Opinie - De strijd om de digitale lezer
Chantal van Dam en Menno Weij
Het zal u niet ontgaan zijn dat de handel in e-books volop in beweging is. Van het uitlenen van e-books door bibliotheken, het aanbieden van online abonnementen op e-books en tijdschriften, tot het doorverkopen van tweedehands e-books. Tom Kabinet was een van de eerste partijen die zich op deze markt begaf en zij beoogde op haar website een platform te creëren waarop tweedehands e-books gekocht en verkocht konden worden. Sinds de lancering van haar website heeft
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
Tom Kabinet te stellen gehad met veel verzet van verschillende uitgevers. Slechts één dag na lancering werd Tom Kabinet al door De Groep Algemene Uitgevers en het Nederlandse Uitgeversverbond (hierna: de Uitgevers) gesommeerd om haar activiteiten te staken. Drie weken later besliste Rechtbank Amsterdam in kort geding dat, mede gezien de rechtsonzekerheid omtrent uitputting van digitale bestanden, een verbod op de website van Tom Kabinet wegens auteursrechtinbreuk dan wel onrechtmatig handelen niet op zijn plaats was. Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde voor wat betreft de uitputting hetzelfde, maar besliste dat Tom Kabinet wel onrechtmatig handelde doordat zij niet voldoende technische maatregelen had getroffen om de verkoop van illegale e-books te voorkomen. In deze opinie zullen wij de uitspraak van het Gerechtshof nader bekijken, waarbij zowel de uitputting van het distributierecht als het onrechtmatig handelen uitvoerig besproken zullen worden. Qua onrechtmatig handelen is onze conclusie dat het Gerechtshof Amsterdam het risico ten onrechte bij, in dit geval, Tom Kabinet legt.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.
Verder in dit artikel:
2. Businessmodel Tom Kabinet[2]
3. Uitputting van het auteursrecht
4. Onrechtmatig handelen
5. Aansprakelijkheid van de neutrale tussenpersoon
6. Proportionaliteit van het verbod
7. Bodemprocedure
8. Conclusie