Tijdschrift voor Financieel Recht

2023 nr. 1/2

Redactie

Hoofdredactie

mr. W.J. Horsten

Redactie

prof. mr. D. Busch
mr. C.J. Groffen
dr. mr. F.M.A. ´t Hart
mr. A.J.A.D. van den Hurk
mr. G. Kastelein
mr. R.E. Labeur
mr. drs. N. Lemmers
dr. M.L. Louisse
mr. S.M.C. Nuijten
mr. R.K. Pijpers
prof. mr. E.J. van Praag

Vaste medewerkers

mr. L. A. van Amsterdam
mr. N. Dekker
mr. M. van Eijck van Heslinga
mr. R.J.C. Goudswaard
mr. drs. A.J. Graafland
mr. E. Kempenaar
mr.T. Klerks
mr. N. van der Meer Mohr
mr. A.A. Pasaribu
mr. W. Pronk
mr. M.C.J. Reuling
mr. W. Roëll
mr. C. Russcher
mr. S. Uijldert
mr. T. Waterbolk

Redactiesecretaris(sen)

M. Troost
mr. P.M. van Vliet

Inleiding

Voorwoord

prof. mr. E.J. van Praag1

Voor u ligt de betaalspecial van het Tijdschrift voor Financieel Recht. Dit is het eerste nummer van ons tijdschrift dat volledig gewijd is aan de dienst betalen. Betalen was misschien een beetje een ondergeschoven kindje binnen het vakgebied financieel recht, maar is nu een volwassen pijler binnen het financiële recht. Het belang van deze financiële dienst is namelijk groot.   Ten eerste, is het aantal (non-cash) betalingen gigantisch. De Betaalvereniging Nederland heeft in 2022 de betaalmarkt laten onderzoeken door McKinsey. McKinsey kwam op een totaal va... ...lees meer

Artikel

Instant payments - straks ook het nieuwe normaal in Europa

drs. N.M. Pranger1

De Europese Commissie tracht instant payments het nieuwe normaal te maken in Europa met het voorstel tot wijziging van Verordeningen (EU) No 260/2012 en (EU) No 2021/1230. Zo'n razendsnelle overboeking kan pan-Europese betaaloplossingen faciliteren. Dit is een langgekoesterde wens van de Commissie, omdat zo'n betaaloplossing kan concurreren met de betaalkaarten die de Europese betaalmarkt domineren en overwegend worden uitgegeven door Amerikaanse kaartmerken. 1. Inleiding Op 26 oktober 2022 kwam de Europese Commissie met een voorstel om instant payme... abonneren of dit artikel kopen.

ISO 20022 als standaard voor interoperabiliteit tussen betalingssystemen

mr. drs. J.A. Jans1

Voor een efficiënte afwikkeling van grensoverschrijdende betalingen is een goed functionerende betaalinfrastructuur essentieel. Een belangrijke voorwaarde voor een goed functionerende infrastructuur is interoperabiliteit tussen betalingssystemen. Met de vaststelling van de ISO 20022 standaard als de standaard voor betaalberichten wordt een  belangrijke stap gezet richting het vergroten van de interoperabiliteit. 1. Inleiding Als gevolg van voortschrijdende globalisering vinden er in toenemende mate betalingen plaats waarbij de kredietinstellingen ... abonneren of dit artikel kopen.

Consumed by Sanctions

Celie Verstelle and Sarah Roberto1

Dutch payment service providers are required to perform sanction screening on each of its relationships. This contribution zooms in on the recent discussions and interpretation within the payments sector concerning the definition of a relationship for purposes of sanction screening, the extent of the obligation to screen relationships and whether such a requirement extends to the customers of a payment service provider's customers, namely the consumer. This contribution addresses the question of whether, from a legal perspective, a consumer should be construed as a relationship and highl... abonneren of dit artikel kopen.

Is de digitale euro een aanwinst voor de maatschappij?

Drs P.M. Mallekoote1

Veel centrale banken werken momenteel aan een digitale vorm van publiek geld (een digitaal bankbiljet). Het werk staat nog in de kinderschoenen, al zijn er wel al enkele voorbeelden in de praktijk. De Europese Centrale Bank is eind 2021 gestart met een onderzoeksfase naar een digitale euro. Wat betekent in de praktijk een digitale euro voor het publiek en welke randvoorwaarden zijn van toepassing bij een eventuele introductie? Dit artikel beoogt deze vragen te beantwoorden, op basis van de huidige kennis en inzichten. 1. Kern van dit artikel De digitalisering... abonneren of dit artikel kopen.

Girale betaling en faillissement: wie betaalt de rekening?

Prof. dr. W.A.K. Rank1

Dit artikel behelst een overzicht van de consequenties voor de debiteur, de crediteur en de giro-instelling van faillietverklaring van de crediteur respectievelijk de debiteur voor in het zicht van of juist na de faillietverklaring voltooide girale betalingen. De jurisprudentie van de Hoge Raad inzake girale betaling en verrekening staat daarbij centraal. 1. Inleiding Een gefailleerde is vanaf de datum van faillietverklaring niet meer bevoegd om betalingen in ontvangst te nemen. Evenzeer is een gefailleerde vanaf de da... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS