Tijdschrift voor Financieel Recht 2024 nr. 4

Voorwoord

mr. A.J.A.D. van den Hurk en mr. R.K. Pijpers1 Het artikel is in de opmaak van het tijdschrift rechts als pdf beschikbaar.

Pim's special

 

Over smaak valt niet te twisten, maar toch maken PiM's – u weet wel, die zachte koekjes met sinaasappelvulling en een laagje fijne chocola – vele tongen los. Letterlijk van degenen die ze niet te versmaden vinden, figuurlijk bij degenen die er minder van gecharmeerd zijn. En voor wie het nog niet wist: naar verluidt zijn de koekjes uitgevonden in 1927 in Engeland en werden zij aldaar verkocht onder de naam Jaffa cakes, vernoemd naar de sinaasappels uit de gelijknamige stad in Israël. Echter, bij een koekjesfabrikantenfusie met een Belgisch bedrijf in 1968 mocht voor het Europese continent wel het recept, maar niet de naam worden overgenomen. Toen werd het Pims, 21 jaar later bijgepunt tot PiM's.

 

Pimm's No. 1 is overigens ook een Engels drankje, op basis van gin en met een kenmerkende geur van jeneverbessen, sinaasappelschil en specerijen. Voor het eerst geproduceerd in 1823, en slechts zes mensen wereldwijd kennen het recept.

 

Voor u denkt het verkeerde tijdschrift te lezen en u het daarom verder ongezien terzijde wilt leggen, een geruststelling: deze special gaat wel degelijk over financieel recht, en dus niet over koekjes of drankjes. De hiervoor beschreven geschiedenis van PiM's en Pimm's No. 1 vormen evenwel een mooie aanleiding voor dit speciale voorwoord in deze speciale uitgave voor een speciaal persoon: Pim Horsten, onze eigen No. 1.

 

Wat is het geval? Afgelopen jaar kondigde Pim Horsten aan zijn hoofdredacteurschap van dit tijdschrift te willen beëindigen, hetgeen per 1 januari van dit jaar ook daadwerkelijk is gebeurd. Dat was even schrikken, maar het gevoel van dankbaarheid jegens Pim overheerste, en doet dat nog steeds. Pim is namelijk al sinds 2003 aan dit tijdschrift verbonden, eerst als redacteur en vanaf 2019 als hoofdredacteur. Herinnert u het zich nog? Onze financieel toezichtwereld bestond in 2003 uit grosso modo een Wtk 1992, een Wtv 1993 en een Wte 1995. Dat was nog vrij overzichtelijk … Maar liefst 21 jaar heeft Pim met ziel en zaligheid zijn medewerking aan dit tijdschrift verleend en voor een belangrijk deel onder zijn verantwoordelijkheid zijn de talloze ontwikkelingen op ons vakgebied sindsdien in deskundige handen gelegd en in het tijdschrift besproken. Dat is ongekend en verdient grote waardering. Het tijdschrift heeft zich al die tijd onafgebroken kunnen bewijzen als eerst het Tijdschrift voor Effectenrecht en vanaf 2005 het Tijdschrift voor Financieel Recht.

 

De huidige redactie heeft gemeend haar grote waardering voor Pim tot uitdrukking te moeten brengen in een Pim's special. Zij heeft dat gedaan door een aantal voormalige redactieleden, die allen eveneens langdurig als redacteur aan dit tijdschrift verbonden zijn geweest, te vragen een bijdrage te schrijven voor deze speciale uitgave om Pim te eren voor zijn ongeëvenaarde inzet voor dit tijdschrift. Zij hebben daar graag mee ingestemd, en zie hier het resultaat: een bundeling van zeer lezenswaardige artikelen over stuk voor stuk relevante onderwerpen op het gebied van het financieel recht. Wij menen dat daarmee recht wordt gedaan aan de brede interesse en diepe kennis die zo kenmerkend zijn voor Pim. Hij zei altijd wel 'ieder zijn vak', maar deed inhoudelijk – noch anderszins – zeker niet voor de andere redactieleden onder.

 

Zonder de andere auteurs – Larissa Silverentand, Kitty Lieverse en Bart Joosen – ook maar iets tekort te willen doen, wijzen wij in dit voorwoord graag op de bijdrage van Christel Grundmann-van de Krol, die speciaal voor deze special weer in de pen is geklommen. Het resultaat is een fraai overzicht van Pim's langdurige (hoofd)redacteurschap in wat zij noemt 'woelige financieel toezichtrechtelijk tijden'. Treffender had zij het niet kunnen verwoorden en de redactie sluit zich graag bij haar diepe buiging voor Pim aan.

 

Dank aan alle auteurs voor hun bijdrage en aan de uitgever voor het realiseren van deze Pim's special! Het woord is aan Christel!

Deel deze pagina:

Nog niet beoordeeld

Bijlage(n)

Artikel informatie

Type
Overig
Auteurs
mr. A.J.A.D. van den Hurk en mr. R.K. Pijpers1
Auteursvermelding
Ik ben auteur van dit artikel
Datum artikel
Uniek Den Hollander publicatienummer
UDH:FR/18062

Verder in 2024 nr.4

 Voorwoord

Pim's special   Over smaak valt niet te twisten, maar toch maken PiM's – u weet wel, die zachte koekjes met sinaasappelvulling en een laagje fijne chocola – vele tongen los. Lett...

 Twintig jaar redacteurschap in woelige financieel toezichtrechtelijke tijden

Relatie Pim Horsten met het financieel toezichtrecht gedurende zijn (hoofd)redacteurschap   In 1999 begon ik enthousiast als een van de redacteuren van het Tijdschrift voor Effectenrecht[1]a...

 Dertig jaar beleggersbescherming:

Van ISD naar RIP (Retail Investment Package)   Begin 2003 nam Pim Horsten het redacteurschap van het Tijdschrift voor Financieel Recht, toen nog het Tijdschrift voor Effectenrecht, op zich. ...

 Transparantie en Sustainable Finance

Over greenwashing en door de bomen het bos niet meer zien   In zijn tijd als (hoofd-)redacteur van (eerst) het Tijdschrift voor Effectenrecht en (later) het Tijdschrift voor Financieel Recht...

 Regulatory Green Bonds

Geen goed idee!   In toenemende mate worden regulatoire kapitaalinstrumenten (zoals de door Pim Horsten vaak besproken CoCo-bonds) door financiële ondernemingen (met name banken) uitgeg...