Het welzijn van varkens na de herstructurering van de varkenshouderij
Prof. mr. D. Boon
Korte inhoud van het voorafgaande
In de enkele jaren dat de varkenshouderij in de jaren '60 is uitgegroeid tot een zelf-standige bedrijfstak van intensieve veehouderij, is direct al een groot aantal ongekende en gecompliceerde problemen ontstaan. Daarbij mag niet uit het oog worden verloren dat in gelijke tred het houden van kalveren, legkippen en slachtkuikens is geïntensi-veerd, zodat in die tijd sprake was van een explosief groeiende intensieve veehouderij. Het scala aan problemen bestond uit stank
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
en luchtverontreiniging, verontreiniging van het oppervlaktewater, aantasting van het landschap (de verrezen voedersilo's met de lage sombere stallen leidden gauw tot het neologisme 'horizonvervuiling'), het voorkomen en bestrijden van dierziekten, het welzijn van dieren in de veehouderij en het onttrekken van voedselcapaciteit ten behoeve van ons veevoeder aan wat toen nog de Derde Wereld werd genoemd (ter illustratie: thans wordt voor onze hele veestapel beslag gelegd op circa 5,5 miljoen hectare landbouwgrond elders in de wereld, terwijl het Nederlandse areaal aan voedingsgewassen inclusief gras 1,3 miljoen hectare omvat).
De problemen zijn niet direct onderkend. Nederland had het waarschijnlijk nog te druk met de hervorming van het maatschappelijke, bestuurlijke en politieke bestel naar aanleiding van de arbeidersprotesten en de studentenopstanden. Het economisch herstel na de oorlog had een toename van de bedrijvigheid in alle sectoren teweegge-bracht, zonder dat tijdig maatregelen zijn getroffen tegen de nadelen daarvan. Deze nadelen zijn weieens 'de vergeten productiefactor' genoemd.
Nooit integraal, doch uitsluitend op onderdelen is tegen nadelen van de intensieve veehouderij kritiek gerezen. De eerste geluiden daarvan weerklonken aan het begin van de jaren '70 en alle kritiek is te herleiden tot het gegeven dat men erin geslaagd was om grote aantallen dieren op kleine oppervlakten te houden met een doorbreking van de relatie tussen het aantal te houden dieren enerzijds en de beschikbare grond respectievelijk het aanwezige diervoedsel anderzijds. Soms was de kritiek emotioneel, zoals de vele dierenbevrijdingsfrontjes hebben laten zien, dan weer was deze onder-bouwd, bijvoorbeeld naar aanleiding van het boek Animal Liberation van Peter Sin-ger uit 1975, dat een discussie heeft ontlokt over de morele status van dieren in de samenleving.1 Deze discussie gaat nog altijd wereldwijd voort. Er is actie gevoerd door de milieubeweging, de natuurbescherming en de dierenbescherming, terwijl de laatste jaren ook de consumenten- en werknemersorganisaties een actief protest laten horen.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.