofdredactie

mr. A.J.A.D. van den Hurk

Redactie

prof. mr. D. Busch
mr. C.J. Groffen
dr. mr. F.M.A. ´t Hart
mr. G. Kastelein
mr. P. Kerckhaert
mr. I. van der Klooster
mr. R.E. Labeur
mr. drs. N. Lemmers
dr. M.L. Louisse
mr. S.M.C. Nuijten
Mr. R. K. Pijpers
prof. mr. E.J. van Praag

Redactiesecretaris(sen)

M. Troost
mr. P.M. van Vliet

 

Inleiding

Ontwikkeling van financiële producten en doelgroepen

Rob van Esch

De wettelijke regeling met betrekking tot de ontwikkeling van financiële producten brengt onder meer mee dat de doelgroep van het financieel product moet worden afgebakend. Op deze wijze kan worden voorkomen dat het financieel product wordt afgenomen door een klant die behoort tot een groep personen van wie mag worden verondersteld dat zij de risico’s van het product onvoldoende kunnen inschatten of voor wie het product geen toegevoegde waarde biedt. Ik geef het voorbeeld van internetbankieren voor kinderen. Van kinderen in een bepaalde leeftijdscategorie mag worden verwacht d... ...lees meer

Artikel

Toegang tot een basisbetaalrekening in Nederland na implementatie van de ‘Pay...

mr. drs. R.M.C. Philipsen*

Op 28 augustus 2014 is de ‘Directive of the European Parliament and of the Council on the comparability of fees related to payment accounts, payment account switching and access to payment accounts with basic features’, afgekort tot ‘Payment Account Directive’ of ‘PAD’ (hierna ook: de richtlijn) gepubliceerd. De richtlijn is op 15 april 2014 goedgekeurd door het Europees Parlement, nadat eind maart in de triloog[1] overeenstemming was bereikt.[2] De implementatietermijn is twee jaar.[3]In deze richtlijn komen vier onderwerpen aan bod: abonneren of dit artikel kopen.

De bescherming van derivatenbeleggers tegen het faillissement van hun tussenp...

mr. A. Schouten*

en achtergrondOp 26 juni 2014 werd het wetsvoorstel Wijzigingswet financiële markten 2016 (Conceptregeling), waarvan de regeling ter bescherming van derivatenbeleggers tegen het faillissement van hun tussenpersoon één van de belangrijkste onderdelen vormt, en de bijbehorende toelichting ter consultatie voorgelegd aan de markt. De Markets in Financial Instruments Directive (hierna: MiFID)[1] bevat reeds een grondslag voor het veiligstellen van financiële instrumenten die worden aangehouden door beleggingsondernemingen en toebehoren aan cl... abonneren of dit artikel kopen.

Nieuwe ontwikkelingen in regelgeving betaaldiensten en de barrières voor mark...

mr. drs. J.A. Jans*

Ter harmonisering van het toezicht op de betaaldienstsector en het bevorderen van de onderlinge concurrentieverhoudingen tussen betaaldienstverleners, heeft de Europese wetgever sinds eind jaren tachtig een aantal wetgevingsinitiatieven ontwikkeld, waarmee gestaag is gebouwd aan een eensluidend juridisch raamwerk voor de Europese betaaldienstsector. Tot die tijd werd het toezicht op deze sector voornamelijk gekenmerkt door een hoge mate van fragmentatie, waarbij elke lidstaat van de Europese Unie (hierna: EU) bij het uitoefenen van toezicht haar eigen wettelijke normenka... abonneren of dit artikel kopen.

Het financieel toezicht op zorgverzekeraars

mr. M.L. Louisse en mr. F. van de Hoef*

Zorgverzekeraars zijn enigszins een vreemde eend in de bijt binnen het financieel toezicht, omdat zij actief zijn in twee gereguleerde sectoren: de financiële sector en de zorgsector. Hierdoor rusten op zorgverzekeraars zowel verplichtingen uit hoofde van de Wet op het financieel toezicht (hierna: Wft), als uit hoofde van de zorgwetgeving, in het bijzonder de Zorgverzekeringswet (hierna: Zvw) en de Wet marktordening gezondheidszorg (hierna: Wmg). Zij staan dan ook zowel onder toezicht van De Nederlandsche Bank (hierna: DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (hierna... abonneren of dit artikel kopen.

Rondom het nieuws - AIFMD – het overgangsjaar voorbij

mr. N.B. Spoor en mr. L.C.G. Meerburg*

Op 21 juli 2014 eindigde het overgangsjaar onder de Richtlijn 2011/61/EU inzake beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen van 8 juni 2011 (hierna: AIFMD). Gedurende dat jaar werd door fondsbeheerders in veel gevallen gebruik gemaakt van het pre-AIFMD regime. Met ingang van 22 juli werden bestaande vergunningen van beheerders van beleggingsinstellingen van rechtswege geconverteerd in een AIFM vergunning, moest een nieuwe vergunning zijn aangevraagd door beheerders die nog geen vergunning hadden of konden zij zich registreren onder het ‘light regime’ (zie hier... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

mr. B.M.M. van der Goes en mr. H. de Rooij*

Rechtbanken en hovenRechtbank Amsterdam 6 augustus 2014, ELCI:NL:RBAMS:2014:5425 (Eisers/Green Horizon) – HdRInzake: aanbieden van beleggingsobjecten zonder vergunning; verzwaarde stelplicht; inleg niet geïnvesteerd; schadevergoeding beperkt tot inlegDeze uitspraak betreft beleggingen in Robinia hardhoutprojecten, aangeboden door de Poolse vennootschap Green Horizon Sp.Z.O.O. – Green Horizon. Green Horizon’s brochure uit 2005 vermeldde dat beleggers de economische eigendom van de Robiniabomen zouden krijgen door middel van het sluiten va... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Nieuws

mr. W.M. Haverkamp, mr. M.J. van Loopik en mr. E.S. Sijmons*

Wet- en regelgeving nationaalNota naar aanleiding van verslag bij Wet bekostiging financieel toezichtOp 18 augustus 2014 heeft Minister Dijsselbloem van Financiën de Tweede Kamer een nota aangeboden die is opgesteld naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet bekostiging financieel toezicht in verband met de afschaffing van de overheidsbijdrage, de invoering van Europees bankentoezicht en de bestemming van door de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank opgelegde dwangsommen en boetes. In de nota worden ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS