Tijdschrift voor Financieel Recht
2014 nr. 4
Redactie
Hoofdredactiemr. A.J.A.D. van den Hurk
|
Redactieprof. mr. D. Busch mr. C.J. Groffen dr. mr. F.M.A. ´t Hart Mr. J.W.A. Hockx mr. P. Kerckhaert mr. I. van der Klooster mr. R.E. Labeur mr. drs. N. Lemmers dr. M.L. Louisse mr. S.M.C. Nuijten prof. mr. E.J. van Praag
|
Redactiesecretaris(sen) M. Troost mr. P.M. van Vliet
|
Inleiding
Pim HorstenDit klinkt als de titel van een sprookje, al zal de kleine aan wie het wordt verteld bij het horen van ‘Coco’ misschien denken aan een meisje en vragen wie of wat de fiscus is. Toch niets engs? Ik heb het niet over een sprookje. Grote mensen weten dat de fiscus geen sprookje is. Onlangs kopte het FD ‘Ook voor Nederlandse bank lonkt de ‘coco’’. Ik was onaangenaam verrast door deze kop want ik wist eigenlijk al wel wat eronder zou volgen – dat was waarover ik net een eerdere versie van dit voorwoord had afgerond. Nu heeft het al in de krant gestaan... ...lees meer
Artikel
mr. M. Bergervoet*
In dit artikel wil ik ingaan op de gevolgen van de AIFM Richtlijn1 voor derde landen en meer in het bijzonder voor Curaçao. De fondsenindustrie, inclusief de fondsenadministratie, is een belangrijk onderdeel van de Curaçaose financiële sector. Van oudsher heeft Curaçao een belangrijke band met Europa, niet in de minste plaats natuurlijk omdat Curaçao onderdeel is het van Koninkrijk der Nederlanden.
Curaçao valt in beginsel buiten de werkingssfeer van de EU verdragen en is voor de toepassing van de AIFM Richtlijn daarom te beschouwen als een derde land. De AIFM Richtlijn trad ... abonneren of dit artikel kopen.
mr. C.H.D.W. van den Borne-Verheijen*
Consumentenkrediet is krediet dat door financiële dienstverleners aan consumenten verstrekt wordt. Consumentenkrediet wordt in verschillende vormen verstrekt.1 De term ‘consument’ is in diverse wetten verschillend gedefinieerd2, maar in z’n algemeenheid is een consument een natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf.3
De diverse vormen van consumentenkrediet kennen verschillende rentevarianten. In zijn algemeenheid zijn deze onder te verdelen in variabele rente en vaste rente. Dit artikel gaat over de invulling van het begrip ‘variabele rente... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
mr. A.B.W. Biesheuvel, mr. A.E.E. Verspyck Mijnssen en mr.drs. S. Hoes-Weishut*Rechtbanken
Rechtbank Amsterdam 5 maart 2014: C/13/536271 / HA ZA 13-204 (Eisers/Merrill Lynch N.V.) - AB
Inzake: beleggingsadviesrelatie, verjaring
abonneren of dit artikel kopen.
Overig
mr. W.M. Haverkamp, mr. M.J. van Loopik en mr. E.S. SijmonsIn deze rubriek worden ontwikkelingen op het terrein van het effectenrecht en ander financieel recht gesignaleerd die betrekking hebben op de periode van 10 februari 2014 tot 14 maart 2014. abonneren of dit artikel kopen.
mr. F.M.A. ’t Hart
De impact van de kredietcrisis op het financiële stelsel en de (bijna) deconfiture van enkele bekende financiële ondernemingen hebben de wens naar meer transparantie gevoed. Ook de wettelijke geheimhoudingsplicht die op toezichthouders rust, is onder druk komen te staan. Toezichthouders stellen zich op het standpunt dat de geheimhoudingsplicht heroverwogen en versoepeld moet worden. Oud DNB president Nout Wellink heeft hiervoor al in 2010 een lans gebroken.1 Recente ontwikkelingen hebben nieuw leven in deze discussie geblazen.
Toezichthouders vestigen in deze discussie de aan... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2025
2024
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS