Herstructureringswet en varkenswelzijn: een stap vooruit? Interventie jaarvergadering Vereniging voor Agrarisch Recht
Mr. Ch.M. den Hoed
1. Venhorst
Elke gedachte, maar ook elke wet heeft een geboorteplaats. Het is niet erg speculatief te stellen dat Venhorst de geboorteplaats was van de Herstructureringswet. Venhorst was het epicentrum van de varkensepidemie van 1997. In die plaats vond ook het grootschalige doden van biggen plaats. Dit in verband met de ruiming van zieke en verdachte dieren. In die beginperiode vond daar ook het doden van biggen uit de zogenaamde opkoopregeling plaats. Ik ben daar geweest.
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
Daar heb ik een vernieti-gingswereld gezien die het beste vergelijkbaar is met de taferelen van Jeroen Bosch.
Tientallen mannen in witte pakken, een file van wachtende vrachtauto's vol met gillende biggen, donkere sloten met ontsmettingsvloeistof en in de omringende nabij-heid hopen met afval die in brand stonden. Dit allemaal in de avondschemering. In het centrum van dit alles stonden de electrocutiewagens. Op aanraakafstand stond ik erbij. De dodingsprocedures zal ik u besparen. Bekend is dat verschillende veterinaire studenten flauwvielen en moesten worden heengezonden. Wat ik er zelf van merkte: verwarring, emotie en verbazing. Nu, één jaar na dato en nadat bijna 10 miljoen var-kens zijn gedood, kijken we terug. Wat is er gebeurd? Waarom blijken steeds meer mensen die meegewerkt hebben aan de massale dodingsactie te lijden aan posttrauma-tische stoornissen? Zo veel is zeker: de varkenspest en de massale doding hebben een sterke emotionele schok teweeggebracht in de maatschappij als geheel, maar ook bij betrokken individuen. Meer dan een jaar later kunnen we afstand nemen en de nuch-tere vraag stellen of alle emoties op het terrein van met name het dierenwelzijn heb-ben geleid tot vooruitgang op dit terrein.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.