Redactioneel
T.R. Ottervanger
Voor u ligt het eerste nummer van het Tijdschrift voor Staatssteun (hierna: TvS). De voorbije decennia stond de belangstelling voor het staatssteunrecht altijd wat in de schaduw van het kartelrecht en andere onderwerpen van Europees recht. De laatste jaren is daar echter verandering in gekomen en verdient het onderwerp ons inziens ook in Nederland een eigen tijdschrift. De thematiek is juridisch, economisch en politiek van aard en is veelzijdig en complex. Staatssteun omvat alle door de
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
overheid toegekende economische voordelen die ondernemingen niet of niet tegen dezelfde voorwaarden op de markt zouden kunnen verwerven. Deze voordelen kunnen bestaan uit subsidies, maar ook uit minder directe vormen van bevoordeling, zoals bijvoorbeeld leningen tegen gunstige voorwaarden, uitstel, kwijtschelding of vermindering van belastingen of sociale premies, afzetgaranties, infrastructurele voorzieningen, verkoop of aankoop tegen niet-marktconforme voorwaarden van deelnemingen in het kapitaal van bedrijven, een voorkeursbehandeling bij het plaatsen van overheidsopdrachten en overheidsgaranties. De steun moet afkomstig zijn uit staatsmiddelen en omvat dus niet alleen gunsten toegekend door de centrale overheid, maar ook bevoordeling door decentrale overheden, publiekrechtelijke instellingen en overheidsbedrijven. In het bijzonder in een tijd van uitbreiding van de EU, vervagende grenzen, liberalisering en toenemende concurrentie is de roep om financiële ondersteuning, in verschillende vormen, van individuele bedrijven, bedrijfstakken of regio’s groot. De ervaring leert dat de lidstaten aan die roep moeilijk weerstand bieden; steunmaatregelen vormen een belangrijk instrument van economische politiek, de ene keer om bedrijven in nood te redden, de andere keer om succesvolle bedrijven met steun van R&D of milieumaatregelen te stimuleren. Dit blijkt ook uit de wijze waarop nationale overheden tijdens de recente financiële crisis hun banken hebben ondersteund - en daarmee de rest van de economie - met allerhande (nood)maatregelen zoals garanties en leningen. De Commissie heeft ook in tijden van crisis echter tot taak in het licht van de gemeenschappelijke markt onaanvaardbaar protectionisme in te dammen.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.