Is de digitale euro een aanwinst voor de maatschappij?
Drs P.M. Mallekoote1Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
Veel centrale banken werken momenteel aan een digitale vorm van publiek geld (een digitaal bankbiljet). Het werk staat nog in de kinderschoenen, al zijn er wel al enkele voorbeelden in de praktijk. De Europese Centrale Bank is eind 2021 gestart met een onderzoeksfase naar een digitale euro. Wat betekent in de praktijk een digitale euro voor het publiek en welke randvoorwaarden zijn van toepassing bij een eventuele introductie? Dit artikel beoogt deze vragen te beantwoorden, op basis van de huidige kennis en inzichten.
1. Kern van dit artikel
De digitalisering in het betalingsverkeer heeft een ongekende dynamiek met zich meegebracht. Contant geld wordt steeds minder gebruikt en de coronacrisis heeft daar nog een extra zet aan gegeven. Deze ontwikkelingen en de aankondiging in 2019 van Facebook een wereldwijd betaalsysteem op te zetten, luidden bij centrale banken een alarmbel om serieus na te gaan denken over digitalisering van publiek geld, ook wel ce...
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.