Tijdschrift voor Agrarisch Recht

1998 nr. 7/8

Redactie

Hoofdredactie

mr. E.H.M. Harbers

Redactie

mr. H.A. van Bommel
mr. M. Jansen Schoonhoven
mr. dr. D. Korsse
mr. R. Ligtvoet
prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
mr. C.A.M. van Reeken
prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld
mr. W.L. Valk
mr. A. Verduijn RB
mr. W.J.E. Van der Werf
mr. Th.C.M. Willemse

 

Artikel

Het welzijn van varkens na de herstructurering van de varkenshouderij

Prof. mr. D. Boon

Korte inhoud van het voorafgaande In de enkele jaren dat de varkenshouderij in de jaren '60 is uitgegroeid tot een zelf-standige bedrijfstak van intensieve veehouderij, is direct al een groot aantal ongekende en gecompliceerde problemen ontstaan. Daarbij mag niet uit het oog worden verloren dat in gelijke tred het houden van kalveren, legkippen en slachtkuikens is geïntensi-veerd, zodat in die tijd sprake was van een explosief groeiende intensieve veehouderij. Het scala aan problemen bestond uit stank en luchtverontreiniging, verontreiniging van het oppervlaktewater, aantasting van het lan... abonneren of dit artikel kopen.

Herstructureringswet: noodzakelijk en rechtmatig. Interventie jaarvergadering...

Mr. R. Haije

Het initiatief van de Vereniging voor Agrarisch recht om dit actuele onderwerp - de Wet herstructurering varkenshouderij1 - te agenderen, valt toe te juichen. De wet heeft ook de afgelopen maanden reeds de nodige aandacht van de agrarisch-rechtsge-leerden gekregen. Ik doel in het bijzonder op het artikel van de heren Snijders, Bruil en de Haan in het februarinummer van het NJB2, waarvan dezelfde maand een uitge-breidere versie werd gepubliceerd in Agrarisch recht? Dit heeft ertoe bijgedragen dat een aantal belangrijke juridisch-dogmatische onderwerpen die aan de wet raken, in... abonneren of dit artikel kopen.

Herstructureringswet en varkenswelzijn: een stap vooruit? Interventie jaarver...

Mr. Ch.M. den Hoed

1. Venhorst Elke gedachte, maar ook elke wet heeft een geboorteplaats. Het is niet erg speculatief te stellen dat Venhorst de geboorteplaats was van de Herstructureringswet. Venhorst was het epicentrum van de varkensepidemie van 1997. In die plaats vond ook het grootschalige doden van biggen plaats. Dit in verband met de ruiming van zieke en verdachte dieren. In die beginperiode vond daar ook het doden van biggen uit de zogenaamde opkoopregeling plaats. Ik ben daar geweest. Daar heb ik een vernieti-gingswereld gezien die het beste vergelijkbaar is met de taferelen van Jeroen Bosch. Tienta... abonneren of dit artikel kopen.

Jaarrede van de voorzitter van de Vereniging voor Agrarisch Recht.

Prof. mr. G.M.F. Snijders

Dames en heren, Politiek heeft weinig met recht van doen en recht des te meer met politiek. Dat is, kort weergegeven, de les die wij de afgelopen maanden hebben kunnen leren uit de parlementaire behandeling van de Wet herstructurering varkenshouderij. Bij inwerkingtreding van deze wet wordt de Nederlandse varkenshouderij per saldo geconfronteerd met een zeer forse korting op productierechten en daarmee op productiecapaciteit. De centrale vraag tijdens de behandeling van de wet in met name de Eerste Kamer luidde of een dergelijke korting wel kan worden toegepast indien daar geen schadeloos... abonneren of dit artikel kopen.

Bietenquotum, pacht en wanprestatie. Enkele kanttekeningen bij Pachthof 14 ja...

