Goed en beschikkingsmacht: over de vernieling van gegevens (en elektriciteit) - Noot bij Rechtbank Den Haag 26 maart 2018, ECLI:NL:RBDHA:2018:3396 (Heling Licentiecode)
dr. mr. C.N.J. de Vey Mestdagh1Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
1. De juridische status van gegevens
De rechtspraak worstelt met de juridische status van gegevens. Zijn gegevens een stoffelijke zaak in civielrechtelijke zin en een stoffelijk goed in strafrechtelijke zin? Soms wel, soms niet. Een duidelijk en doordacht antwoord op deze vraag zal consistente en generieke antwoorden op een groot aantal rechtsvragen over gegevens mogelijk maken. Ik beperk me hier tot het strafrecht. De strafwetgever heeft gekozen voor een sui generis regime voor gegevens.2 Hiermee is als uitgangspunt gekozen dat gegevens geen goederen zijn.3 De gegevensdragers waar de gegevens op zijn vastgelegd zijn dat echter wel. Deze zijn daarom in tegenstelling tot gegevens wel vatbaar voor onder meer toe-eigening en beschadiging. De rechtspraak heeft in een serie uitspraken geoordeeld dat in sommige gevallen gegevens toch als goederen kunnen worden beschouwd, namelijk als er sprake is van exclusiviteit en van een reële (economische) waarde. De strafrechte...
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.