Prof. mr. G.M.F. Snijders

De in de kop van dit artikel genoemde uitspraak vormt een bevestiging van het arrest van het Pachthof d.d. 29 november 1994, Agr.r. 1995/4742, in de zaken Priem/Brooij-mans en Brooijmans/Priem. Nu ging het om een geval waarin een pachter zich had schuldig gemaakt aan wanprestatie, aangezien hij het met de pachtgrond samenhan-gende bietenquotum tijdens de looptijd van de overeenkomst zonder toestemming van zijn verpachters had vervreemd; destijds werd beslist over de vraag of en in hoe-verre een gewezen verpachter die ter gelegenheid van het einde van de pacht bieten-quotum overgeschreven ha... abonneren of dit artikel kopen.

Het Swill-arrest: vertrouwen en gelijkheid. Interventie jaarvergadering Veren...

Prof. mr. P.A. Stein

Aan het feit dat iemand een vergunning heeft gekregen voor bepaalde activiteiten kan hij niet het vertrouwen ontlenen dat hij die activiteiten zal kunnen voortzetten. Een andere opvat-ting zou het bestuur volstrekt verlammen bij het optreden van nieuwe gevaren voor de gezondheid van mens en dier. Een ondernemer neemt nu eenmaal bepaalde risico's, daartoe behoort het risico dat door hem gebezigde, en aanvankelijk geoorloofd geachte produktie-methoden later op grond van gewijzigd inzicht of van veranderde omstandigheden ontoe-laatbaar blijken te zijn. Deze aanhaling is afkomstig van de AG Ko... abonneren of dit artikel kopen.

Vernieuwing in de landinrichting: over herijking en varkens. Interventie jaar...

Mr. ir. J.A. Zevenbergen

Wellicht vraagt u zich bij het zien van de titel af wat dit artikel in een nummer over de herstructurering varkenshouderij doet. Dat is simpel: bij de parlementaire behande-ling van de Wet herstructurering varkenshouderij1 is geregeld gerefereerd aan een in voorbereiding zijnde Reconstructiewet concentratiegebieden,2 waarmee hec op grond van de herijking aangepast landinrichtingsinstrumentarium voor een ruimtelijke recon-structie van de concentratiegebieden van varkenshouderijen beschikbaar zal komen. Ten tijde van het schrijven van dit artikel lag het wetsvoorstel voor de Re... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Janssen / Gooren (TvAR 1998/4921)

Pachtwet, art. 25 Tussenarrest: Pachter heeft in 1988 100.000 kg melkquotum verkocht met een eigen perceel grond. Er resteerde nog 58.172 kg, dit is meer dan het deel van het quotum dat met het gepachte samenhangt. Derhalve heeft pachter geen wanprestatie gepleegd door een deel van het quotum te verkopen. Inmiddels is in de hoger beroep fase komen vast te staan dat de pachtovereenkomst is geëindigd per 31 december 1991. Op dat tijdstip had pachter het met het gepachte samenhangende deel van het melkquotum behoren over te dragen. Hij zal dat alsnog moeten doen. Voorts zal hij schadevergoe... abonneren of dit artikel kopen.

Van Zeeland / De Louw-Thijssen (TvAR 1998/4922)

Pachtwet, art. 11 In eerste aanleg overeenstemming tussen partijen over schriftelijke vastlegging van een pachtovereenkomst met betrekking tot (de omvang van) één van de beide in geschil zijnde objecten. Het hoger beroep betreft alleen nog het andere object. De eventuele omstandigheid dat degene die destijds de grond verpachtte zonder dat hij daarvoor toestemming had van de eigenaren van die grond noch anderszins daartoe gemachtigd was, laat de rechtsgeldigheid van de pachtovereenkomst op zichzelf onverlet. De vordering strekt tot schriftelijke vastlegging van die overeenkomst en daaraa... abonneren of dit artikel kopen.

Van Setten / Van den Brink (TvAR 1998/4923)

Pachtwet, art. 38, 39, 41 Klacht over slecht onderhoud. Uit niets blijkt dat eerder sprake is geweest van gegronde klachten ter zake en de ten processe geuite klacht beperkt zich in feite tot het seizoen 1996; in dat seizoen was inderdaad sprake van enige achterstand in het onderhoud, maar dat hield verband met ziekte van de pachter en is door hem hersteld zodra dat mogelijk was; het land ligt er thans goed bij. Onvoldoende grond voor conclusie dat de bedrijfsvoering niet is geweest zoals het een goed pachter betaamt. Geen bijzonder extensief grondgebruik, zeker niet in de zin dat uit di... abonneren of dit artikel kopen.

Peeters / Sanger (TvAR 1998/4924)

Pachtwet, art. 41, 43 leden 2 en 5, 56b lid 1 Het voornemen van verpachter om het gepachte zelf in gebruik te nemen is serieus gemeend en uitvoerbaar; dat gebruik is voor hem niet van overwegende betekenis. Verlies van het gepachte levert geen ernstige aantasting van de grondslag van het maat-schappelijke bestaan van pachter op. Mitsdien is geen plaats voor verlenging van de pachtovereenkomst. Verpachter heeft het land in geschil indertijd krachtens schenking gekregen, waarbij diens rechtsvoorganger pachter niet in de gelegenheid heeft gesteld om van zijn voorkeursrecht gebruik te maken... abonneren of dit artikel kopen.

De Hoon c.s. / Hendriks (TvAR 1998/4925)

Pachtwet, art. 41 lid 1, 44 In het kader van een verlengingsprocedure is een dading tot stand gekomen, waarbij is overeengekomen dat pachters 6.33.00 ha laten liggen teneinde verpachter en diens dochter de gelegenheid te geven een fruitteeltbedrijf te starten. De boete ex 44 Pw is bepaald op f 160.000- . Verpachter is het fruitteeltbedrijf niet gestart. Zijn voornemen is thans op de percelen herten te gaan fokken. Pachters vorderen de boete. Hof: De wil bedoeld in 44 en 41.1 Pw is de concreet in de verlengingsprocedure geuite wil gericht op duurzaam en te realiseren persoonlijk gebruik ... abonneren of dit artikel kopen.

M.F.W. J. / Lijst der geldelijke regelingen in de ruilverkaveling 'Midden Maa...

Landinrichtingswet art. 212, 228 Aankoop na peildatum plan van toedeling. Reclamant vindt het onredelijk dat hij moet betalen voor een overbedeling die niet op het door hem verworven perceel ligt. Ingevolge artikel 228 van de Landinrichtingswet is terecht een evenredig deel van de landinrich-tingsrente aan reclamant in rekening gebracht. Of partijen, teneinde onbillijke gevolgen voor de koper te voorkomen, al dan niet een afwijkende wijze van verrekening zijn overeengekomen is geen zaak van de commissie. Dat reclamant niet van de exacte omvang van de overbedeling zou hebben geweten regar... abonneren of dit artikel kopen.

Maatschap R. / Plan van toedeling in de ruilverkaveling 'Wieringen' (TvAR 199...

Landinrichtingswet art. 142, 144, 200 Onderbedeling in relatie tot de Mestwetgeving. De onderbedeling valt ruimschoots binnen het wettelijk maximum van 5%, terwijl de bestaande Mestwetgeving een regeling biedt voor het behoud van mestproductierechten in geval van onderbedeling binnen de in de Landinrichtingswet gegeven normen. Voor zover reclamante schade lijdt dient deze bij de lijst der geldelijke regelingen aan de orde te komen. Bezwaar ongegrond. Ten aanzien van een niet in het bezwaarschrift aan de orde gesteld bezwaar wordt reclamante niet-ontvankelijk verklaard. abonneren of dit artikel kopen.

Aannemingsmaatschappij B. / Uitkomsten van de eerste schatting in de ruilverk...

Landinrichtingswet art. 162, 166 Uit het stelsel van classificatie volgt niet zonder meer dat ieder grasland als cultuurgrond moet worden beschouwd. Uitleg begrip cul-tuurgrond. Perceel is gebruikt als gronddepot. Dat op het perceel vee kan grazen, omdat er kennelijk in de loop van de tijd weer gras is gaan groeien en de gesteldheid van het terrein beweiding - geheel of gedeeltelijk - toelaat, rechtvaardigt nog niet de conclusie dat het om cultuurgrond gaat. Gelet op de omstandigheden van het geval waren bodemproeven niet noodzakelijk, voortbrengend vermogen van de grond behoefde niet te... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS